Melania Trump

Ei ole helppoa Yhdysvaltain ensimmäisellä naisella. Aviopuoliso riehuu presidenttinä ja Sofi Oksanen antaa ymmärtää, että Melania Trump on länsimiehen perään lähtenyt itätyttö, jonka stereotypia on seksityöläinen tai surullinen postimyyntimorsian, riiston ja epätasa-arvon vertauskuva.

Sananlasku sanoo, että vaikeneminen on kultaa, puhuminen hopeaa, mutta Sofi Oksanen kääntää asian päälaelleen. Hän neuvoo Melaniaa: puhu enemmän, vaikene vähemmän.

Tällaisen Melania -keskustelun keskellä luin juuri suomeksi ilmestyneen elämäkerran Yhdysvaltain ensimmäisestä naisesta (Bojan Požar & Igor Omerza: Melania Trump – Tämän ajan tuhkimotarina, Minerva 2017). Kirjoittajat ovat Melanian kotimaasta Sloveniasta.

Kirjan kuva Melaniasta on julma. Hän on kirjan perusteella juuri sellainen itätyttö, jonka Sofi Oksanen esitteli laajassa kirjoituksessaan: https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005404708.html

Kirjassa siteerataan tunnettua kolumnistia Charlotte Haysia. Hän kirjoitti kirjassaan vuonna 2007, että Melania kuului niiden naisten joukkoon, jotka tavoittelevat rikasta ja kuuluisaa aviomiestä. Serbialaisilla ja kroatialaisilla on hieno termi tällaisille naisille, sponzoruša. Naiset etsivät itselleen lähinnä elättäjää, eivät kumppania.

Samanlaisia arvioita esittää kirjassa itävaltalainen mallitoimiston johtaja Wolfgang Schwarz, jonka mielestä itäeurooppalaisista naisista ei tullut huippumalleja, koska heidän ensisijainen tavoitteensa oli mennä naimisiin rikkaan miehen kanssa.

Schwarz tylyttää vähän yli kaksikymppistä Melaniaa niin, että sääliksi käy: ”Hänellä ei ollut mitään, hän ei koskaan nähnyt vaivaa, ei koskaan yrittänyt parastaan, oli hiljainen ja etäinen koko ajan, hänestä ei säteillyt minkäänlaista energiaa.” Mallitoimiston johtajan mielestä Melania oli kuin kuollut kala.

Kirjaa lukiessa tuntuu kuin slovenialaisilla kirjoittajilla olisi jotain hampaankolossa Melaniaa vastaan. Kirjan esipuheessa he ikään kuin häpeillen tunnustavat, että Melanian tarinassa on mielenkiintoisia yksityiskohtia, jotka perustuvat ”kieltämättä hiukan rajalliseen aineistoon”.

Miten herttaiseksi ja hyväntahtoiseksi kuvaillusta pikkutytöstä voi tulla niin laskelmoiva, kylmä ja kunnianhimoinen kuin annetaan ymmärtää. Kaiken negatiivisuuden huippu on Donald Trumpin ex-puoliso Ivana, jonka mielestä Melania ei sovi Yhdysvaltain ensimmäiseksi naiseksi: ”Melania ei osaa puhua, hän ei osaa pitää puheita, hän ei edes käy missään tilaisuuksissa, eikä hän vaikuta haluavan osallistua.”

Kaiken kielteisyyden keskellä on mukava havaita, että kirjailijat ovat löytäneet Donald Trumpin lausunnon, jonka hän antoi Melaniasta Howard Sternin haastattelussa ennen avioliittoaan: ”Hän ei ole koskaan pieraissut minun kuulteni.”

En ole havainnut, että Donald Trump olisi antanut asiasta lausuntoa avioliiton solmimisen jälkeen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu