Euroopan vaikutusvaltaisin nainen

Aina sitä oppii uusia asioita, kun kirjoja lukee. Eikö olekin hyvä tietää Euroopan vaikutusvaltaisimmasta naisesta, että hän ei pidä kovaäänisistä miehistä.

Korneliuksen kirjan mukaan Saksan liittokansleri Angela Merkel halveksii Putinin ylikorostunutta miehekkyyttä ja hänen metsästys- ja muskeliposeerauksiaan. Merkel ei pidä Berlusconin macho-olemuksesta eikä Sarkozyn itserakkaasta tyylistä.

Angela Merkel, 60, on asiallinen poliitikko. Hän kaihtaa paitsi kovaäänisiä miehiä myös suuria sanoja. Merkel tietää itsekin, että hän ei ole suuri puhuja. Hänen kuiva, faktapitoinen tyylinsä ei laukaise tunnereaktioita, kirjailija arvioi.

Liittokansleri on tehnyt vaikenemisesta suorastaan taidetta. Korneliuksen mielestä vaikenemisessa on Merkelille jopa jotain ylevää. ”Me käytämme vaiteliaisuutta yhteiskunnassamme liian vähän. Yhteiskunnasta on tullut hyvin kovaääninen.”

Elämä Euroopan huipulla on rajoittunutta ja tylsää. Merkel ei kirjoita sähköposteja turvallisuussyistä eikä työskentele tietokoneella. Poikkeuksena on iPad, jolla hän seuraa uutisia ja pörssikursseja sekä katselee uutisdokumentteja.

Tämä auktorisoitu elämäkerta on myötäsukainen kuvaus Merkelin vakuuttavasta noususta Euroopan vaikutusvaltaisimmaksi poliitikoksi. Helpolla ei ole Merkelkään päässyt. Kun itäsaksalainen papintytär tuli Saksan yhdistymisen jälkeen ministeriksi, häntä pilkattiin avoimesti: tukka oli huonosti ja vaatteet vääränlaisia.

Pilkka ulkoisesta olemuksesta on haihtunut. Nyt asiallinen ja vaatimaton tyyli ovat Merkelin valttikortit.

Merkelillä on kuulemma vain yksi esikuva, jonka muotokuvakin roikkuu hänen työhuoneensa seinällä hopeakehyksissä: saksalainen prinsessa Sophie von Anhalt-Zerbst, joka tunnettiin myöhemmin Katariina Suurena.

Katariina seinällä saattaa olla Merkelin huumoria, mutta todettakoon se, että valtakaudellaan Katariina oli häikäilemätön imperialisti, rakasti valtapelejä ja käytti hyväkseen miehiä. Katariina Suuri hallitsi Venäjää 34 vuotta. Kolmannen kanslerikautensa jälkeen Merkel on hallinnut Saksaa vasta 12 vuotta.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu