Maailman suurin ongelma

Kaikki ministerit ja professorit ovat todennäköisesti melko älykkäitä, mutta ovatko he viisaita. Tällaisen kysymyksen äärelle päädyin, kun luin venäjän kielen ja kirjallisuuden professorin (emeritus) Arto Mustajoen juuri julkaistun kirjoituskokoelman (Myrsky vodkalasissa, Gaudeamus 2016).

Älykkään ja viisaan erojen pohdinta on ikivanhaa ajanvietettä. Mustajoki on ihastunut määritelmään, jonka mukaan älykäs osaa ratkaista ongelmat, mutta viisas ei joudu ongelmiin. Nokkelaa!

Mustajoki ei viittaa liikenneministeri Anne Berneriin, mutta minulle tuli mieleen viimeaikainen kohellus, kun luin hänen tylyn yhteenvetonsa: "Jotenkin tulee sellainen kuva, että julkisen sektorin toimijat pystyvät parhaimmillaan älykkääseen toimintaan, viisaaseen tuskin koskaan."

Arto Mustajoki on älykäs, saattaa olla viisaskin, ja hauska hän on joka tapauksessa. Suomalaisen urheilun ja tieteen saavutuksia hän vertaa osuvasti. Kun emme ole enää aivan maailman kärkeä muussa urheilussa, hän lohduttaa, että olemme toki maailman parhaita pesäpallossa: "Tieteen puolella tätä vastaa maailman kärkisija suomen kielen tutkimuksessa."

Mikään inhimillinen ei ole Mustajoelle vierasta. Hän kirjoittaa suvereenisti niin tiedemaailmasta, kulttuurista kuin urheilusta. Vodkaakin maistellaan, mutta en minä mitään myrskyä vodkalasissa huomannut. Mustajoen leipälaji on Venäjä.

Putin ja Trump ovat Mustajoen mielestä kuin samasta puusta veistetyt: samanlaiset suuret puheet, mielipiteiden arvaamattomuus ja kansallinen itsekkyys. Kummassakin maassa on outoja mielipiteitä esittävä presidentti ja kumpikin maa on Suomelle tärkeä. Siksi hyviä kauppa- ja kulttuurisuhteita on kaikesta huolimatta vaalittava.

"Tämä ei perustu mielistelyyn tai nöyristelyyn vaan puhtaasti itsekkäisiin syihin."

Mustajoella on varaa sanoa yksinkertaisia totuuksia, joita nykyisessä ilmapiirissä monikaan poliitikko ei rohkene ääneen sanoa leimautumisen pelossa: "Ei ole rähmällään oloa, jos pieni Suomi kuuntelee joissakin asioissa myös suuren naapurinsa mielipiteitä. Se on reaalipolitiikkaa."

Maailmalla liikkuessaan Mustajoki on ottanut tavaksi kysellä eri alojen tutkijoilta, mikä on maailman suurin ongelma. Vastaukset ovat yleensä tuttuja ilmastonmuutoksesta energian riittävyyteen.

Mustajoki on saanut usein hämmentyneen vastaanoton, kun hän on töräyttänyt oman vastauksensa: "Maailman suurin ongelma on, että ihmiset eivät ymmärrä toisiaan." Tahallaan väärin ymmärtäminen on erityisesti politiikassa yleistä.

Mustajoen kirjaa, kuten yleensäkin kirjoja, olen lukenut aikani kuluksi, aikaa tappaakseni. Sivutuotteena tulee joskus oivalluksia, joista voi parhaassa tapauksessa hieman viisastuakin.

Tämä kirjoitus lopetattakoon viisauteen, jonka mukaan tärkein valinta ihmiselle on se, päättääkö hän tulla viisaaksi vai rupeaako hän katkeraksi. Mustajoki kiteyttää, että viisautta on välttää katkeruus, joka myrkyttää oman ja muiden elämän.

Kiitos viisauksista, herra professori!

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu