Mies joka vihasi häviämistä

Intohimoinen pitkänmatkan juoksija Karo Hämäläinen on tunkeutunut Paavo Nurmen pään sisään. Tuloksena on Nurmen monologimainen tilitys elämästään (Yksin, WSOY 2015).

Hämäläinen tavoittaa hyvin Nurmen äänen. Juoksijoiden kuningas oli kova paitsi itselleen myös muille. Teksti nakuttaa tasaisen tappavaa tahtia kuin Nurmi juoksuradalla; rytmi on yksitoikkoisen armoton, lauseet lyhyitä.

Mitään sankaritarinaa Hämäläinen ei ole tehnyt, pikemminkin päin vastoin. Nurmi oli onneton ihminen, vaikka voitti paljon niin urheilussa kuin myöhemmin bisnesmiehenä. Hän oli ikuisesti tyytymätön ja julma itselleen.

Hämäläinen kiteyttää Nurmen suulla: "Voitto oli minulle toissijainen asia. Ensisijaista oli häviämisen välttäminen. Vihasin häviämistä. Vihaan yhä. Kaikki eivät vihaa. Se on heidän heikkoutensa."

Nurmi vihasi häviämistä niin, että jäi rikkaanakin köyhäksi. "Menestystä janosin, en onnea."

Hämäläinen käy läpi Nurmen elämän lapsuudesta viimeisiin hetkiin. Taustalla on vankka faktapohja, tapahtumat ovat todellisia, Nurmen puheet keksittyjä, mutta hyvin uskottavan tuntuisia. Niin se olisi voinut mennä kuin Hämäläinen kuvaa.

Nurmen monologit saattavat pitkästyttää niitä, jotka eivät urheilusta piittaa, mutta Nurmen elämästä kiinnostuneille Hämäläisen kirja on antoisaa luettavaa. Sen voi nähdä myös yleispätevänä kuvauksena poikkeusyksilön elämästä. Onhan harvinaisia huippuja kaikilla aloilla.

Ilmeisesti pehmentääkseen kovaa kokonaisuutta Hämäläinen on keksinyt Nurmen haaveilemaan unelmiensa naisesta, jonka hän oli menettänyt nuorena miehenä. Se toimii ja lukija alkaa tuntea säälinsekaista myötätuntoa Nurmea kohtaan.

Nurmi oli monella tavalla poikkeusyksilö ja sellaiset menestyvät urheilussa. Hän loi itse menestyksensä, vaikka kilpakentillä oli todennäköisesti paljon lahjakkaampiakin juoksijoita: "Minun ominaisuuksillani ei olisi juostu mitaleita ilman kaiken kohtuuden ylittävää työtä."

Hämäläinen on pannut Nurmen laukomaan repliikkejä, jotka toimivat kuin haavikkomaiset aforismit: "Niin paljon vihasin tappiota, että menetin voitot. Niin tuhlasin elämäni."

Vain kuolleista sankareista voi tehdä tällaisia kirjoja. Tasaisen vauhdin taulukon mukaan Lasse Virenistä joku tekee vastaavanlaisen monologiromaanin joskus vuonna 2067.

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu