Murhatut veljet

Tämä on surullinen tarina neljästä alajärveläisestä veljeksestä, Valterista, Verneristä, Williamista ja Ivarista. Heistä kolme ammuttiin vihtiläiseen tienposkeen kansalaissodan ensi päivinä 1918. Veljesten sukunimi oli Thomé. He ovat Suomen historian unohdettuja merkkimiehiä.

Veljesten kohtalosta kertoo juuri julkaistu kirja (Marko Paavilainen: Murhatut veljet, Siltala 2016), johon tämän kirjoituksen tiedot perustuvat. Dosentti Paavilainen on tehnyt perusteellista työtä. Kirjassa on uutta tietoa, vaikka luulisi, että kansalaissota on jo loppuun kaluttu aihe.

Veljekset kasvoivat kahdeksanlapsisessa perheessä synkän metsän keskellä Mustakorven kruununtorpassa Iirujärven rannalla. Heidän isänsä oli Alajärven aluemetsänhoitaja. Keskellä suomenkielistä Etelä-Pohjanmaata Thomén perheen kotikieli oli ruotsi.

Poikia ei pantu suomenkieliseen kansakouluun vaan heitä opetettiin kotona. Siitä huolimatta pojat oppivat suomen ja muistelivat lapsuuden aikaa Mustakorven mailla onnen aikana. Tähän Onnelaan he palasivat usein niin kauan kuin heidän isänsä eli.

Veljekset eivät kielestä kiihkoilleet. Se oli yksi heidän menestyksensä salaisuus. He eivät unohtaneet eteläpohjalaisia maalaisjuuriaan.

Helsingissä nuoret miehet herättivät hilpeyttä puhumalla outoa ruotsia ja suomeakin vahvalla eteläpohjalaisella murteella. He olivat kansanmiehiä ja nauttivat elämästä. Valterista sanottiin, että häntä kiinnostivat urheilu, juhliminen ja kauniit naiset.

Valter ja Ivar olivat arkkitehtejä sekä yhtiökumppaneita, William metsänhoitaja ja Verner kuvataiteilija. Valterin ura lähti nousukiitoon, kun hän suunnitteli Vanhan Polin Lönnrotinkadulle yhdessä Karl Lindahlin kanssa.

Myöhempiä töitä Helsingissä olivat mm. Otavan toimitalo ja Stockmannin tavaratalon arkkitehtikilpailun voitto. Valterin ja Ivarin kädenjälki näkyy Serlachiuksien Mäntässä, Ahlströmien Varkaudessa ja monessa muussa paikassa. Erityisesti suurliikemiehet suosivat Thomén veljeksiä.

William ehti tehdä monenlaisia töitä metsänhoitajana ennen kuin perusti oman yrityksen, josta kasvoi idänkaupan mahtitekijä Thomesto. William oli myös monen ehdokas metsähallituksen johtoon ennen Vihdin traagisia tapahtumia.

Veljekset olivat kuollessaan miehiä parhaassa iässä. Valter, 43, William, 37, ja Ivar, 35, kuolivat Lauri Karan johtaman punaisten terroristijoukkion luoteihin. Oheisesta linkistä löytyy lisää tietoa teloituksesta ja Lauri Karasta: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/168661-tutkija-tata-miesta-ei-kukaan-hal…

Verner (1878-1953), säästyi teloitukselta, kun oli silloin muualla. Verner sai myöhemmin ansioistaan taiteilijana professorin arvonimen. Hänen maalaamansa alttaritaulu on Alajärven kirkossa.

Thomén veljekset ovat kirjansa ansainneet. Heidän uurastuksensa jäljet näkyvät tänäkin päivänä arkkitehtuurissa, taiteessa ja liike-elämässä.

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu