Mikko Pyhälä – erilainen diplomaatti

Diplomatia ei ole vain samppanjaa ja small talkia pikkurilli pystyssä. Se on myös asiallista ja arkista työtä, josta glamour on kaukana. Hiljattain eläkkeelle jäänyt suurlähettiläs Mikko Pyhälä, 71, kertoo tästä arkisesta puolesta uudessa muistelmakirjassaan (Mikko Pyhälä: Valtaa ja vastarintaa – Myötäelämisen diplomatiaa, Siltala 2016).

Kirja on kertomus vallan käyttäjistä ja heihin kohdistuvasta vastarinnasta. Melkein jokaisessa tarinassa asetelma on Pyhälän mielestä suuri ja vahva vastaan pieni ja heikko. "Oma myötäelämisen diplomatiani on helpottanut näkemään tarkemmin sen pienen ja heikon näkökulmaa."

Pyhälä oli monella tavalla erilainen diplomaatti. Työtehtäviin hän hakeutui mahdollisimman kaukaisiin paikkoihin. Ehkä hänet olisi niihin muutenkin lähetetty. Pyhälä tiedettiin UM:ssä alusta lähtien vasemmistolaiseksi maailmanparantajaksi.

Muistelmien päätapahtumat ajoittuvat 1970-luvun kriiseihin, kuten Vietnamiin, Afganistaniin, Sri Lankaan ja Portugalin afrikkalaisiin siirtomaihin. Pyhälä aloittaa muistelmansa laajalla katsauksella Vietnamin sotaan ja omaan toimintaansa sodan vastustajana.

Vietnamin sodan seurauksena poliittinen virta vei vasemmalle. Pyhälä kirjoittaa: "Ehkä saatoin vaikuttaa historian kulkuun hiuskarvan verran. Näppejäni en polttanut."

Pyhälä työskenteli 1980-luvulla Suomen Intian -suurlähetystössä, jolloin murhattiin sekä Indira Gandhi että hänen poikansa Rajiv, joka oli Pyhälän ystävä.

Indiran murhan jälkeiset väkivaltaisuudet ulottuivat Pyhälöiden kotiportille asti Delhissä. Tapahtumia Pyhälä kuvaa seikkaperäisesti. Jännittävää luettavaa tänäkin päivänä.

Kun Pyhälä oli Intiassa, hän sai harvinaisen kutsun mennä tapaamaan Tiibetin hengellistä johtajaa Dalai Lamaa vuonna 1983. Koska Suomen ulkoministeriön edustaja ei voinut virallisesti tavata Dalai Lamaa Kiinan protestien pelossa, Pyhälä matkusti tapaamiseen salaa omalla autollaan. Aiemmin tapaamisesta ei ole kerrottu.

Pyhälän matkakertomus Dalai Laman luokse on erikoinen tarina. Autokin piiputti matkalla, mutta perille päästiin ja Dalai Laman autonkuljettaja korjasi Pyhälän auton. Keskustelu Dalai Laman kanssa oli hauska ja mutkaton. Salainen raporttikin tapaamisesta tehtiin, mutta Pyhälä epäilee, että sitä ei edes lähetetty Helsinkiin eikä sitä kukaan lukenut.

Jälkinäytös vierailusta tapahtui Indira Gandhin hautajaisten yhteydessä joulukuussa 1984. Dalai Laman veli sattui Pyhälän kanssa samaan hissiin ja tiedusteli, haluaisiko pääministeri Kalevi Sorsa tavata Dalai Laman. Sorsa osallistui Gandhin hautajaisiin. Tapaamista ei järjestetty, vaikka Sorsa ja Dalai Lama asuivat samassa hotellissa.

Mikko Pyhälän verkostot ovat legendaariset. Hän tuntee monet Suomesta katsoen eksoottisten valtioiden edustajat ehkä paremmin kuin kukaan muu suomalainen. Kun Suomi kampanjoi YK:n turvaneuvoston jäseneksi, Pyhäläkin valjastettiin tehtävään. Ulkoministeri Alexander Stubb ihmetteli YK:n käytävillä huuli pyöreänä, kun Pyhälä esitteli vanhoina tuttuinaan valtioiden johtajia Pakistanista Karibialle.

Pyhälän muistelmat ovat tervetullut tuulahdus 1970-luvulta. Monen maailmanparantajan idealismi on romahtanut matkan varrella. Mikko Pyhälä on poikkeus. Hän toivoo, että hänen tarinansa innostavat ihmisiä toimimaan omilla tonteillaan paremman maailman puolesta.

    

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu