Afganistanin sodan synkkä saldo – Pieleen meni

Samaan aikaan kun Taleban-hallitus yrittää saada Afganistaniin jonkinlaista tolkkua sen jälkeen kun Yhdysvallat luikki maasta häntä koipien välissä, julkaistaan suomeksi amerikkalainen paljastuskirja niistä 20 vuodesta, jotka Yhdysvallat uhrasi Afganistanin sotaan (Craig Whitlock: Afganistanin sota – Pentagonin salaiset paperit, Docendo 2022).

Tänään (27.1.2022) julkaistu kirja on inhorealistinen kuvaus siitä, miten huonosti valmistautuneena suurvalta lähti sotaretkelle. Whitlock vyöryttää sivu toisensa jälkeen mitä hurjimpia esimerkkejä epäonnistumisista. Pieleen meni lähes kaikki.

Yhdysvaltain hyökkäys Afganistaniin oli seuraus 11. syyskuuta 2001 tapahtuneista terrori-iskuista. Hyökkäykselle oli laaja kansainvälinen tuki. NATO-joukkojen jatkeena myös pieni Suomi antoi tukensa Yhdysvaltain sodalle.

Kirja perustuu Yhdysvaltain hallinnon salaisiin dokumentteihin. Ne todistavat, että julkisuudessa sotaa kaunisteltiin koko ajan, vaikka todellisuus oli toisenlainen.

Sotamenoista Yhdysvallat ei ole tehnyt kunnollista laskelmaa, mutta uusimpien arvioiden mukaan summa on yli tuhat miljardia dollaria. Ei oltu köyhiä eikä kipeitä, kun veronmaksajien rahaa syydettiin kaukaiseen maahan.

Sotaan lähteneet eivät tunteneet Afganistanin historiaa eivätkä kulttuuria, ei monimutkaista heimojärjestelmää eikä etnisiä ja uskonnollisia suhteita. Taleban ja al-Qaida sekoitettiin jatkuvasti keskenään.

Amerikkalaiset yrittivät jakaa maan kahteen leiriin, hyviksiin ja pahiksiin, mutta sotku vain sakeni, kun ei lopulta edes tiedetty, ketkä olivat hyviä, ketkä pahoja.

Puolustusministeri Donald Rumsfeld pari vuotta sodan alkamisen jälkeen: ”Minulla ei ole käsitystä siitä, keitä pahikset ovat.” Rumsfeldin seuraaja Robert Gates: ”Todellisuudessa emme tienneet al-Qaidasta paljon paskaakaan.”

Yksi säälittävimmistä amerikkalaisten operaatioista oli kirjan mukaan sota oopiumia vastaan. Yhdysvallat käytti kahdessa vuosikymmenessä lähes kymmenen miljardia dollaria ohjelmiin, joilla yritettiin estää Afganistania toimittamasta heroiinia maailmalle. Tulokset jäivät laihoiksi.

Korruptio oli vakava ongelma ennen sotaakin, mutta kirjan mukaan Yhdysvallat rahoineen vain pahensi ongelmaa. Miljoonia katosi välikäsien taskuihin.

Kirjassa kerrotaan, miten rahanpesijät raahasivat Kabulista lähteneisiin lentokoneisiin matkalaukkuja, joissa kierojen liikemiesten ja poliitikkojen vääryydellä hankkimia omaisuuksia vietiin piiloon ulkomaille.

Suuri osa pimeistä rahoista päätyi Dubaihin, missä afganistanilaiset pystyivät ostamaan käteisellä loistohuviloita ilman kummempia kysymyksiä.

Kabulin raunioista taas nousi unikkopalatseina tunnettuja huumeparonien ja sotalordien ökytaloja, joissa oli kallista graniittia ja marmoria, katoille rakennettuja suihkulähteitä ja lämmitettyjä sisäuima-altaita.

Whitlock kertoo kahdesta veljeksestä, jotka olivat kehitelleet kukoistavan bisneksen. Toinen omisti rakennusyhtiön, toinen kuului Talebaniin. Velipoika räjäytteli amerikkalaisia projekteja, ja amerikkalaiset maksoivat hänen veljelleen niiden uudelleenrakentamisesta.

Tietämättömyydestä kertoo myös juttu jalkapalloista, joita jenkit jakoivat afgaaneille helikoptereista. Palloilla yritettiin innostaa lapsia lukemaan, ja niihin oli kirjoitettu muun muassa Koraaniin perustuva uskontunnustus.

Afgaanit vihastuivat ja osoittivat mieltään. Koraanin tekstin painaminen johonkin, mitä potkitaan jalalla, oli loukkaus muslimeja kohtaan. Hyvä tarkoitus kääntyi itseään vastaan.

Kun amerikkalaiset kouluttivat afgaaneille armeijaa, he huomasivat, että valtaosa alokkaista ei osannut lukea eikä kirjoittaa. Silti amerikkalaiset odottivat, että alokkaat ymmärtäisivät PowerPoint-esityksiä ja oppisivat käyttämään monimutkaisia asejärjestelmiä.

Afganistanissa ovat epäonnistuneet vuosikymmenten varrella Britannia, Neuvostoliitto ja nyt Yhdysvallat liittolaisineen. Kaikilla on ollut mahdoton tehtävä: Afganistanissa sotaa ei vieras valta voi voittaa.

Whitlockin kirja on perusteellinen ja armoton tilinteko Yhdysvaltain sotaretkestä. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan rehellistä selvitystä myös Suomen roolista. Suomesta Afganistanin sotaan osallistui lähes 2500 reservi- ja ammattisotilasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu