Miten monta poskisuudelmaa?

Olen tehnyt uuden aluevaltauksen. Kun tähän asti olen ollut kaikkien alojen pintapuolinen asiantuntija, nyt minusta on kehkeytymäisillään poskisuudelmien ekspertti. Se johtuu siitä, että luin uuden kirjan, jossa paneudutaan perusteellisesti ranskalaisiin tapoihin (Helena Liikanen-Renger: Maman Finlandaise – poskisuukkoja ja perhe-elämää Etelä-Ranskassa, Atena 2016).

Liikasen näkökulma on lapsiperheen arki Ranskan Rivieralla. Vaikka se on mahdollisimman kaukana omasta arjestani juuri nyt, oli mielenkiintoista lukea, millaista perhe-elämää vietetään Välimeren rannalla.

Liikanen on naimisissa ranskalaisen miehen kanssa ja pariskunnalla on kaksi pientä lasta, tyttö ja poika. Perhe asuu Antibesissä. Mies käy töissä, rouva tekee toimittajan töitä Suomeen mm. Maikkarille ja eräille lehdille sekä pitää blogia: http://chezhelena.com/

Unohdetaan muu perhe-elämä ja keskitytään suudelmiin. Liikasen kirjan parasta antia on näet katsaus ranskalaisiin poskisuudelmiin. Miten poskisuukko annetaan, kuinka monta ja kummalle poskelle ensin? Se on tiedettä!

Älkää naurako. Ranskassa poskisuudelmat ovat vakava asia. Niiden merkitystä ei kannata vähätellä.

Aluksi on syytä opiskella perusasiat. Poskisuudelmaa ei roiskaista miten sattuu vaan näin: "Poskisuukko on kevyt hipaisu, suloinen suukotus ilmaan, posken kupeeseen." Tulihan tämä nyt selväksi: ei märkiä pusuja vaan suukotus ilmaan.

Poskisuudelmien määrä riippuu maantieteellisestä alueesta, samoin se, aloitetaanko vasemmasta vai oikeasta poskesta. Joissakin paikoissa pusuja annetaan vain yksi, toisaalla taas jopa neljä.

Nyt homma menee niin vaikeaksi, että tarvitaan insinöörin apua. Ranskalainen insinööri Gilles Debunne onkin tehnyt kartan, josta käy ilmi pusujen määrä eri puolilla Ranskaa.

Insinöörikin on vaikeuksissa selvityksensä kanssa. Ensin nimittäin tulee aina sääntö, sitten tulevat poikkeukset ja poikkeuksen poikkeukset.

Myös Pariisissa suukkojen määrä vaihtelee alueittain. Esimerkiksi Pariisin kupeessa Saint Denis'ssä puolet pussaa neljä kertaa, toinen puoli vain kaksi kertaa.

Rivieralla eli Nizzan kulmilla poskisuudelmia annetaan kaksi, ei siis kolme, kuten melko yleinen väärinkäsitys väittää. Yleensä Rivieralla ensimmäinen suukko annetaan oikealle puolelle, sitten seuraava vasemmalle. "Joskin tämäkin vaihtelee", puuskahtaa Liikanen epätoivoisena.

Eihän tästä ota selvää vanha Erkkikään! Täytyy vain harjoitella entistä enemmän, sillä harjoitus tekee mestarin.

Helena Liikanen kirjoittaa sujuvaa tekstiä, jota on helppo lukea. Hän kertoo avoimen tuntuisesti myös arjen ongelmista, vaikka perhe ilmeisen hyvin viihtyykin Rivieralla.

Liikanen lienee pohtinut tarkasti, mitä hän voi itsestään, puolisostaan ja varsinkin lapsistaan kirjoittaa. Tasapainoilussa hän on onnistunut hyvin. Hän paljastaa sen verran, että lukijan mielenkiinto pysyy vireillä, mutta ei sorru tyylittömään sosiaalipornoon, jota some-maailma on tulvillaan.

Bisous à tout le monde! Pusuja kaikille!

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu