Horna ja hornan tuutti

Kun sain Ilkka Remeksen kirjan käteeni, mietin ensimmäisenä mikä on horna. Jos minua käsketään painumaan hornan tuuttiin, minne menen? Jos olen hornan kattilassa, missä olen?

Horna tarkoittaa helvettiä tai ainakin turmion paikkaa, jossa on kuumat oltavat. Hornan kattilassa taas oltiin Pekka Tiilikaisen ja Paavo Noposen mielestä Olympiastadionilla silloin, kun Ruotsin ja Suomen yleisurheilumaaottelut herättivät vielä suuria intohimoja.

Ilkka Remes on jälleen ajan hermolla. Hänen faktaa ja fiktiota sekoittava trillerinsä alkaa siitä, kun Ruotsi päättää yllättäen liittyä Natoon ja Suomi aikoo seurata mukana. Suomi joutuu Venäjän ankaran painostuksen kohteeksi.

Kansainvälinen ilmapiiri on kireä mm. Ukrainan kriisin takia. Samaan aikaan paljastuu Yhdysvaltain ja Suomen sotilastiedustelun salainen operaatio Venäjällä. Kohta ollaankin hornan kattilassa. Paljon tapahtuu ihmeellisiä asioita.

Remes on kertonut, miten kirjoitusprosessin aikana uudenlaisista uhkakuvista alkoi tulla jokapäiväisiä uutisotsikoita, kun Ukraina joutui Venäjän informaatio-operaatioiden kohteeksi. "Vastaavia menetelmiä Venäjä on alkanut käyttää Suomessakin, jostain syystä.” Niin tapahtuu myös Hornassa.

Takakansi julistaa: "Ensin Ukraina. Nyt Suomi." Pelko myy. Nimimerkki Ilkka Remes, Petri Pykälä Luumäeltä, on vuodesta 1997 lähtien kirjoittanut joka vuosi trillerin lähes samalla kaavalla. Niitä on myyty Suomessa jo lähes 1,6 miljoonaa kappaletta.

Remes ei ole säkenöivä tyylitaituri, hänen henkilönsä ovat kaavamaisia ja tapahtumat saavat usein epäuskottavia käänteitä. Huumori loistaa poissaolollaan. Miksi hänen kirjansa sitten ovat niin suosittuja?

Remeksen vahvuus on itse tarina. Hän osaa kuljettaa tarinaa niin, että se koukuttaa lukijan. Hän on tehnyt taustatyöt huolella. Yksityiskohtaiset tiedot esim. asetekniikan hienouksista tuovat uskottavuutta. Remes tuntee myös poliittiset kuviot. Hornassa esiintyvät oikeilla nimillään Sauli Niinistö, Stubb ja Haglund.

Horna on paikka paikoin kuin mielipidekirja, pamfletti. Eikä tässä mielipidekirjassa Venäjä ole mahdollisuus vaan todellinen uhka. Yhdysvaltain presidentti puhuu: "Venäjä on valinnut strategiansa. Ruotsin Nato-jäsenyyttä he eivät pysty estämään, mutta Suomen he katsovat pystyvänsä. Suomi on vapaata riistaa."

En tiedä mitä mieltä ulkoministeri Erkki Tuomioja on nyt Remeksen Hornasta, mutta vuonna 2001 ulkoministeri Tuomioja paheksui Ruttokellot luettuaan, että Remeksen koko tuotannossa ”kaikki pahuus näyttää liittyvän Venäjään ja venäläisiin”. Kökkö kotimainen jännäri, ulkoministeri teilasi.

Korkean tason tyrmäyksestä huolimatta Remes on säilyttänyt yllättävän hyvin asemansa, vaikka uutuuden viehätys on jo kaikonnut. Meitä on paljon jotka ahmimme uuden Remeksen joka syksy. Remes on kuin Antti Tuuri, kirjatehdas, joka jauhaa vähintään kirja vuodessa -tahtia vuodesta toiseen. Molemmilla on uskollinen lukijakunta, jota suhdanteet eivät heilauta.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu