Maailman mahtavin mies

Kun lukee muinaisista hallitsijoista, syntyy kiusaus verrata menneitä aikoja nykypäiviin. Siinäkin mielessä Rooman ensimmäinen keisari Augustus (63 eaa.-14 jaa.) on kiehtova henkilö. Hän oli silloisen maailman mahtavin mies, Rooman valtakunnan perustaja.

Tästä mahtavasta miehestä amerikkalainen John Williams (1922-1994) kirjoitti vuonna 1972 viimeiseksi jääneen romaaninsa (Augustus, Bazar 2017). Se on vasta nyt suomennettu. Augustus koostuu kuvitelluista kirjeistä, päiväkirjoista ja muistelmista. Se on taitava sekoitus faktaa ja fiktiota.

Jos Donald Trump olisi Augustuksen lukenut, tuskin hän yrittäisi pystyttää Meksikon rajalle muuria sellaisella epätoivon vimmalla kuin nyt näyttää. Muurin rakentaminen kävi myös Augustuksen mielessä 2000 vuotta sitten, kun hän pohti naapureitaan, joiden kanssa Rooma oli vaikeuksissa.

Augustus ei muuria rakentanut: "Tiedän, ettei muurista olisi apua. Ajan hammas murentaa ennen pitkää kovimmankin kiven, eikä mikään muuri pysty suojelemaan ihmissydäntä sen omilta heikkouksilta."

Nuori Gaius Octavius, josta myöhemmin käytettiin nimeä Augustus, tuli Caesarin murhan jälkeen Rooman johtoon. Rooma oli vainoharhaisten salaliittojen keskus, "jossa yksikään ihminen ei tunne vihollisiaan eikä ystäviään, jossa hillittömyyttä ihaillaan enemmän kuin hyveellisyyttä ja jossa periaatteet palvelevat omaa etua".

Kirjassa Augustus itse pääsee ääneen vasta 76-vuotiaana 50:llä viimeisellä sivulla. Ensimmäinen osa kuvaa valtaannousua juonitteluineen, toinen osa kertoo siitä, miten yksityinen Augustus epäonnistui lähisuhteissaan ja viimeisessä osassa Caprille purjehtiva, kohta kuoleva keisari, tekee tiliä elämästään.

Elämänsä ehtoolla Augustus ajattelee, että kaikki työ meni hukkaan. Vanhat ystävät ovat kuolleet, keisari on yksin. Augustus päivittelee kaiken turhuutta, joutavuutta.

Valtapoliittisia viisauksia kirjasta voisi poimia kosolti. Esimerkiksi ottopoikaansa ja seuraajaansa Tiberiusta Augustus piti julmana, mutta ei kuitenkaan heikkona eikä tyhmänä: "Ja julmuus on keisarissa pienempi paha kuin heikkous tai tyhmyys."

Augustus hallitsi Roomaa käytännössä yksinvaltiaana yli 40 vuotta. Pitkä rauhan aika, Pax Romana, saatiin aikaan verisillä sodilla. Myös Yhdysvaltain johtama Pax Americana syntyi sodan eli toisen maailmansodan seurauksena.

Roomalaiset eivät Augustuksen mukaan arvostaneet rauhallisia oloja. Hän oivalsi vanhoilla päivillään, että "ihmisen kunnollinen tila, jossa hän on ihailtavimmillaan, ei ehkä olekaan se vauraus, rauha ja sopusointu, jonka yritin Roomalle antaa". Vasta vaikeudet jalostivat kansan kunnon.

Williamsin Augustus on vahva henkilökuva mahtavasta miehestä, josta tuli lopulta oman itsensä karikatyyri, niin kuin meistä kaikista tulee, jos vanhaksi elämme. Kirja on pätevä kuvaus myös vallasta ja valtataistelusta, miehestä niiden keskellä.

Williams nousi maailmanmaineeseen vasta kuolemansa jälkeen, kun Stoner -kirja löydettiin uudelleen. Augustus oli Williamsin kolmas romaani ja ainoa, joka sai tunnustusta jo kirjailijan eläessä.

Romaani voitti Yhdysvalloissa National Book Award -palkinnon ja The Washington Post ylisti Augustusta kaikkien aikojen hienoimmaksi amerikkalaiseksi historialliseksi romaaniksi. Se on yhä herkkua historiallisten romaanien ystäville.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu