Loistava Putin – Julma Putin
Vladimir Putin on arvoituksellinen mies. Kun hänestä tuli Venäjän presidentti, hän oli länsimyönteinen, Loistava Putin, joka haaveili jopa Venäjän Nato-jäsenyydestä.
Kun menossa on kolmas presidenttikausi, Putin on monen mielestä julma tsaari, epäluuloinen yksinvaltias, joka näkee kauhut kaikkialla. Hän on vakuuttunut siitä, että länsi ja erityisesti Yhdysvallat huijaa päätöikseen Venäjää.
Tätä Putinin muodonmuutosta taustoittaa juuri julkaistu kirja, joka sukeltaa syvälle Kremlin monimutkaisiin valtapeleihin (Mihail Zygar: Putinin sisäpiiri – Nyky-Venäjän lyhyt historia, Otava 2016). Kirja sisältää runsaasti herkullisia tarinoita ja sisäpiirin tietoa. Kuva on hyytävä.
Putinin tie valtaan on tarina siitä, miten miehestä tuli kuningas sattumalta. Muodonmuutosta kuvastavat jo kirjan päälukujen otsikot: Putin I Leijonamieli, Putin II Loistava, Putin III Julma ja Putin IV Pyhä.
Monien vaiheiden jälkeen Putin on Zygarin mielestä ymmärtänyt, että hän on osa historiaa. "Koska hän on jo tsaari Julma."
Zygar kirjoittaa: "Putinin nykyinen hahmo – julma venäläinen tsaari – on keksitty hänen puolestaan ja usein ilman hänen osanottoaan seurueen, läntisten kumppanien ja toimittajienkin toimesta."
Kirjailija väittää, että Putinilla ei ole toimissaan ollut yleensä mitään selkeää logiikkaa; suunnitelma ja kunnon strategia ovat puuttuneet. "Kaikki, mikä tapahtuu, on ollut taktisia askeleita, operatiivista reagointia ulkoisiin ärsykkeisiin, jotka eivät vie mihinkään loppupäämäärään."
Putin ei ole perinteinen yksinvaltias. Ei hän päätöksiään yksin tee. Häntä ympäröi mahtava sisäpiiriläisten verkosto, joka miettii, mitä mieltä Putinin pitäisi kulloinkin olla. Putin on Zygarin määritelmän mukaan valtava kollektiivinen järki, jossa Putin itse on vain yksi tekijä.
Zygarin kirja vilisee sisäpiiriläisten nimiä, joista läheskään kaikki eivät ole ylittäneet Suomen median uutiskynnystä. Moskovassa valtapelejä pelataan kuin Shakespearen draamoissa. Varuillaan on oltava ja sanomisiaan varottava. Usein peli on julmaa.
Jos Putin on joskus ollut vähän vastahakoinen hallitsija, häntä ympäröivät sisäpiiriläiset ovat vakuuttaneet, että hän ei voi poistua näyttämöltä; siinä tapauksessa taivas romahtaisi. Ja nykyisin Putin kai jo luulee olevansa korvaamaton.
Mutta mitä tapahtuu miehelle, joka luulee olevansa korvaamaton?
Luin Pavel Astahovin dekkarin miten yrityksiä kaapataan. Astahov rehellisesti kertoo miten roistot kaappaavat yrityksiä. Pavel on siis se lapsiasiamies joka kävi ojentamassa meikäläisiä sosiaalitanttoja kun ne kaappaavat venäläisten lapsia leireihin.
Uskon että Zygarin kirjan tarinat ovat totta vaikka en ole vielä sitä lukenut.
Venäjällä esitetään TV:ssä avoimesti oligarkkien ja mafian rikoksia. Ihan kuten jenkeissä on tehty tuhansia elokuvia ja miljoonia TV-ohjelmia mafiasta ja roistoista.
Mielestäni näille kaikille on yhteistä että ne eivät vahingoita hallitsijaa. Zygarin kirjakin voi olla tilaustyö joka tukee Putinin politiikkaa. Antaa länteen sellaisen kuvan kuin pitääkin antaa, ei mitään uutta ja Putinia vahingoittavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinnostava näkökulma, jota sietää pohtia.
Ilmoita asiaton viesti
Loppulauseen parempi versio kuuluu vissi näin: ”Mitä on aina tapahtunut miehille, jotka luulivat olevansa korvaamattomia?”…
Ilmoita asiaton viesti
Eli suomennettuna: hautausmaat ovat täynnä ”korvaamattomia” suurmiehiä.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt VVP loi sen ”pretoriaanikaartin”, noin 400.000 miestä käsittävän nyrkin, jonka avulla kadut ja maa pidetään ”järjestyksen kourissa”. Tämän primäärin turvakaartin muodostaminen on ollut kehitteillä vuodenvaihteen 2011-2012 vahvaan nousuun yltäneiden katumielenosoitusten jälkeen, Maidan toi vain lisämausteet peliin. Muutaman henkilösiirron tämän hankkeen läpiajo edellytti, mutta aika tuskattomastihan se kävi loppujen lopuksi!
Ilmoita asiaton viesti
Silovikit/putinistit aloittivat sisäisen propagandatyön jo 90-luvun puolessa välissä. Ensimmäiset Nashi-vuosiluokat ovat jo kolmekymppisiä. Siis ne, joille putinista propagandaa on syötetty koko koulun ajan. Eli tuo pretoriaanikaarti on takuulla mainitsemaasi suurempi.
Ilmoita asiaton viesti
Enemmän kuin leipää Venäjän kansa haluaa turvallisuutta. Putin on sitä jo antanut ja nyt uuden mahtavan kaartin avulla turvallisuus vain lisääntyy.
Ilmoita asiaton viesti
Vakaus on yksi avainsanoista niin Venäjällä kuin Kiinassa. Vakaus ennen kaikkea muuta.
Ilmoita asiaton viesti