Hitlerin tabut – 28 pilleriä päivässä

Kun on lukenut uskomattoman kirjan Hitlerin huumeiden käytöstä, herää väistämättä kysymys, millaisten pillereiden ja piristeiden voimalla maailmaa nyt hallitaan. Esimerkiksi Yhdysvaltain presidentinvaalien kampanjat ovat niin rankkoja, että ei niitä seitsemänkymppinen vie läpi ihan kaurapuurolla ja kahvilla.

Saksalainen tietokirja (Norman Ohler: Hitlerin tabut, Like 2016) on tähän asti perusteellisin selvitys kolmannen valtakunnan huumeisesta todellisuudesta. Sotilaat taistelivat pervitiinin siivittämänä ja raittiusintoilija Hitler oli huumepöllyssä koko sodan ajan. Hän ei viime vuosinaan selvää päivää nähnyt hormoni- ja steroidiruiskujen takia.

Sodan loppuaikoina aineet kovenivat. Kuvaan tulivat kokaiini ja Eukodal. Hitlerin henkilääkäri Theo Morell pumppasi Hitleriin sodan aikana noin 90 ainetta ja Hitler söi 28 erilaista pilleriä joka päivä. Diktaattori oli kuin koekaniini henkilääkärin käsissä. Morell kehitteli jatkuvasti uusia piristeitä.

Sinänsä Hitlerin kehitys vitamiiniruiskeiden käyttäjästä huumeriippuvaiseksi sekakäyttäjäksi oli looginen. Taisteluni -kirjassaan jo Hitler kirjoitti, että maailmanhistorialliset päätökset olisi saatava syntymään hurmiollisen ihastuksen tai mahdollisesti hysterian tilassa.

Periaatteessa natsit, Hitler etunenässä, vihasivat huumeita, koska halusivat itse olla huume. He loivat yhteiskuntaan hurmostilan, jonka oli määrä korvata vanha politiikka. Reaalipolitiikkaa väheksyttiin epäsankarillisena lehmänkauppana, kuten Ohler kirjoittaa.

Kun hurma katosi ja sodan todellisuus löi silmille, rohkaisua haettiin yhä enemmän keinotekoisista piristeistä. Moni Hitlerin lähipiiristä, kuten Göring, oli huumeista riippuvainen.

Hitlerin henkilääkäri hankki raaka-aineita piristetehtailuunsa hinnalla millä hyvänsä. Esimerkiksi Ukrainasta sadat kuorma-autot ja junat toimittivat eläinperäisiä raaka-aineita tehtaille. Tässä tyypillinen Morell-vaunun lastauslista: seitsemänkymmentä tynnyriä suolattuja maksoja, tuhat kaksikymmentä kuusi sianvatsaa, kuusikymmentä kiloa munasarjoja, kaksisataa kiloa häränkiveksiä.

Ohlerin kirjan suurin ansio on siinä, että se dokumentoi perusteellisesti Hitlerin riippuvuuden sekä piristeisiin että lääkäriinsä. Uutta tietoa on erityisesti henkilääkäri Morellin ja Hitlerin erikoisesta suhteesta.

Kirja perustuu suurelta osin Morellin muistiinpanoihin. Morell tapasi Hitlerin käytännössä joka päivä vuodesta 1936 lähtien ja oli aina diktaattorin käytettävissä ruiskuineen. Mikä oli hänen osuutensa Hitlerin terveyden romahtamiseen?

Hitlerin terveys meni ja Saksakin romahti. Eräs kenraali kuvasi jälkeenpäin, miten hän joulukuussa 1944 saapui "kumaraisen hahmon luo, jolla oli kalpeat, pöhöttyneet kasvot ja joka istui tuoliinsa lyyhistyneenä, kädet vapisten ja mahdollisuuksien mukaan vasemman, kiivaasti nytkähtelevän käsivartensa kätkien".

Ihmisraunio oli Adolf Hitler.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu