Tyhmyyden ylistys ja muita kesäkirjoja

Tyhmyyden ylistys on yksi mielikirjoistani. Olen lukenut sen useita kertoja, useimmiten kesän alkamisen kunniaksi. Nytkin selailin sitä juhannuksena koleiden kesäpäivien ratoksi. Kirja (Erasmus Rotterdamilainen: Tyhmyyden ylistys, Karisto 1974) ilmestyi ensi kerran vuonna 1509.

Erasmuksen kirja on säilyttänyt ajankohtaisuutensa. Erasmus pilkkaa korkeasti oppineita kirjaviisaita ja puhuu yksinkertaisuuden puolesta. Kirja on viisaan luonnehdinnan mukaan mielekkäästi mieletön eli viisaasti typerä.

Tyhmyyden ylistys on mitä mainioin kesäkirja. Se antaa jopa vinkkejä, miten kesäisiin pitopöytiin saadaan aikaan hyvä tunnelma:

”Ellei ateriaa höystä tyhmyys, siitä puuttuu hienoin mauste… Ellei kukaan pöytäseurueesta kykene loihtimaan aidolla tai teeskennellyllä tyhmyydellä ilmoille iloa ja naurua, meidän on palkattava joku tyhmyri tai etsittävä huvittava norkoilija karkottamaan kaskuillaan ja pilapuheillaan pöydän ympärillä vallitseva kaamea ja painostava hiljaisuus.”

Entä miten käy, jos pitopöytään on kutsuttu liian viisaita. Erasmus: ”Kutsu viisas pitoihin: joko hän istuu mykkänä ja happamana tai häiritsee koko seuruetta hankalilla kysymyksillään; pyydä hänet tanssiin: hän vastaa pyyntöösi kamelinharppauksilla; vie hänet julkiseen teatterinäytäntöön: jo hänen ilmeensä lamauttaa yhteisen ilon…”

Moni lukee kesällä klassikkoja, joihin Tyhmyyden ylistys eittämättä kuuluu. Kesän suosituimpia kirjoja ovat kuitenkin dekkarit. Yhden kesädekkarin ehdin jo lukaistakin, entisen koulukaverini Seppo Meriläisen uutuuskirjan (Katoamisen taito, Nordbooks 2017).

Katoamisen taito on Sepon toinen kirja, jonka ensimmäinen lause on iskevyydessään vailla vertaa: ”Olin tehnyt päätöksen jo kuukausia sitten siitä, että katoaisin.”

Seppo Meriläinen on ”korkeasta iästään” huolimatta kehittynyt kirjailijana. Tämä toinen kirja on parempi kuin kaksi vuotta sitten ilmestynyt esikoinen. Uutuudessa Seppo on myös ajan hermolla. Johtavia teemoja läpi kirjan ovat maahanmuutto ja ”kansallisten etujen vartijoiden” harjoittama terrori ja nettikiusaaminen.

Ohuiden dekkarien ja klassikkojen ohella kesä on oikea aika lukea paksuja kirjoja. Ne ottavat miehestä mittaa. Omat valintani kesän tiiliskiviksi ovat Paul Austerin yli tuhatsivuinen 4 3 2 1 (Tammi 2017) ja Miki Liukkosen lähes tuhatsivuinen O (WSOY 2017). Olen kirjaston jonotuslistalla ja toivon, että saan kirjat luettavakseni ennen kuin Suomen kesä on ohi.

Älkäämme kuitenkaan kesädekkarien ja paksujen kirjojen keskellä unohtako Erasmus Rotterdamilaisen viisauksia, joista yksi on ylitse muiden: Eläköön tyhmyys!

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu