Finlandia-ehdokkaani 2016

Ehdokkaat kirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi julkistetaan perjantaina (4.11.2016). Kuusi ehdokasta valitsee kolmihenkinen esiraati, jonka puheenjohtajana toimii Yleisradion Puoli Seitsemän -ohjelman toimittajana viimeksi työskennellyt Juha Roiha. Voittajan valitsee Yleisradion Uutisvuodon vetäjä Baba Lybeck.

Asetelma on lievästi sanottuna ongelmallinen. Jos esimerkiksi Uutisvuodon vakioesiintyjä Jari Tervo on ehdokkaana kirjallaan Matriarkka (Otava), Lybeck joutuu vaikean tilanteen eteen. Jos hän valitsee voittajaksi kaverinsa Tervon, sanomista tulee varmasti. Ei näyttäisi hyvältä.

Mutta ei mennä asioiden edelle. Ehdokkaiden valintakin on vaikea, lähes mahdoton tehtävä. Asetuin esiraadin asemaan ja valitsin viimevuotiseen tapaan omat kuusi ehdokastani Finlandia-voittajaksi.

Tehtävä on valita paras suomalainen tänä vuonna julkaistu kaunokirjallinen teos. Jokaisella on omat mieltymyksensä eikä objektiivisia perusteita ole.

En ennusta sitä, ketkä raati valitsee ehdokkaiksi. Oman listani olen valinnut niistä kirjoista, jotka olen ehtinyt tänä vuonna lukea.

Tässä kuusi ehdokastani satunnaisessa järjestyksessä:

Markus Leikola: Uuden maailman katu (WSOY)
Pirkko Saisio: Mies, ja hänen asiansa (Siltala)
Leena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa (Teos)
Asko Sahlberg: Pilatus (Like)
Riikka Pulkkinen: Paras mahdollinen maailma (Otava)
Mike Pohjola: 1827 (Gummerus)

Listaa laatiessani jouduin tasapainoilemaan monien asioiden kanssa, ja niin joutuu esiraatikin, vaikka haluaisi unohtaa kaikki ulkokirjalliset seikat. Pitäisi olla miehiä ja naisia, kirjoja eri kustantajilta, nuoria ja vähän vanhempia, tuttuja ja turvallisia, mutta jokin yllätyskin olisi paikallaan.

Jos raati haluaa ruotsinkielisen kirjan mukaan, se voisi olla esimerkiksi Peter Sandströmin Laudatur (S&S), joka on ilmestynyt myös suomeksi.

Listalleni olisin mielelläni pannut myös Sirpa Kähkösen Tankkien kesän (Otava), Linnea Alhon Todistajan (WSOY), Terhi Rannelan Fraun (Karisto), Jukka Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista (Gummerus), Tommi Kinnusen Lopotin (WSOY) ja Minna Rytisalon Lempin (Gummerus). Olkoon tuo minun varjolistani.

Tämän kisan jokerikortti on monesta syystä Jari Tervo. On mielenkiintoista nähdä, mitä raati päättää. Veikkaan, että Tervo on esiraadin listalla enkä yllättyisi, jos Kaiho Niemisen Ihmissusi (WSOY) tai Vesa Haapalan Karhunkivi (Otava) läpäisevät esiraadin seulan. Parhaillaan luen Juha Seppälän Kuoppakaupunkia (WSOY), joka myös on palkintokelpoinen, tinkimätön teos.

Muuten olen sitä mieltä, että entisiä Finlandia-voittajia ei pitäisi valita ehdokkaiksi. Nyt voi, ja siksi Pirkko Saisionkin kirja on mukana listallani.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu