Kahden miehen sairaskertomus

En ole tätä mitenkään suunnitellut, mutta olen jostain kumman syystä ajautunut lukemaan vanhenevien miesten muisteluksia. Senioreille on yleensä kertynyt muisteltavaa. Tautejakin on kotitarpeiksi. Stephen Hawkingin ja Henning Mankellin kirjat ovat myös eräänlaisia sairaskertomuksia, mutta on kirjoissa muutakin.

Hawkingilla, 72, todettiin 21-vuotiaana hermostoa tuhoava ALS-oireyhtymä, ja hänen ennustettiin kuolevan pian. Hän elää yhä. Hawking kehitti tiedemaailmaa mullistaneet teoriat maailmankaikkeuden synnystä ja luonteesta. Elämä on ollut kuin elokuvaa.

Hawkingin ohut ja nopeasti lukaistu kirjanen (Minun lyhyt historiani, WSOY 2014) onkin tehty vauhdittamaan H:n elämään perustuvaa elokuvaa Kaiken teoria, joka tulee elokuvateattereihin 6. helmikuuta.

Kirja on pinnallinen rykäisy harvinaisesta tiedemiehestä: ”On ollut upeaa olla elossa ja tutkia teoreettista fysiikkaa.” Hawkingin asenne on kohdallaan. Hän ei turhia valita.

Henning Mankell, 66, sai viime vuoden alussa kuulla sairastavansa syöpää. Kirjassa (Juoksuhiekka, Otava 2015) Mankell kertoo vaikuttavista ihmiskohtaloista, joihin hän on törmännyt maailmalla. Lyhyitä juttuja varjostaa koko ajan syöpä ja sen hoito.

Kirja ei kuitenkaan ole synkkä vaan toivoa täynnä. Hoidotkin tehoavat. Mankell saa ainakin hengähdystauon taudista. Tärkeimmäksi työkaluksi selviytymistaistelulleen Mankell nimeää lukemisen, kirjat.

Mankell kirjoittaa: ”Kun rakkaussuhde on päättynyt, olen tarttunut kirjaan. Epäonnistuneen teatterihankkeen tai kariutuneen kirjoitusprojektin jälkeen ovat kirjat olleet luonani. Ne ovat kuin linimenttiä tai ennemminkin työkalu, jolla voi kääntää ajatukset toiseen suuntaan. Voimien keräämiseen.”

Hawking ja Mankell etsivät omalla tavallaan elämän syntyä ja tarkoitusta. Heillä on ollut aikaa ajatella ja ihmetellä. On syntynyt mullistavia tieteellisiä teorioita ja paljon kirjoja.

Aikaa ajattelemiseen Mankell haluaisi varata niillekin, joille se nyt on saavuttamaton ylellisyys. Elämän tarkoituksen etsiminen tulisi Mankellin mielestä jopa kirjata itsestäänselvyytenä suuriin globaaleihin oikeuksienjulistuksiin.

Cogito ergo sum. Ajattelen, siis olen olemassa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu