Aleksei Navalnyi – Putinin pahin vihollinen

Vankilassa istuva Venäjän opposition keulakuva Aleksei Navalnyi sai tällä viikolla Euroopan parlamentin ihmisoikeuspalkinnon. Sen vastaanotti Strasbourgissa hänen tyttärensä Daria Navalnaya, joka vaati puheessaan isänsä välitöntä vapauttamista.

Luin samaan aikaan uutta kirjaa, jonka kirjoittaja ei usko nopeaan vapauttamiseen vaan päin vastoin: Navalnyi pysyy vankilassa vielä pitkään (Kalle Kniivilä: Putinin pahin vihollinen – Aleksei Navalnyin tarina, Into 2021).

Kniivilän yksi keskeisistä viesteistä on se, että niin kauan kuin Putin on vallassa, Navalnyi pysyy kiven sisässä. Tällä hetkellä Navalnyi kärsii kahden ja puolen vuoden rangaistusta vanhasta jutusta, jonka tuomion Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on todennut perusteettomaksi.

Navalnyin maanlaajuinen organisaatio on lakkautettu ja julistettu äärijärjestöksi, mutta valmisteilla on jo uusia syytteitä. Niitä ovat Navalnyin edustajan mukaan ekstremismi ja äärijärjestön rahoitus, lahkon perustaminen, rahanpesu ja alaikäisten viekoittelu laittomuuksiin.

Syytteet voivat johtaa jopa yli 20 vuoden tuomioon. Käytännössä rangaistus olisi elinkautinen. Kniivilän mielestä Putinin kannalta paras tulos olisi, jos Navalnyi pyytäisi päästä ulkomaille hoitoon eikä enää koskaan palaisi Venäjälle.

Kniivilän teos on tiivis yhteenveto erityisesti siitä, miten Venäjän turvallisuuspalvelu yritti myrkyttää Navalnyin kalsareihin sivellyllä hermomyrkyllä. Kniivilä osaa rakentaa jännittävän draaman kaaren Navalnyin myrkkymatkasta Siperiasta Saksaan hoitoon ja takaisin Venäjälle ja vankilaan.

Kirjaa lukiessa ei voi kuin puistella päätään ja kysyä: voiko tämä olla totta.

Teoksen vaikuttavin osuus ei ole kuitenkaan Kniivilän vaan Navalnyin tekstiä. Se on hänen puheensa Moskovan kaupunginoikeudessa 2. helmikuuta tänä vuonna. Koko puhe on kirjan liitteenä.

Navalnyin syytös- ja puolustuspuhe on sellaista tykitystä, jota oikeussaleissa harvoin kuulee. Putin saa kuulla kunniansa: ”Loukkasin häntä anteeksiantamattomasti selviämällä hengissä, vaikka minut hänen käskystään yritettiin tappaa.”

Kun oli näytetty toteen, että juuri Putin FSB:n avustamana oli murhayrityksen takana, se sai Navalnyin mielestä ”bunkkerissa kököttävän pitkäkyntisen ukkelin kokonaan pois tolaltaan”.

Mikään diplomaattinen sanataiteilija Navalnyi ei tunnetusti ole vai mitä sanotte tästä arviosta, jonka hän heitti Putinista oikeudessa:

”Tyyppi on tietysti raivoissaan, kun kaikille on nyt käynyt selväksi, että hän on tuiki tavallinen pikkuvirkamies joka on sattumalta istutettu presidentin paikalle, ja joka ei ole koskaan osallistunut debatteihin tai vaaleihin. Hänen ainoa keinonsa pärjätä politiikassa on yrittää tappaa ihmisiä.”

Navalnyi julisti, että miten suurta geopoliitikkoa ja valtiomiestä Putin yrittääkään näytellä, hän jää historiaan myrkyttäjänä.

”Meillähän on ollut Aleksanteri Vapauttaja, on ollut Jaroslav Viisas. Ja nyt meillä on Vladimir Kalsarimyrkyttäjä. Sen nimisenä hänet tullaan muistamaan.”

Oikeusjutun tärkein asia vallanpitäjien kannalta oli Navalnyin mielestä se, että saadaan ihmiset pelkäämään: yksi pannaan vankilaan, jotta miljoonat pelkäisivät.

Kalle Kniivilä on Navalnyin linjoilla siinä, että oikeudenkäynti ei ole ollut osoitus Putinin vahvuudesta vaan heikkouden merkki, osoitus valtakoneiston hauraudesta.

Venäjästä ja Putinista on viime aikoina julkaistu useita kirjoja suomeksi, ja hyvä niin. On hyödyllistä tietää, millainen naapuri meillä on itärajan takana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu