Onko Trump Putinin pihdeissä?

Olemme viime aikoina todistaneet nykyajan suurinta poliittista vedätystä, jonka lopputulos on vielä hämärän peitossa. Kyse on siitä, miten Venäjä kietoi Donald Trumpin pauloihinsa ja auttoi hänet Yhdysvaltain presidentiksi.

Brittiläisen toimittajan ja Venäjä-ekspertin kirja esittää kovia väitteitä Trumpista ja hänen suhteistaan venäläisiin. Sähkökirja on jo ilmestynyt, ensi viikolla tulee julki paperiversio (Luke Harding: Salajuoni, Into 2017).

Kirja perustuu Hardingin ja hänen kollegoidensa selvityksiin, nimettömiin lähteisiin ja entisen vakoojan Christopher Steelen raporttiin. Kirjaa lukee kuin agenttitarinaa. Se on täynnä likaista rahaa, rahanpesua, kiinteistökauppoja, pankkien puliveivausta, hakkerointia, salaisia kokouksia, kuolleita vakoojia, kauniita naisia ja monenlaisia gangstereita.

Jos kirjan väitteet pitävät paikkansa, Trumpin kiinteistöimperiumi on toiminut neljä vuosikymmentä venäläisrahojen pesulana ja Trump Tower New Yorkissa turvapaikkana venäläisille gangstereille. Hardingin yhteenveto Donald Tumpista on karu. Yhdysvaltoja johtaa mies, joka on riitaa haastava ja katala, epärehellinen ja räyhäävä liukas luikku.

Harding kirjoittaa, että Kreml on kerännyt jo kolme vuosikymmentä haitallista aineistoa Trumpista. Jos Trump on sortunut arkaluonteisiin tekoihin, Putin tietää siitä varmasti. Ja tällaistakin aineistoa kuulemma löytyy: ”Useiden asiasta perillä olevien lähteiden mukaan hän (Trump) on harjoittanut Moskovassa perverssejä seksiakteja, joita FSB on masinoinut/tarkkaillut.”

Hardingin ajatus kulkee niin, että Trump on kytkyjensä vuoksi Putinin pihdeissä. Hardingin mielestä tuntuu kuin Putin olisi ollut jopa mukana valitsemassa Trumpin kabinettia:

”Trumpin valinta ulkoministeriksi? Rex Tillerson, Kremlille tuttu luottohenkilö ja Ystävyyden kunniamerkin saaja. Kansallisen turvallisuuden neuvonantaja? Michael Flynn, Putinin päivällisseuralainen, joka sai Venäjältä palkkioita palveluksistaan mutta jätti ne ilmoittamatta. Kampanjapäällikkö? Paul Manafort, venäläisten oligarkkien pitkäaikainen uskottu. Ulkopoliittinen neuvonantaja? Carter Page, epäilty Kremlin käsikassara, joka luovutti asiakirjoja Putinin vakoojille. Kauppaministeri? Wilbur Ross, yrittäjä, jolla on Venäjään kytkeytyviä investointeja. Henkilökohtainen lakimies? Michael Cohen, joka lähetti sähköpostia Putinin lehdistösihteerille. Liikekumppani? Felix Sater, venäläisamerikkalaisen mafiapomon poika. Ynnä muut hahmot.”

Harding ihmettelee, että Trump on liehitellyt Putinia samaan aikaan, kun hän on sättinyt muita maailman johtajia, kääntynyt avustajiaan ja liittolaisiaan vastaan, erottanut FBI:n johtajan, haukkunut oikeusministerinsä pataluhaksi ja haastanut riitaa milloin kenenkin kanssa.

Putin naureskelee todennäköisesti partoihinsa, kun Trump kylvää kaikkialle kaaosta ja hämmennystä. Sen arvellaan olevan myös Kremlin tavoite.

Kirjasta saa sellaisen käsityksen, että Trump ja hänen lähipiirinsä ovat olleet kuin gangsterikopla, joka on juoninut politiikan ja bisneksen kuvioita venäläisten hämärämiesten kanssa. Eri asia sitten on, löytyykö Trumpin toimista lainvastaisuuksia. Jos-sanoja on paljon.

Erikoissyyttäjä Robert Mueller selvittää parhaillaan, mikä on totuus Trumpin ja Venäjän suhteista. Toimiko Trumpin tiimi sopimattomasti vaalien alla venäläisten kanssa? Aika näyttää, pystyykö Trump kiemurtelemaan itsensä irti Muellerin verkosta.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu