Finlandia-ehdokkaat Puttosen puntariin

Kaunokirjallisuuden kuusi Finlandia-ehdokasta on valittu. Ne joutuvat nyt valitsijadiktaattori Seppo Puttosen puntariin. Voittaja julkistetaan 28. marraskuuta.

Ehdokkaat ovat: Jalonen, Olli: Taivaanpallo (Otava), Järvelä, Jari: Kosken kahta puolta (Tammi), Kettu, Katja: Rose on poissa (WSOY), Mäkelä, J. Pekka: Hunan (Like), Rauhala, Pauliina: Synninkantajat (Gummerus), Sund, Lars: Där musiken började / Missä musiikki alkoi (Förlaget / Teos).

Lista on yllätyksetön eikä aiheuttane suuria vastalauseita, vaikka ihan hyvin perustein se voisi olla aivan toisenlainen. Itse olen lukenut kirjoista kolme eli Jalosen, Järvelän ja Ketun teokset.

Huomiota herättää, että esiraati on tällä kertaa valinnut kirjat tasapuolisesti eri kustantajilta. Yksikään kustantaja ei ole saanut listalle kahta kirjaa. Kolmen naisen raati ei suosinut naisia, vaan valitsi ehdolle neljä miestä ja kaksi naista.

Jos itse olisin valitsijadiktaattori, joutuisin arpomaan voittajaa kahden kirjailijan välillä. Luulen, että niin tekee myös Seppo Puttonen. Pikaisen arvion mukaan 30 000:n euron palkinnosta kisaavat loppusuoralla Olli Jalonen ja Katja Kettu, ellei sitten sisällissodan 100-vuotismuiston kunniaksi Järvelä kiilaa kärkeen.

Jalonen on jo kerran voittanut Finlandia-palkinnon. Se voi kääntyä lopullisessa arviossa hänelle rasitteeksi. Bo Carpelan on ainoana saanut Finlandian kaksi kertaa.

Jos Puttonen ei halua valita Jalosta, veikkaan, että palkinnon saa Katja Kettu, jonka omaperäistä kieltä esiraatikin ylisti: ”Kokonaisuutta kannattaa Ketun rikkaasti soiva lumoava kieli.”

Jalosen Taivaanpallossa kuljetaan 1600-luvulla Saint Helenan saarelta Lontooseen nuoren Angus-pojan matkassa. Kirja on ylistys tieteelle ja tiedolle. Raadin perusteluissa ”Anguksen eloisan notkeasta kerronnasta välittyy näkemisen, ajattelemisen ja oppimisen riemu”.

Tässä vielä ehdokkaat ja esiraadin perustelut: https://kirjasaatio.fi/files/output/28027/kaunokirjallisuuden-finlandia-ehdokasperustelut-2018.pdf

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu