Lempeällä naisella ronskit jutut

Professori Laura Kolbe on keksinyt mainion tittelin kuvaamaan Helsingin Sanomien suuruuden ajan tähtiä. Kolme kovaa eli pilapiirtäjä Kari Suomalainen ja pakinoitsijat Origo sekä Pii olivat Kolben luonnehdinnan mukaan lehdistötaiteilijoita, jotka olivat Hesarin todellisen menestyksen ja maineen taustalla lehden kultakaudella 1967-2000.

Arvio sisältyy Laura Kolben elämäkertaan äidistään Pirkko Kolbesta (1932-2008), nimimerkki Piistä (Nykyajan nainen, Kirjapaja 2016). Karilla, Origolla ja Piillä tyyli, sanottava ja rohkeus olivat kohdallaan: "He yhdistivät nasevan älyllisyyden ja journalistisen herkkyyden persoonalliseksi tulkinnaksi aikamme ilmiöistä."

Pii tunnettiin erityisesti pakinoistaan. Hän valitsi tyylilajikseen monimielisen ronskiuden. Vitsit olivat usein kaksimielisiä. Kympin huuli oli pakinoiden kohokohta. Pari esimerkkiä kilteimmästä päästä:

– Kerran pienenä kysyin äidiltäni, millainen on leijonien rakkauselämä. Arvatkaapa, mitä äitini vastasi? Hän sanoi: "En tiedä, rakas lapsi, isäsihän on rotari."

– Laskettakoon tukholmalaisten tyttöjen plus-puolelle se, että he harvoin käyttävät miestä väkevämpää.

Juhlahetkiä Piille oli, kun joku julkisuuden henkilö siteerasi hänen kirjoituksiaan julkisesti. Näin teki esimerkiksi Tankmar Horn, kun hän kaivoi Washingtonissa lompakostaan Piin huulen: "Maailmanmies on kotonaan kaikkialla muualla paitsi kotonaan."

Laura Kolbe kirjoittaa, että todellisessa elämässä Pii oli kaikkea muuta kuin ronski, rivo tai seksuaalisesti erityisen monimielinen. Hänellä oli kaksi persoonaa: terävä, ärhäkkä kirjoittajaminä ja lempeä, suorastaan hissukkainen arkiminä.

Minulla on omiakin muistikuvia Pirkko Kolbesta. Nuorena toimittajana työskentelin samaan aikaan Helsingin Sanomissa 1970-luvulla. Pii oli silloin uransa huipulla. Hän oli baskeripäinen boheemi, joka nähtiin usein pikkusikari suussa. Hän tiesi oman arvonsa.

Pii ei ollut pelkkä pakinoitsija. Hesariin hän tuli Suomen Kuvalehdestä perhetoimitukseen ja kirjoitti mitä moninaisimmista asioista: kaupungistumisesta, naisen asemasta ja tasa-arvosta, hyvinvointivaltion muodostumisesta ja perhe-elämän arkisista ongelmista.

"Pakinoitsija-Piin rinnalle haluan nostaa poleemisen ja vahvan mielipidevaikuttaja-toimittajan ja edelläkävijän", Laura Kolbe kirjoittaa.

Aiheensa Pirkko Kolbe poimi pitkälti omasta elämänpiiristään. Tytär saattoi vuosikymmeniä myöhemmin lukea äitinsä jutuista oman perheensä historiaa. Riipaiseva on Laura Kolben kuvaus siitä, miten vanhempien avioliitto muuttui strindbergiläiseksi perhehelvetiksi.

Ei ole ehkä helpoin tehtävä kirjoittaa henkilökuvaa omasta äidistään, mutta Laura Kolbe onnistuu hyvin. Hän kytkee äitinsä henkilöhistorian onnistuneesti laajempiin yhteyksiin ja lopputuloksena on myös kiinnostava ajankuva suomalaisesta yhteiskunnasta.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu