Kuuden naisen Kekkonen

Kirjan kannessa 73-vuotias presidentti Urho Kekkonen poseeraa mustassa kokopuvussa balettitossut jalassa Eero Aarnion trendikkäässä pallotuolissa. Kuva on silloisesta miestenlehdestä, VIP-lehdestä. On vuosi 1973 ja Urkki esitellään valtakunnan "tohvelisankarina".

Voisitteko kuvitella Koivistoa, Ahtisaarta tai Niinistöä balettitossut jalassa miestenlehden kannessa? Ensimmäinen ajatus on, ettei missään tapauksessa, mutta ei sitä koskaan tiedä. Onhan Niinistö tehnyt piruetteja taitoluistelijanakin "kaunoluistimet" jalassa.

Tänä vuonna tuli kuluneeksi 30 vuotta Urho Kekkosen kuolemasta. Jos joku luulee, että Kekkonen on loppuunkäsitelty tapaus, erehtyy. Nyt Kekkosta eivät muistele vanhat horisevat ukot, vaan 1970-luvulla syntyneet nuorehkot naistutkijat (Lotta Lounasmeri & tutkijaryhmä: Vallan ihmeellinen Kekkonen – katseita erääseen presidenttiin, Into 2016).

On lupa odottaa uusia, tuoreita näkökulmia, kun kuusi naista, tohtoreita melkein jokainen, ryhtyy riisumaan miestä, jonka johtajuus kasvoi myyttisiin mittoihin. Samalla kun tutkijat riisuvat myyttiä, he tulevat vahvistaneeksi sitä, ehkä tahtomattaan. Taustalla on ihailu sankariurhoa, lähes Väinämöisen veroista sankarien sankaria kohtaan.

Useassa kirjoituksessa Kekkosta verrataan Väinämöiseen. Mielenkiintoinen on folkloristi Nina Hämäläisen taustoitus. Hän huomauttaa, että Kekkosen sankaruuskuvaa pidettiin yllä myös tarinoilla, kaskuilla, lehtikirjoituksilla ja pilapiirroksilla.

"Tiedätkö kellä on Suomen paras kirves?
No?
Kekkosella, sillä kun se kerran Novosibirskissä sivaltaa, niin heti Suomessa honka kaatuu."

Kaskuissa Kekkosta voitiin turvallisesti myös pilkata. Tuoreita eivät kirjan Kekkos-kaskut ole, mutta vanhatkin vitsit naurattavat, kuten se, kun Pyhä Pietari lähetti taivaan portilta Mannerheimin hakemaan ratsua maan kamaralta. Sellaista ei kuitenkaan löytynyt, ja Mannerheim vaati Kekkosen mukaansa selittämään tilannetta Pietarille.

Kun Mannerheim lähestyi Kekkosen kanssa taivaan porttia, Pietari huusi jo kaukaa: Minähän käskin teidän tulla tänne hevosen enkä aasin kanssa.

Kovin yllättäviä näkökulmia eivät naistutkijat lopulta onnistu löytämään. Paljon on vanhan kertausta, mutta se lienee tarpeen, kun ottaa huomioon, millaisia lukijoita kirja tavoittelee. Lotta Lounasmeri kirjoittaa: "Haluamme myös puhutella omaamme ja sitä nuorempia sukupolvia: älkää unohtako Kekkosta."

Yllättävintä tässä uudessa Kekkos-kirjassa ovat sen tekijät: kuusi naista. Loppuun kalutuksi aiheeksi luulemani Kekkonen kiinnostaa yhä uusia sukupolvia, myös naisia. Vallan ihmeellinen Kekkonen onkin virkistävä kertauskurssi tämän myyttisen myrrysmiehen taustoihin.

Pari pikku virhettä pisti silmään. Paavo Lipponen ei koskaan ole ollut Sdp:n puoluesihteeri ja kristillisen liiton entinen puheenjohtaja oli Raino eikä Rauno Westerholm.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu