Uusi kirjallinen tähti

Kirjavuosi on vasta alussa, mutta jo nyt on julkaistu teoksia, jotka erottuvat massasta. Alkuvuonna lukemistani suomalaisista romaaneista kärkeen nousee Mika Pekkolan Pyhän Antoniuksen tuli (Like 2016). Se on kirja kulkutaudista, joka koetteli keskiaikaista Eurooppaa ja lääkäristä, joka lähti selvittämään taudin syitä.

Mika Pekkola on alle nelikymppinen historiasta väitellyt filosofian tohtori. Pyhän Antoniuksen tuli on hänen toinen kaunokirjallinen teoksensa. Esikoiskirja Aamun kirkastus (Like 2012) sai vähän nuivan vastaanoton. Ehkä yritystä oli liikaa ja mies meni maitohapoille.

Uutuuskirja onnistuu kytkemään hyvän tarinan oikeisiin historiallisiin tapahtumiin. Mystinen kulkutauti raivoaa pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan alueella. Tauti koettelee erityisesti köyhää väkeä ja suistaa ihmisiä järjiltään.

Sairaus aiheuttaa pelkoa ja ahdistusta. Kirkonmiehet uskottelevat taudin sikiävän syntisestä elämästä ja paholaisen kosketuksesta. Eletään 1500-luvun alkua.

Freiburgin yliopiston nuori tohtori Simon Hoffmann lähetetään tutkimaan epidemian syitä Lounais-Saksaan. Syiden selvittäminen ei ole helppo tehtävä. Yhteentörmäys katolisen kirkon ja inkvisition sekä paikallisten viranomaisten kanssa on väistämätön. Edelläkävijän osa on usein vaikea.

Pekkola kuljettaa tarinaa hyvin. Lääkäri Hoffmann joutuu monenlaisiin seikkailuihin tappelunnujakoista eroottisiin kokeiluihin. Koko ajan on läsnä myös vastakkainasettelu: oikeus vai armo. Kirjaa on luonnehdittu keskiaikaiseksi mysteeritarinaksi.

Kirjailija selvittää jälkisanoissaan historialliset faktat kulkutaudista. Se sai nimensä Egyptissä 300-luvulla vaikuttaneelta Pyhältä Antoniukselta, jota pidetään kristillisen luostarijärjestelmän perustajana. Taudin oireet yhdistettiin erakkopyhimyksen kärsimyksiin.

Taudin lääketieteellinen syy alkoi selvitä vasta 1600-luvulla. Epidemian aiheutti rukiin tähkissä esiintyvä loissieni, torajyvä. Ja kun köyhä kansa söi ruisleipää, se sairastui. Valkoisen leivän syöjät säästyivät taudilta.

Historiallisten romaanien ystäville Pekkolan kirja on helmi. Jos olisin kirjallisten palkintoraatien jäsen, panisin Pekkolan nimen korvan taakse jo nyt, vaikka vilkkain kirjasesonki onkin vasta syksyllä. Huonompiakin kirjoja on palkittu.

Omalla listallani Mika Pekkola on alkuvuoden ensimmäinen uusi kirjallinen tähti.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu