Maailman kuuluisin käsienpesijä

Kun Jeesus oli tuomittu ristiinnaulittavaksi juutalaisten pappien vaatimuksesta, Juudean prefekti Pontius Pilatus pesi kätensä koko asiasta. Tämä maailman kuuluisin käsienpesijä on päähenkilö Asko Sahlbergin komeassa historiallisessa romaanissa (Asko Sahlberg: Pilatus, Like 2016).

Pilatus muistelee aikaansa Rooman imperiumin valtapeleissä, joita leimasivat ahneus, pyrkyryys, irstailut ja vallanhimo. Itse Pilatus ei ollut mikään suuri vallankäyttäjä, vaan pikemminkin traaginen hahmo, joka ajautui vallan liepeille vähän sattumalta. Keisari Tiberiuksen tärkein avustaja Sejanus oli Pilatuksen ystävä.

Pilatus on kolme vuotta sitten ilmestyneen Herodeksen sisarteos. Molemmissa kuuluu taustalla Mika Waltarin tyyli ja ääni, mutta ei se ainakaan minua haittaa.

Sahlbergin Pilatus on loppujen lopuksi melko sympaattinen henkilö. "Tämä vika minussa on alati ollut: olen ollut aivan liian inhimillinen. Minua ovat lietsoneet ahneus, ylpeys, ylimielisyys, kateus, kostonhimo ja kaikki muut ominaisuudet, joita ilman ihmiset tuntuisivat alastomilta."

Pilatus seurasi ennen Juudeaan lähtemistään Rooman juonitteluja läheltä. Hän alkoi pohtia ensimmäistä kertaa, oliko vallan saavuttaminen todella vaivan arvoista, kun sitä ei voinut tavoittaa muulla tavoin kuin toisen luita polkemalla ja korottamalla oma etunsa kaikkien toisten etujen yläpuolelle.

Pilatus soimasi omaa järjettömyyttään, kun oivalsi, että eihän hänellä edes ollut valtaa. "Olin pelkkä käskyjä välittävä orja."

Tiberius oli vastentahtoinen hallitsija. Hän kertoi ystävilleen, millainen peto valta on. Vallan käyttö oli Tiberiuksen mielestä kuin olisi pitänyt sutta korvista.

Tiberius muutti Caprin saarelle ja hänestä sanottiin, että hän kasvatti mieluummin kurkkuja kuin hallitsi maailman mahtavinta imperiumia. Roomassa, kullatun rappion keskellä, tilannetta käytti sumeilematta hyväkseen Tiberiuksen luottomies Sejanus, poliittisten juonittelijoiden arkkityyppi.

Pilatus paljasti Tiberiukselle Sejanuksen vehkeilyt. Sejanus joutui vankilaan, jonne Pilatus meni tapaamaan häntä. Vallanhimon sokaiseman Sejanuksen ja Pilatuksen tapaamisen vankilassa Sahlberg kuvaa hienosti.

Pilatus menetti 11 vuoden jälkeen Juudean prefektin asemansa, pakeni vaimonsa ja poikansa kanssa Roomasta, jäi yksin ja rupesi kirjoittamaan kokemuksiaan opiksi ja ojennukseksi jälkipolville.

"Tahdon varoittaa jälkeeni tulevia lapsellisesta uskosta elämän autuuteen ja omahyväisestä vimmasta kivetä polkunsa maineteoilla, sillä autuus on katoavaista ja mainetekojen muiston pyyhkäisee pois leppymätön tuuli. Ihminen iloitkoon, kun on sen aika, pimeyden voimien edessä hänen on nöyrtyminen."

Asko Sahlberg lienee tuntemattomin mestariluokkaan kuuluva suomalainen nykykirjailija. Se johtuu osittain siitä, että hän asuu Ruotsissa.

Sahlberg on ollut jo kolme kertaa Finlandia-ehdokkaana. En pidä suurena vääryytenä, jos tämäkin teos kirjakisoissa ehdokkuuksia kerää.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu