Kymmenen kirjaa kuukaudessa

Olen hieman onnistunut vähentämään lukemista ja varsinkin kirjojen arviointia. Viime kuukauden aikana olen lukenut kymmenkunta kirjaa. Seuraavassa pienet maininnat kirjoista vinkiksi niille, jotka vielä kirjoja lukevat. Kun lukeminen vähenee, arviot lyhenevät.

1. Heikki Saari: Kotiryssät – Suomalaista suhdetoimintaa neuvostoaikaan (Minerva 2014)

Kunnon tutkimusta odotellessa nopeasti koottu kirja, jossa on enemmänkin 1970 ja -80-lukujen politiikasta kuin kotiryssistä.

2. Heikki Talvitie: Venäjä, Venäjä, Venäjä (Auditorium 2014)

Ex-suurlähettiläs Heikki Talvitie on virkistävä poikkeus muodikkaista tutkija-pintaliitäjistä, joita valtamedia suosii. HT ankkuroi arvionsa tukevasti historiaan.

3. Juha Seppälä: Matka aurinkoon (WSOY 2014)

Juha Seppälä kulkee omia polkujaan eikä päästä yleensä lukijaansa helpolla. Minä pidän Seppälän tinkimättömyydestä.

4. Jukka Pakkanen: Italialaisia (Edizioneartemisia 2014)

Kun on kyse Jukka Pakkasesta, ei voi välttää Italiaa, jalkapalloa ja pyöräilyä. Pieni kirja, jossa on kirjeitä ja yllättäviä näkökulmia Italiaan eri maista.

5. Conn Iggulden: Ruusujen sota – Kolmen liitto (Otava 2015)

CI suoltaa historiallisia romaaneja tasaisen tappaavaa tahtia. Kirjat ovat maailmanlaajuisia bestsellereitä. Nyt käydään veristä valtataistelua 1400-luvun Englannissa.

6. Riina Katajavuori: Wenla Männistö (Tammi 2014)

Seitsemän veljeksen kepeä ja kekseliäs päivitys. Kai tämä nyt sitten on naisnäkökulma Seitsemään Veljekseen. En suuresti innostunut.

7. Joni Skiftesvik: Valkoinen Toyota vei vaimoni (WSOY 2014)

Tämä kirja sai juuri Runeberg-palkinnon. JS kirjoittaa sujuvasti kipeitä mutta myös onnellisia muistoja miehen elämästä.

8. Alpo Rusi: Etupiirin ote – Suomen valtapeli Euroopan rajalla 1700-2014 (Gummerus 2014)

Rusin kirjasta teinkin jo laajemman arvion aiemmin, joten ei siitä sen enempää. Alpo pyrkii eduskuntaan, mutta ei tämän kirjan avulla eduskuntaan pääse.

9. Sixten Korkman: Talous ja utopia (Docendo 2014)

Korkmanin pieni kirja on menestynyt ilmeisen hyvin. Se on kansantajuinen opus talouden perusasioista meille, jotka emme taloudesta paljon ymmärrä.

10.Tommi Uschanov: Minä ja Juhana Vartiainen (Long Play 2014)

TU:n esseen lähtökohtana ovat JV:n twiitit. Essee on kirjoitettu ennen kuin Vartiainen ryhtyi kokoomuksen kansanedustajaehdokkaaksi, mutta taustoittaa kyllä puolueloikkaakin.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu