Uutisankkuri kirjailijana

Matti Rönkä on kaikkien tietämä Ylen tv-uutisten uutisankkuri. Hän on myös kirjailija, usean dekkarin tekijä, Viktor Kärpän luoja. Syksyn uutuudellaan Rönkä suuntaa uusille urille (Eino, Gummerus 2015).

Eino on sympaattinen, pieni kirja, jonka päähenkilö on ysikymppinen entinen yrittäjä Eino Heikkinen. Kirja on kertomus kolmen sukupolven miehistä savolais-karjalaisessa Leppäkosken kuvitteellisessa kunnassa.

Kirja on myös arvokkaan vanhuuden puolustus: "Koskaan ei ole liian myöhäistä hankkia onnellinen vanhuus", Rönkä filosofoi Einon suulla.

Einon terveys alkaa reistailla, muistisairaus vaanii nurkan takana, mutta se ei estä muistamasta sota-ajan kipeitä tapahtumia, joista Eino ei tosin halua paljon puhua.

Einon pojanpoika Joonas kiinnostuu ukkinsa menneisyydestä, kun hän näkee vanhat arvet tämän vartalossa. Kiinnostusta lisäävät vanhat valokuvat. Pala palalta selviää takautumien kautta, mistä on kysymys.

Tiedän, että Rönkä on kätevä käsistään. Romaaninsakin hän rakentaa kuin kirvesmies. Hän tekee etukäteen kehikon ja piirustukset, joiden mukaan kirjoitustyö etenee. Rönkä on kuin vanhan ajan käsityöläinen.

On vaikea kuvitella, että Rönkä vain menisi päätteen äärelle etsimään inspiraatiota ja alkaisi kirjoittaa tajunnanvirran hurmiossa. Ennakkosuunnittelu on Röngän taiteen vankka perusta.

Tarkassa ennakkosuunnittelussa piilee myös sudenkuoppia. Se voi johtaa tylsään lopputulokseen ja kirjoitusvaiheessa spontaanisuus saattaa loistaa lähinnä poissaolollaan.

Kirjailijoita on moneksi eikä Röngältä kannata odottaa rönsyilevää pitkää proosaa, joka yltyy vauhdikkaaseen irrotteluun. Ylisanoja hän ei viljele ja huumorikin kuplii usein pikemminkin pinnan alla kuin kovaäänisissä vitseissä. Uutismiehelle sopii asialinja.

Rönkä tekee tavallisuudesta taidetta. Muotien perässä hän ei juokse vai ovatko vanhat miehet kenties tulossa muotiin, kun suuret ikäluokat ovat kohta vanhuksia?

Röngän teksti on kurinalaista, mutta ei tylsää. Kieli on sujuvaa suomea, ja miksei olisi, onhan Rönkä ollut myös suomen kielen oikeaoppisuutta vaalivan lautakunnan jäsen.

Eino on vanhanaikainen romaani, ihan hyvässä mielessä.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu