Korsikalla Napoleon kaikkialla
Kävin viime viikolla ensimmäisen kerran Ranskaan kuuluvalla Korsikan saarella. Välimeressä sijaitseva 300 000 asukkaan saari oli minulle tuttu lähinnä Korsikan rallista ja siitä, että Napoleon syntyi siellä vuonna 1769.
Napoleon näkyy yhä kaikkialla pääkaupungissa Ajacciossa. Kun saapuu lentoteitse Ajaccioon, huomaa tulleensa Napoleon Bonaparten lentokentälle. Kävely kaupungilla vahvistaa käsityksen, että Ajaccio on Napoleonin kaupunki.
Napoleonin komeita patsaita on kaupungissa useita, katuja ja kapakoita on nimetty Napoleonin tai ensimmäisen konsulin mukaan eikä Napoleonin kuvilta voi kukaan välttyä.
Ensimmäiseksi vierailukohteeksi valikoituu kuin itsestään Napoleonin syntymäkoti, Maison Bonaparte kapean kadun varrella. Syntymäkodin vieressä on baari, joka houkuttelee asiakkaita kadulle nostetun kookkaan Napoleonin kuvan avulla. Napoleon-aiheista turistirihkamaa on kadunvarsi pullollaan; vanhat miehet istuvat tuoleillaan tupakoiden ja turisteja ihmetellen.
Talo, missä Napoleon vietti ensimmäiset vuotensa, oli vaatimaton, vanha röttelö, jonka ikkunat aukenivat kapealle, kiveämättömälle kujalle. Siellä kuulemma tuoksui aina mädiltä appelsiineilta.
Nykyinen nelikerroksinen talo ei ole sama missä Napoleon syntyi. Alkuperäinen talo poltettiin, mutta se on rakennettu uudelleen.
Nyt kotimuseossa on paljon mielenkiintoista rekvisiitta Napoleonin sängystä pitosaliin, missä Napoleon järjesti päivälliset, kun hän palasi Egyptin sotaretkeltä 1799 ja pysähtyi Ajacciossa.
Päivällisistä tuli Napoleonin juhlallinen jäähyväistilaisuus Korsikalle. Silloin vasta 30-vuotias Napoleon ei tietenkään vielä tiennyt, että tämän jälkeen hän ei enää koskaan nähnyt Korsikaa.
Napoleon oli matkalla itsevaltiaaksi ja sillä matkalla valta turmeli nuoren miehen. Menestys muutti ja heikensi vähitellen Napoleonia, joka yllättyi itsekin omasta menestyksestään.
Napoleon sanoi rakastavansa valtaa kuin taiteilija, niin kuin muusikko, joka rakastaa viuluaan. Napoleon imi itseensä imartelua, kuvitteli ettei mikään ollut hänelle mahdotonta eikä hän sietänyt vastaansanomista. Ennen pitkää kaikki arvostelu tuntui hänestä loukkaavalta tai typerältä. Tuhon siemenet oli kylvetty.
Minulle selvitettiin Ajacciossa, että Korsika on ikivanha vapauden kotimaa. Yksilöllisyys on yhä väkevä voima eikä vieraita vaikutteita helposti omaksuta. Korsikalaiset ovat ylpeitä kreikkalaisten, roomalaisten, foinikialaisten ja etruskien jälkeläisiä.
Todelliset korsikalaiset palvovat saartaan intohimoisella isänmaanrakkaudella. Ihmiset korostavat olevansa ennen kaikkea korsikalaisia, eivät ranskalaisia.
Historian paradokseihin kuuluu, että Ranskaa vastaankin taistelleesta nuoresta korsikalaisesta Napoleon Bonapartesta tuli Ranskan suuruuden luoja.
Siistiä! Napoleon, Hitler ja Stalin; reuna-alueelta suurvallan diktaattoriksi. Napoleon tosin taitaa olla näistä ainoa, jota miehen synnyisseutu käyttää brändinsä rakentamiseen.
Asiasta toiseen. Madeiran saarella voi majoittua Cristiano Ronaldon mukaan nimetyssä CR7-hotellissa, tutustua Ronaldo-museoon, ottaa selfien Ronaldon näköispatsaalla, ja ennen kuin lähtee paluulennolle Cristiano Ronaldo -lentokentältä, ostaa sen myymälästä Cristiano Ronaldo -merkkikalsarit.
Cristiano Ronaldon elämäkertateoksesta bongasin lauseen: ”Hän kasvoi liian suureksi tuolle pienelle saarelle.” Napoleon tuli tehneeksi saman tempun parisataa vuotta aikaisemmin.
Tätäkin Korsika-kuvaa on hauska vilkaista:
https://suomenkuvalehti.fi/wp-content/uploads/sk/f…
Ilmoita asiaton viesti
Juu, yllättävää, että Napoleonia edelleen noin arvostetaan Korsikassa. Ilmeisesti saarelaisilla on Napoleon-kompleksi. Cristiano Ronaldo on tietysti mitättömämpi mies, hänhän on vain ”hyvä tyhjänpäiväisessä”, kuten eräs minut bannannut blogisti asian ilmaisisi. Toisaalta Ronaldot eivät saa yhtä paljon pahaa aikaan kuin Napoleonit ja Hitlerit.
Noista saarista tuli mieleen, että Kreetassa oli, ainakin sillon kun siellä kävin n. 20 vuotta sitten, Nikos Kazantakiksen lentokenttä, joten hengenviljelyäkin jossain arvostetaan. En silti tiedä, jotenkin ehdotus Jean Sibeliuksen lentokentästä tuntuu kornilta, vaikka Sibelius epäilemättä kansainvälisesti nimekkäin taitelijamme onkin.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki eivät Napoleonia kehuneet. Taksikuski, taisi olla jonkin sortin separatisti, moitti, että Napoleonista tuli liian ”ranskalainen”. Napoleonia ei yleensä kehuttu sotilaallisista ansioista vaan useimmiten hallinnollisista ym. uudistuksista, joita tehtiin hänen aikanaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mainio kuva Kekkosesta. Hänellähän oli oikeastikin selviä napoleon-elkeitä ikuisena presidenttinä toimiessaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö enää Gorin kaupunkia markkinoida Stalinin syntymäkaupunkina?
Ilmoita asiaton viesti
Caj Bremerin täysosuma tuo Kekkos-kuva, joka on Tuomo Kokon lähettämän linkin takana. Enpä muistanutkaan, että Kekkonen kävi myös Korsikalla, vai pitääkö sanoa Korsikassa?
Ilmoita asiaton viesti
”… Korsikalla, vai pitääkö sanoa Korsikassa?”
– Hyvä kysymys, johon on tarjolla sekä-että-vastaus:
http://kielitoimistonohjepankki.fi/ohje/265
Populaarikulttuurin puolelta löytyy ainakin tämä esimerkki:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Asterix_Korsikassa
Korsikan ralli tuo mieleeni huomattavaan moottoriurheilusukuun kuuluneen Henri Toivosen, joka menehtyi toukokuussa 1986. Kammottava onnettomuus avasi ralliväen silmät näkemään, millaisiksi hirviöiksi kilpa-autot oli päästetty kehittymään.
Ilmoita asiaton viesti
Tuomo, kiitos linkeistä. Ajattelinkin, että molemmat käyvät; siis Korsikassa ja Korsikalla.
Ilmoita asiaton viesti
Ohessa vielä kevennykseksi lisää Napoleon-patsaita. (Tunnettiinko tällaiset Korsikassa?)
https://www.google.fi/search?q=napoleon+leivos&cli…
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kyllä laiminlöin leivosten syönnin ja tarkkailun, mutta eiköhän siellä Napoleon-leivoksiakin löydy.
Ilmoita asiaton viesti
Juha Sipilä jätti häkäpönttöauton Kempeleelle muuttaessaan Sähkö-Teslalla Sipooseen.
Ilmoita asiaton viesti
Napoleon saapui Ranskaan Korsikalta, Hitler Saksaan Itävallasta, ja Stalin Venäjälle Georgiasta.
Obama Hawaijilta.
Kekkonen, Lipponen, Kääriäinen, Liikanen, Rehn ja Katainen Savosta.
Maahanmuuttoa on ollut aina 😉
Ilmoita asiaton viesti