Pöytä katettu Elisabeth Rehnille

Kaunokirjallisuuden Finlandia -palkintoehdokkaat on julkistettu. Pöytä on katettu Elisabeth Rehnille, joka julkistaa valintansa 29. marraskuuta. Ehdokkaat ovat tässä:

Hauru, Hanna: Jääkansi (Like)

Hurme, Juha: Niemi (Teos)

Liimatta, Tommi: Autarktis (Like)

Liukkonen, Miki: O (WSOY)

Sandu, Cristina: Valas nimeltä Goliat (Otava)

Yli-Juonikas, Jaakko: Jatkosota-extra (Siltala)

Aleksis Salusjärven johtama esiraati ei kumarrellut arvostelu- ja myyntimenestyksiä. Rannalle jäivät niin Kjell Westö, Rosa Liksom kuin Heidi Köngäs, joita moni veikkasi ehdokkaiksi. Raati arvosti uudenlaisia ääniä, se halusi Salusjärven mukaan löytää teräviä ehdokkaita, jotka ”saivat meidät itkemään”.

Raadin perustelut valinnoilleen löytyvät täältä: http://kirjasaatio.fi/files/output/16271/perustelut_kaunokirjallisuuden-finlandia-ehdokkaat_2017.pdf

Listalla on odotettuja nimiä, mutta myös yllätyksiä. Itse veikkasin, että Hurme, Liukkonen ja Yli-Juonikas ovat ehdolla, muut kolme ovat yllätyksiä, joita ehdokkaissa pitääkin olla.

Huomiota kiinnittää se, että perinteinen proosa, jota ihmiset, suuri yleisökin, lukee, loistaa poissaolollaan. Sen sijaan listalla on kokeellisia kirjoja, jotka saattavat olla erityisesti kirjoja ammatikseen lukevien suosikkeja.

Itse olen tähän mennessä lukenut ehdokkaista vain Juha Hurmeen Niemen, joka on loistava teos eikä suuria protesteja herättäisi, jos se palkinnon saisi. Tässä arvio kirjasta: http://jormamelleri.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/243673-lennokasta-menoa-juha-hurmeen-kyydissa

Yli-Juonikkaan kirjaa olen lukenut muun lukemisen ohella jo jonkin aikaa, mutta hidasta on. Saatan sen vielä loppuunkin lukea. Miki Liukkosen kirjan moni voi ostaa, mutta kaikki eivät varmasti jaksa lähes tuhatsivuista järkälettä kahlata alusta loppuun. Ei siis mikään suuren yleisön lukukirja.

Elisabeth Rehnillä on vaikea tehtävä valita voittaja. Hänen kirjallisesta maustaan en tiedä mitään. Voihan olla, että hän on kokeellisten kirjojen lämmin ystävä, ja innostuu Liukkosen ja Yli-Juonikkaan kirjallisista leikittelyistä. Epäilen kuitenkin vahvasti.

Juha Hurmeen kirjakin on omalla tavallaan kokeellinen ja omaperäinen, romaanin muotoon kirjoitettu historiallinen katsaus, jonka palkitsemista voi perustella myös Suomi 100 -teemalla.

Kun ottaa huomioon valitsijadiktaattori Rehnin taustan ihmisoikeuksien ja vähemmistöjen puolustajana, Cristina Sandun Valas nimeltä Goliat on kuin kirjoitettu suoraan valitsijalle. Raadin perustelujen mukaan Sandu onnistuu esikoisromaanissaan tekemään näkyväksi sen, miten kieli, kulttuuri ja synnyinmaa ovat aina ihmisen ja ihmisyyden rakennuspalikoita.

Arvaukseni on, että Rehn valitsee voittajan lopulta kahden aivan erilaisen kirjan, Hurmeen ja Sandun, väliltä.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu