Sotavangin pojan selviytymistarina

Kävin katsomassa lapualaisen Larvateatterin näytelmän Aarre, ryssän äpärä. Se on kantaesitys ja perustuu Kuortaneella syntyneen professori Arvo Myllymäen, 70, elämään sekä hänen kirjaansa Vihan ja rakkauden päivät. Esitykset jatkuvat huhtikuulle saakka.

Larvateatteri www.larvateatteri.fi on harrastajateatteri, mutta tämänkertaisen esityksen ei tarvitse hävetä ammattilaisten rinnalla. Näytelmä on ammattitaidolla toteutettu, kunnianhimoinen ja koskettava esitys.

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Jouko Enkelnotko on ammattilainen, samoin yksi pääosan esittäjistä, Ville Orttenvuori, sekä musiikista vastaava Silja Kuoppala. Harrastajanäyttelijät ovat Lapualta ja lähiseudun kunnista.

Laulunäytelmä kertoo sotavangin, hänen rakastettunsa ja heidän lapsensa selviytymistarinan. Taustalla ovat sota, viha ja ennakkoluulojen maailma.

Emeritusprofessori Arvo Myllymäki on venäläisen (Ukraina) sotavangin ja kuortanelaisen maalaistalon tyttären avioton lapsi. Asetelma oli sodan jälkeen räjähdysherkkä. Arvo koki vähättelyä ja syrjintää. Koulupojan itsetunto oli koetuksella. Suku oli pahin.

Koulu ja opiskelu pelastivat Arvon. Koulussa vain yksi opettaja kohteli poikaa huonosti ja yksi oppilas haukkui ryssäksi. Arvo päätti näyttää, että hänellekin kuuluu ihmisarvo. Vaikeuksista tuli voimavara. Hän väitteli tohtoriksi ja hänestä tuli professori Tampereen yliopistoon.

Arvo ryhtyi selvittämään isänsä taustoja. Sodan jälkeen sotavanki oli palautettu Neuvostoliittoon ennen kuin hän tiesi tulevansa isäksi. Tiedettiin, että monille sotavangeille kävi huonosti. Heidät teloitettiin.

Isä löytyi Urho Kekkosen, Kalevi Sorsan ja Neuvostoliiton Suomen -suurlähettilään avustuksella. Ensimmäisen kerran Arvo tapasi isänsä Helsingin rautatieasemalla juhannuksena 1978. Isä tunnisti poikansa heti. Arvo sai uuden perheen.

Larvateatterin näytelmä on toteutettu yhteistyössä Arvo Myllymäen kanssa. Näytelmän nimestä Arvo oli sanonut ohjaajalle, että jos et parempaa keksi, anna olla. Omaa etunimeään hän ei kuitenkaan näytelmään halunnut, siksi Arvosta tuli Aarre.

Arvo on tänä päivänä sinut itsensä kanssa. Hän muutti eläkkeelle jäätyään vaimonsa kanssa Muonioon ja asuu nyt pienessä Särkijärven kylässä.

Mies ei ole kuitenkaan erakoitunut muoniolaiseen kylään. Hän osallistui itsestään kertovan näytelmän ensi-iltaan ja kirjoitti ohjelmalehtiseen lyhyen tekstin.

Myllymäki kirjoittaa: "Laulunäytelmän kosketuspinta tämän päivän suomalaiseen yhteiskuntaan on yllättävän vahva. Jälleen olemme pienen maan lapsina tekemisissä vaikeiden asioiden kanssa: maamme asema suurvallan naapurina, työttömyys, pakolaistulva ja suvaitsemattomuuden ongelmat raastavat meitä ja meidän lähimmäisiämme."

Sotien, vihan ja ennakkoluulojen keskelläkin Arvo Myllymäki muistuttaa, että yksi asia on ylitse muiden: "Mutta suurin niistä on rakkaus."

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu