Aitoa eteläpohjalaista elämänmenoa

Kun Helsinki hiljenee kesällä, maaseutu alkaa elää. Kulttuurikin kukoistaa. Kotimaan matkailua harrastava voi kokea Suomen kesässä yllättäviä, hienoja elämyksiä, jos pitää silmänsä auki.

Lapuan taidemuseossa viikonloppuna avattu Heikki Mäki-Tuurin taidenäyttely on helmi kesänäyttelyiden joukossa. Se on myös hyvä esimerkki siitä, että pääkaupunkiseudun ulkopuolellakin on elämää; paljon päteviä ja persoonallisia taiteilijoita, jotka tuskin koskaan ylittävät valtakunnallista uutiskynnystä.

Töysän Tuurissa syntynyt ja nyt Ylistarossa asuva Mäki-Tuuri, 71, kuvaa taiteessaan sitä elämänpiiriä, jonka parhaiten tuntee. Hänen kotinsa taannoinen vesivahinkokin kääntyi taiteeksi. Lapuan näyttelyn nimi on Vesivahinko.

Mäki-Tuuri ei ole vain itseoppinut vaan myös kouluja käynyt mies. Kuvataiteilijaksi hän tuli Kankaanpään taidekoulun ja Suomen taideakatemian koulun kautta. Hänet tunnetaan vahvoista väreistä, isoista tauluista ja huumorista. Tyyli on rehellistä ja aitoa ja siinä on naivistisia elementtejä.

Taiteilija on seurannut tarkasti eteläpohjalaista elämänmenoa. Aiheita hän löytää myös uutisista, politiikasta ja uskonnosta. Havainnot ovat siirtyneet värikkäisiin maalauksiin.

Samalla kun Mäki-Tuuri kuvaa pohjalaisia, hän kuvaa suomalaisia. Paikalliset aiheet kasvavat kokoaan suuremmiksi.

Tarkkasilmäinen katsoja voi aistia kuvista yhteisöllisyyden, tasa-arvon ja ylpeyden, mutta myös kateuden, kaunan ja pahansuopaisuuden, kuten näyttelyn julkaisussa todetaan. Yleispäteviä inhimillisiä ominaisuuksia, jotka eivät maakuntarajoja katso.

Mäki-Tuurin laaja näyttely on nautittava kokonaisuus. Se on todellinen hyvän mielen näyttely, joka sopii entisen patruunatehtaan alueella toimivaan kulttuurikeskukseen (Vanha Paukku) paremmin kuin hyvin. Lapuan taidemuseossa voi aistia aitoa eteläpohjalaista menoa.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu