Säihkysäären ranskalaiset korot

Helena Petäistö ei säästele huutomerkkejä, kun hän kirjoittaa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin vaimosta Brigittestä: ”Cherchez la femme! sanoo ranskalainen. Kaiken takana on nainen! Se jos mikä pitää paikkansa Emmanuel Macronin tapauksessa. Ja mikä nainen! Oh là là, ei todellakaan mitään tusinatavaraa!”

Hehkutus sisältyy juuri joulun alla ilmestyneeseen kirjaan, jossa MTV:n entinen Pariisin kirjeenvaihtaja taustoittaa Macronin valintaa Ranskan presidentiksi (Helena Petäistö: Ranska, Macron ja minä, Otava 2017). Suuren osan kirjasta vie Brigitte Macron, presidentin puoliso ja Ranskan ensimmäinen nainen.

Jos mies on nelikymppinen ja vaimo 64-vuotias, kuten Ranskan presidenttiparin tapauksessa, se herättää kiinnostusta ja joskus myös pahoja puheita. Petäistö esineellistää reippaasti Brigitte Macronin, joka ei siis ole hänen mielestään tusinatavaraa:

”Kun tämä hurmaava blondi hymyilee aurinkoisesti kävellessään kevyesti kymmenen sentin koroillaan polvet reippaasti paljastavassa hameessaan ylpeänä säihkysääristään, hoikasta vartalostaan ja koko olemuksestaan, on hän saanut pahat kielet vaikenemaan.”

Tällaiseen analyysiin ei mies pysty ja jos pystyy, sovinistin leima on otsassa. Petäistö ei leimoja pelkää. Hän jatkaa linjallaan.

Jos ns. parempien piirien kateelliset pariisittaret eivät ole muuta keksineet kuin moittia Brigitte Macronin hameita liian lyhyiksi, se johtuu Petäistön mielestä vain siitä, ettei heillä ole samanlaisia säihkysääriä.

Säihkysääriin Petäistö kiinnittääkin kiitettävästi huomiota, mutta ei hän unohda Brigitten muitakaan avuja. Petäistö kirjoittaa ”pirtsakasta blondista”, josta on lyhyessä ajassa tullut samankaltainen tyyli-ikoni kuin oli prinsessa Diana kanaalin toisella puolella.

”Brigitten asut ovat moitteettoman ryhdikkäät, niiden napakat leikkaukset kaunistavat vartaloa, värit hehkuvat, valkoisuus hohtaa, kankaat ovat huippulaatua, ja tämän kaiken hän kantaa ryhdikkäästi ja tottuneesti ranskalaisten korkojen kopistessa ja hymyn välähtäessä vaaleiden kutrien välistä.”

Jos on Brigitte Macron tehnyt Petäistöön suuren vaikutuksen, vielä enemmän hän ylistää Emmanuel Macronia. Kovimpien hehkuttajien mielestä nuori presidentti on kuin nykypäivän aurinkokuningas Ludvig XIV tai Napoleon.

Petäistö on kokenut Emmanuelin salaisen aseen, katseen, joka on kuulemma niin intensiivinen, ettei se jätä ketään kylmäksi: ”Haaleansiniset silmät, suuret kuin metsälampi, ovat avoimet ja kysyvät ja keskittyvät vain sen hetkiseen keskustelukumppaniin.”

Emmanuel Macron on selvästi harvinainen tapaus. Jo koulupoikana hänestä sanottiin, että hän on ihmeellinen poika, joka tietää kaikesta kaiken.

Helena Petäistön kirjan suurin ansio on ajankohtaisuus. Kirjassa käydään läpi presidentinvaalitaistelun vaiheet ja se on kuin Ranskan politiikan kertauskurssi. Mediaa seuranneille kirjassa ei ole mitään järisyttävää tietoa, mutta kokenut kirjeenvaihtaja osaa kertoa kiinnostavia yksityiskohtia.

Vielä on tietenkin ennenaikaista sanoa mitään lopullista Macronin presidenttiydestä, kun valtakausi on kestänyt vasta runsaat puoli vuotta. Petäistö on oikeassa, kun hän kirjoittaa, että nyt on jälleen aika seurata Ranskaa, jonka nuori johtaja on tuonut uuden toivon tuulahduksen koko vanhalle mantereelle.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu