Avoin kirje abiturientilta yliopistoille

Arvoisat yliopistot,

kevät on ollut kovaa aikaa. Teillekin. Mutta erityisesti meille, tänä koronakeväänä valmistuneille abiturienteille.

Maa on ollut poikkeustilassa. Se on ahdistanut läheisiemme, ystäviemme ja koko yhteiskuntamme puolesta. Meitä abiturientteja poikkeustila ja maailmanlaajuinen pandemia on kurittanut huolella – se sattui juuri ylioppilaskirjoitustemme aikaan. Pandemian johdosta Ylioppilastutkintolautakunta teki vaikean päätöksen aikaistaa useita ylioppilaskokeita viikolla. Päätös oli silti yllättävä, eikä siihen monet meistä ei osannut sopeutua – monella kokeita saattoi olla jopa viisi – perättäisinä päivinä.

Ylioppilaskokeista kuitenkin selvittiin, vaihtelevalla menestyksellä. Moni abiturientti ajatteli, että vaikeudet ovat ohi ja voi valmistautua kevään yhteishakuun, korkeakouluihin pääsemiseen. Monilla ylioppilailla väylä yliopistoon on pääsykokeet, joihin osa on valmistautunut jo vuodenvaihteesta – jotkut aiemmin valmistuneet kauemminkin. Huippusuosittujen alojen pääsykokeisiin, kuten lääketieteelliseen tai oikeustieteelliseen hakijat ovat valmistautuneet pitkiä aikoja kalleine valmennuskursseineen ja satojen tuntien luku-urakoineen. Ei heille todistusvalinta ole ollutkaan vaihtoehto. Mitäköhän he ajattelevat?

Kuitenkin Te, hyvät yliopistot, veditte maton jalkojemme alta juuri silloin, kun emme sitä olisi voineet kestää. On sanomattakin selvää, että vallitseva tilanne on vaikuttanut poikkeuksellisesti kevään ylioppilaiden kirjoitustuloksiin. Kuitenkin koronakevään abiturienttien ylioppilaskoemenestyksen painoarvoa nostettiin. Nyt monille aloille on lähes mahdoton päästä, jos ylioppilastodistus ei ole vahva. Tuntuu epäoikeudenmukaiselta, että kymmenet tuhannet koululaiset menevät takaisin kouluun, mutta pääsykokeita ei voida pitää turvavälein. Tuntuu, ettei kaikilla ole samaa mahdollisuutta päästä yliopistoon, vaikka sivistyksen kulmakivinä tulisi olla lähtökohta siitä, että kaikilla ovat samat mahdollisuudet pärjätä. Näin ei ole. Ei tänä keväänä.

Päätös todistusväylän kasvattamisesta asettaa hakijoiden oikeusturvan ja mahdollisuudet eriarvoiseen asemaan. Valintakriteerit ovat kirkkaasti kiinni yliopistosta, johon hakee, jolloin samalla alalle hakeva eri puolella Suomea voi päästä helpommin pääsykokeella, kun toisella puolella pääsykokeella pääsy voi olla liki mahdotonta. Valtiovalta usein painottaa sitä, että pitäisi edetä putkessa nopeasti ja nivelvaihetta toiselta asteelta korkeakouluihin pitää helpottaa. On kuitenkin perusteltua sanoa, että monella hakeminen jää tältä keväältä. Välivuosia tulee ja usko systeemiin on heikoilla, sillä emmehän me ole systeemiä varten. Systeemin tulisi olla meitä varten.

Kilpailu paikoista korkeakouluissa on ollut ennenkin vaikeaa. Nyt se tuntuu vielä mahdottomammalta.

Joonas Immonen

Koronakevään abiturientti

0
Joonas Immonen
Keskusta Huittinen

Kuntapäättäjä, Huittisten Keskustan puheenjohtaja ja Keskustanuorten liittohallituksen jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu