Elämää Helsingin ulkopuolellakin

Tänä vuonna 10 vuotta täyttävä Lapuan taidemuseo avaa juhlavuotensa komeasti. Esillä on korkeatasoinen kansainvälinen näyttely (9.2.-14.5.2016), jonka avajaiset olivat tänään (6.2.). Irlantilaisen Thomas Brezingin ja saksalaisen Klaus Effernin yhteisnäyttely on saanut nimekseen Father – Isä.

Effernin puuveistokset ja Brezingin maalaukset luovat vaikuttavan kokonaisuuden, joka ei ainakaan minua jättänyt kylmäksi.

Suomessa ei liene kovin monta maaseutukaupunkia, jossa on taidemuseo. Lapuan taidemuseo on harvinainen myös siksi, että sen näyttelypolitiikkaan on alusta lähtien kuulunut ulkomaisen taiteen esittely.

Helsingin ulkopuolellakin on siis elämää, jopa korkeatasoista taide-elämää, joka jää usein pääkaupungin varjoon. Tällä kertaa Lapuan taidemuseo kulkee kärjessä, sillä Isä -näyttely nähdään Helsingissä vasta maaseutukierroksen jälkeen.

Lapualta näyttely siirtyy Isonkyrön vanhaan kirkkoon (1.7.-21.8.), sen jälkeen Lauttasaaren kirkkoon (28.8.-10.9.) ja sitten vielä Kallion kirkkoon (13.9.-25.9.). Lapuan näyttely on laajin, muualla tila ei mahdollista kaikkien teosten esillepanoa.

Lapuan taidemuseo sijaitsee vanhan patruunatehtaan alueella, joka on nykyisin nimeltään Kulttuurikeskus Vanha Paukku. Alue on historiallisesti merkittävä, huhtikuussa tulee kuluneeksi 40 vuotta Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä.

Kulttuurikeskuksen helmi, taidemuseo, on sijoitettu Patruunatehtaan entiseen pintakäsittelylaitokseen, jonka alun perin suunnitteli arkkitehti Onni Tarjanne. Taidemuseon pääsuunnittelijana oli akateemikko Juha Leiviskä, jonka ansiosta museon arkkitehtuurin keskeisenä tekijänä toimii valo.

Otin muutaman kuvan taidenäyttelyn avajaisissa. Ne antavat esimakua siitä, millaisesta näyttelyssä on kyse.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu