Yhden lapsen kansa

Kiinan yhden lapsen politiikka (1980-2015) oli maailmanhistorian tiukin ja kiistellyin syntyvyyden sääntelyohjelma. Se päättyi tänä vuonna, kun Kiina siirtyi kahden lapsen politiikkaan.

Kiinassa asuva toimittaja Mari Manninen haastatteli juuri julkaistuun kirjaansa tavallisia kiinalaisperheitä 35:n vuoden kokeilusta, joka mullisti jokaisen kiinalaisen elämän (Mari Manninen: Yhden lapsen kansa, Atena 2016).

Kiinan kokeilu mullisti monen suomalaisenkin elämän. Suomeen Kiinasta on tullut noin tuhat lasta; parissakymmenessä vuodessa heitä on tullut enemmän kuin mistään muusta maasta. Suomessa on siis tuhatkunta perhettä ja sukua, joilla on suora yhteys yhden lapsen politiikkaan.

Manninen kertoo niin riipaisevia tarinoita, että hän katsoo aiheelliseksi varoittaa lukijoita heti ensi riveillä: "Tätä kirjaa lukiessa voi välillä kuristaa kurkkua. Itkin joskus itsekin, kun kirjoitin yhdeksää seuraavaa lukua."

Kiinassa perhesuunnitteluviranomaisia riitti joka lähtöön. Koneisto oli jättimäinen: töissä oli puoli miljoonaa byrokraattia. Sen lisäksi kylissä työskenteli yli miljoona osa-aikaista apulaista, joiden tehtävänä oli kytätä ihmisten intiimejä asioita. Esimerkiksi rouva Dongin työ oli vahtia naapureiden kuukautisia.

Luvattoman lapsen tehneitä perheitä rangaistiin. Joskus perheeltä vietiin pyörä, joskus radio. Talon kattoon saatettiin hakata reikä. Usein perheeltä takavarikoitiin kasvattisika. Pahimmillaan tottelemattoman perheen talo hajotettiin maan tasalle. Erityisesti maaseudun naisia kohdeltiin kuin karjaa.

Ei Mannisen kirja pelkkää synkkyyttä ole. Siinä on myös monia sävähdyttäviä selviytymistarinoita. Yksi ryhmä hyötyi yhden lapsen politiikasta, ja se oli, paradoksaalista kyllä, nuoret tytöt. Kun poikia suosittiin, kävikin niin, että tyttöjen asema parani. Siitä on kirjassa lukuisia esimerkkejä.

Mari Manninen onnistuu arkisten esimerkkien kautta kertomaan kiinalaisesta yhteiskunnasta enemmän kuin raportit Kiinan ylätason politiikasta tai massiivisesta puoluekokouksesta koskaan pystyvät.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu