Aleksei Navalnyi – Venäjän Vennamo

Venäjällä tapahtuu muutakin kummallista kuin että se häviää pienelle Suomelle jääkiekon olympiafinaalissa ja kalistelee aseita Ukrainan rajoilla. Opposition keulamies on yritetty myrkyttää ja pantu sen jälkeen vankilaan.

Jääkiekkohuuman keskellä ajattelin selvittää, mikä mies on Venäjän opposition keulakuvaksi viime vuosina noussut Aleksei Navalnyi. Se selviää kolmen tutkijan juuri julkaisemasta kirjasta (Jan Matti Dollbaum – Morvan Lallouet – Ben Noble: Navalnyi ja Venäjän oppositio, Bazar 2022).

Navalnyi on pannut viime vuosina kaiken tarmonsa korruption vastaiseen taisteluun. Hän keksi iskulauseen, jonka mukaan Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolue on konnien ja varkaiden puolue. Putinia Navalnyi on kutsunut muun muassa varastelevaksi pikkumieheksi.

Rötösherrajahdissa Navalnyi on ollut kuin Veikko ja Pekka Vennamon sukulaismies. Vennamot rummuttivat vuoden 1983 eduskuntavaaleissa iskulausetta Rötösherrat kuriin niin onnistuneesti, että SMP otti vaaleissa suurvoiton.

Navalnyin tarina kerrotaan kolmesta näkökulmasta – korruptiota vastustavan aktivistin, poliitikon ja protestijohtajan. Vaikka tutkijoiden sympatiat ovat Navalnyin puolella, he eivät kaihda kriittisiäkään arvioita.

Navalnyi jakaa mielipiteitä ja herättää ristiriitaisia tunteita myös monissa kannattajissaan. Hän on monien mielestä liian kansallismielinen ja jopa rasisti. Hänen vanhoja blogejaan on syynätty samaan tapaan kuin Jussi Halla-ahon tapauksessa.

Kun Navalnyi tajusi, ettei saavuta massojen suosiota nationalismin avulla, hän ryhtyi puhumaan korruptiosta. Äkkikäännöksen vuoksi Navalnyi sai epävakaan ja opportunistin leiman.

Täydestä sydämestään Navalnyi ei ole kirjan mukaan koskaan irtisanoutunut nationalistisesta menneisyydestään eikä muukalaisvihamielisistä puheistaan.

Navalnyin karismaattinen persoona on tärkeä osa hänen poliittista brändiään. Yksi kirjaan haastateltu henkilö tiivistää: ”En ole ehkä kaikista hänen näkemyksistään samaa mieltä, mutta häntä urheampaa ihmistä en ole koskaan tavannut.”

Navalnyi on nokkelaälyinen, asioihin paneutuva ja hauska, mutta myös äkkipikainen ja suorasukainen jopa niin, että vaikuttaa töykeältä. Hän ei ole suuri ajattelija vaan pikemminkin tekijämies.

Propagandasotaa Navalnyin ympärillä on Venäjällä käyty kovin kierroksin. Joillekin hän on demokratian sankari, joka on ollut valmis nousemaan Putinin yksinvaltaa vastaan. Joidenkin mielestä hän on petturi, CIA:n rahoittama lännen agentti ja isänmaan kavaltaja.

Duumassa Putinille uskolliset ovat leimanneet Navalnyin pelleksi ja kansankiihottajaksi. Usein törkeyksiä suustaan päästävä Vladimir Žirinovski haukkui Navalnyin kannattajia huumeiden orjiksi ja prostituoiduiksi.

Ilman internetiä Navalnyi ei olisi se, mikä hänestä on tullut. Hän on internet-ajan poliitikko mitä suurimmassa määrin. Kun ovet on suljettu valtamediaan, on käytettävä netin mahdollisuuksia.

Navalnyin ympärillä on ollut parhaimmillaan yllättävän laaja ja ammattimainen koneisto. Tutkimuksia ja videoita korruptiosta sekä Putinin lähipiirin pröystäilystä on tehty rahaa säästämättä ja hyvällä ammattitaidolla.

Emme vielä tiedä, miten Navalnyin poliittinen tarina päättyy. Hänen korruption vastainen säätiönsä (FBK) on tuomittu äärijärjestöksi, mikä oli kuolinisku koko organisaatiolle.

Näin suurta ja vaikutusvaltaista poliittista elintä ei ole kirjan mukaan Venäjällä lakkautettu sitten Neuvostoliiton sortumisen.

Tutkijakolmikon kirja taustoittaa hyvin median uutiset itänaapurin kehityksestä. Lukemisen jälkeen tietää entistä paremmin ne syyt, miksi Navalnyistä tuli vaarallinen mies Putinille.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu