Liisa tanssi tähtien kanssa

Kun nuori Liisa Simola aloitteli toimittajan uraansa New Yorkissa 1970-luvun alussa, hänellä oli kunnianhimoinen tavoite. Aurinko ei saisi koskaan laskea siellä, missä hänen juttujaan luettaisiin. Päämäärään päästäkseen hän tarvitsi agentit, jotka myisivät hänen juttujaan maailmalle. Kahden vuoden uutteran työn tuloksena Simolalla olikin ”loistavat agentit” Lontoossa, Amsterdamissa, Barcelonassa, Milanossa ja Tokiossa.

Simola kertoo tuoreissa muistelmissaan (Sweet Manhattan – Kohtaamisia tähtien kanssa, Bazar 2018) miten hän ryhtyi vapaaksi toimittajaksi ja myi juttuja yli sadalle lehdelle eri puolilla maailmaa neljällä vuosikymmenellä. Tässä suhteessa Simola lienee Suomen kansainvälisin toimittaja. Suomessa hänen juttujaan julkaistiin ainakin Me Naisissa ja Ilta-Sanomissa. Nyt Simola viettää eläkepäiviään Helsingissä.

Sweet Manhattan kertoo enimmäkseen Simolan tapaamista elokuva- ja taidemaailman tähdistä, joiden luettelo on hengästyttävän pitkä: Andy Warhol, Sophia Loren, Mel Gibson, Salvador Dali, Meryl Streep, Woody Allen, Bette Davis, Rock Hudson, James Stewart, Warren Beatty, Richard Gere, Rita Hayworth, Al Pacino… Kun Liisa tanssii tähtien kanssa, tutuiksi tulevat myös New York ja sen suosituimmat menopaikat.

Tähtitoimittajan tähtisateessa lukija alkaa vähitellen puutua, ja tähtien haastatteluun kyllästyi toisinaan myös toimittaja Simola. Julkkisten haastatteleminen kävi päivä päivältä tylsemmäksi. Ja mikään ei ole kuulemma pitkäveteisempää kuin haastatella nuoria näyttelijöitä.

Jutut viihdetaivaan tähdistä eivät lopulta olekaan Simolan kirjan kiinnostavinta antia. Kun toimittaja kyllästyy julkkiksiin, hän lähtee tekemään juttuja Brasiliaan Rion slummeista ja katulapsista. Kymmenkunta vuotta häntä työllistää suomalaistaustainen kuoleman enkeli Aileen Wuornos, naispuolinen sarjamurhaaja. Simola myi Wuornos-juttuja 1990-luvulla eri puolille maailmaa kuin ”McDonald’s hampurilaisia”.

Erikoinen on myös suomalaistaustaisen Eva Norvindin tarina. Äitinsä puolelta Kajanuksen muusikkosukuun kuulunut Norvind ehti toimia mm. Playboy-pupuna, can can -tanssijana, oli Meksikon tunnetuin seksipommi ja teki siellä B-luokan filmejä, kunnes ryhtyi dominaksi. Hän hukkui Tyyneenmereen vuonna 2006.

Hykerryttävää on lukea Simolan kuvaus presidentti Koiviston seurueen lomamatkasta Amerikan Neitsytsaarille kuuluvalle pienelle St. Johnin paratiisisaarelle Karibialla. Siellä ei pitänyt olla yhtään suomalaista toimittajaa, mutta sitähän ei Simola tiennyt. Adjutantti Juhani Kaskeala kävi kovilla kierroksilla.

Liisa Simola tietää oman arvonsa, mutta ei ota itseään turhan vakavasti. Hän on ollut sinnikäs ja sosiaalisesti lahjakas oman tiensä kulkija eikä ole arkaillut arvohenkilöidenkään edessä. Kun hän 1980-luvulla äkkäsi Riossa hotellinsa aulassa Kuuban presidentin Fidel Castron, hän änkesi itsensä samaan hissiin, puhutteli Castroa ja ehti hissimatkan aikana sopia haastattelun seuraavaksi päiväksi.

Simolan tekstiä on helppo ja hauska lukea. Hän ei ylenmäärin ihaile haastateltaviaan, vaan suhtautuu heihin usein lempeän ironisesti: ”Suurin virhe, jonka toimittaja voi tehdä kuuluisuuksia haastatellessaan, on se, että hän itse on pyörällä päästään haastateltavistaan ja nöyristelee heidän edessään.”

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu