Mies kuin avoin kirja

Joskus on hyvä rääkätä itseään kunnolla, jotta jaksaa sitten kun varsinainen kilpailukausi alkaa. Peruskuntoa ryhdyin vahvistamaan lukemalla Paavo Väyrysen pikakirjan (Eihän tässä näin pitänyt käydä, Paasilinna 2016).

Luin Väyrystä sivu sivulta niin, että lopulta olin hämärän rajamailla. Kalkkiviivoille punnersin pelkällä tahdonvoimalla vain huomatakseni, että kun kirja loppui, jäljellä oli vielä kymmeniä sivuja liitteitä.

Antakaa anteeksi, sillä liitteitä en enää lukenut sanasta sanaan. Eihän tässä näin pitänyt käydä. Minun oli tarkoitus lukea jokainen rivi. Lieventävänä asianhaarana mainittakoon, että liitteet olivat lähinnä Väyrysen vanhoja blogeja, joista osan olin lukenut jo aiemmin. Silmäilin kyllä pintapuolisesti nämä arvokkaat dokumentit.

Tässä kirjan ydin vielä kerran: "Sovin parhaimmin ulkoministeriksi. Niissä hommissa on yleensä 60−70-vuotiaita kokeneita poliitikkoja (Lavrov on 65-vuotias, Kerry yli 70). Muukin tehtävä ulkoministeriössä toki kiinnostaa", Väyrynen kirjoitti Juha Sipilälle ennen hallituksen muodostamista.

Samaa viestiä eri sanoin PV toisti sähköpostista toiseen. Ja tärkeä lisäys: "Olli (Rehn) ei ulkoministeriksi sovi", Paavo todisti.

Ja sitten kävi niin kuin kävi. Eikä Paavo ole mikään Esko Aho, jolle niin on hyvä kuin käy. "Huonommin ei olisi voinut käydä" oli Väyrysen kirjalleen ensin kaavailema nimi.

Paavo Väyryselle Juha Sipilä on suuri arvoitus. Väyrynen sen sijaan ei ole arvoitus kenellekään. Häntä voi lukea kuin avointa kirjaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu