Missä se onni lymyää?

Onnen etsijöitä ja onnen oppaita on maailma täynnä. Moni esittää yksinkertaisen kysymyksen: mitä onni on, missä se lymyää? Kysymykseen olen nyt saanut yhden parhaista vastauksista. Sen mukaan onni on jossain.

Vastaus löytyy Peter Sandströmin uudesta kirjasta (Peter Sandström: Laudatur, Schildts & Söderströms 2016). Kirjan minäkertojan, Peterin, isä luennoi pojalleen: "Tiäräkkö sä, poika, onni on sellainen että se ei näyttäydy usein, mutta jossain se aina lymyää."

Sandström on kirjoittanut mainion romaanin. Hän kirjoittaa itsensä oloisen viisikymppisen miehen näkökulmasta isästään ja äidistään, vaimostaan ja lapsistaan sekä muutamista lähipiirinsä ihmisistä tekstiä, jonka lukeminen itkettää ja naurattaa. On monenlaista rakkautta.

Suosikkihahmoni kirjan henkilögalleriassa on professori Tulijärv, modernin elämänkatsomuksen dosentti. Tulijärv on päätoimittaja Åbo Akademin tieteellisessä julkaisussa, johon Peter on kirjoittanut, mutta miehet ovat jääneet toisilleen etäisiksi.

Peter ja Tulijärv tapaavat ensi kerran vapaa-ajalla sattumalta Hassen pubissa. Peter kertoo: "Tilasin oluen. Sen jälkeen kävelin Tulijärven luokse ja ojensin käteni. Hän ei tarttunut siihen. Hän sanoi: käytät pilkkuja miten sattuu.
– Jaa, sanoin. Voi olla.
– Sinun pitäisi lukea Ågrenia, hän sanoi. Siinä vasta taitava pilkuttaja."

Tämä iskee minuun, koska olen jo pitkään huolestunut omasta pilkkupolitiikastani. Ovatko pilkut menettäneet merkityksensä?

Sandström kirjoittaa ilmavan keveästi ja sympaattisesti vähän vinksahtaneista henkilöistään. Yksi tyyppi vedetään lipputankoon, kuollutta sikaa kuljetetaan auton takakontissa, vaimo lyö kuokalla miestään, Peterin vaimo asuu jonkun Mäkisen kanssa ja käy kotona vain kääntymässä. Kirjan yleistunnelma on haikea.

Sandström ei pähkäile asioita puhki, vaan jättää lukijan mielikuvitukselle tilaa. Tekstissä on sopivasti viisauksia, joita voi kutsua vaikkapa filosofoinniksi.

Suomenruotsalaisella puolella kirjoitetaan hyvää proosaa. Parhaat tulevat, yllättävää kyllä, Pohjanmaalta: Sandström on Uusikaarlepyystä, Kaj Korkea-aho Ähtävältä ja Philip Teir Pietarsaaresta. Heitä kannattaa seurata.

Sandströmin edellinen kirja, Valkea kuulas, oli Suomen ehdokas Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Tälle uutuudelle annan arvosanan laudatur, kiittäen hyväksytty!

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu