Alex Matson ja Väinö Linnan vapisevat kädet

Alex Matson (1888-1972) kuuluu Suomen kirjallisuushistorian suurmiehiin, jos on uskominen emeritusprofessori Yrjö Varpion juuri julkaistua elämäkertaa (Elää, kokea, ymmärtää – Alex Matsonin elämä, SKS 2023).

Varpio kirjoittaa, että tuskin kukaan kriitikko tai kirjallisuudentutkija on vaikuttanut aikansa suomalaisiin kirjailijoihin yhtä vahvasti kuin Matson.

Kirjassa siteerataan Tuomas Anhavaa, jonka mielestä Matsonista tuli Suomen kritiikinhistorian etevin lukija: avoin, herkkäkuuloinen ja uskollinen.

Juuri näihin ominaisuuksiin perustui Matsonin vaikutusvalta, ei niinkään opetuksiin. Hän oli sosiaalisesti lahjakas ja hyvä kuuntelija.

Matsonilla oli kansainvälinen tausta. Hän syntyi Karjalan kannaksella, muutti perheensä kanssa jo lapsena Englantiin, vietti vuoden keuhkotautiparantolassa Saksassa, kulki merimiehenä maailman merillä ja muutti nuorena miehenä takaisin Suomeen.

Matson ei ollut akateeminen henkilö – jo lukio jäi Englannissa kesken, kun isä vaati poikaansa siirtymään toimistotöihin. Itseoppinut, sivistynyt ja kielitaitoinen hän kuitenkin oli.

Matsonin vaikutus kirjailijoihin näkyy Väinö Linnasta Lauri Viidan kautta Hannu Salamaan, Jorma Korpelasta Veijo Mereen ja kaksinkertaiseen Finlandia-voittajaan Jukka Viikilään.

Tamperelaisiin kirjailijoihin Matson vaikutti erityisen paljon tunnetussa Mikko Mäkelän piirissä. Viimeiset vuosikymmenensä Matson asuikin Hämeessä, viimeksi Tampereella. Suureksi osaksi hänen ansiostaan Tampere nousi merkittäväksi kirjallisuuskaupungiksi toisen maailmansodan jälkeen.

Väinö Linnan ja Matsonin suhde oli läheinen ja luja. Varpio kertoo sykähdyttävän esimerkin vuodelta 1949, kun Linna ja Mikko Mäkelä viettivät kesäisen sunnuntain Alex ja Kerttu Matsonin luona Hauholla.

Tuohon aikaan Linnan kädet vapisivat niin, ettei hän voinut nostaa täyttä kahvikuppia kahvin läikkymättä. Kahvinjuonnin lomassa hän huomasi yhtäkkiä, että hänen kätensä eivät vapisseetkaan.

Riemuissaan Linna tokaisi Mäkelälle: ”Täällähän on niin hyvä olla, ettei kädenkään tarvitse vapista!”

Alex Matson oli Varpion mielestä nuorille kirjailijoille kuin Pohjantähti-trilogian räätäli Halme, lukenut mies, jolle tuli sanomalehti ja joka oli opiskellut sosialismin teoriaakin.

Myös Matson oli lukenut mies. Hän tunsi kirjallisuutta ja seurasi kirjallisia keskusteluja pitkälti yli Suomen rajojen. Hän myös käänsi kirjoja englannista suomeksi ja päin vastoin.

Väinö Linna kertoi saaneensa oppinsa Matsonin seurassa käydyistä keskusteluista. Mäkelän piirissä nuorena opiskelijana olleen Simo Konsalan mielestä yöllisissä istunnoissa naulattiin kirjallisen tamperelaisuuden yksinkertaiset, mutta vaativat teesit:

”Vasaraa piteli Viita, naulaa Matson ja Linna katsoi, että naula meni tarpeeksi syvälle.” Linna luonnehti kirjallista piiriä vapaaksi metsästäjäkerhoksi.

Maallikko Matson joutui joskus akateemisten tutkijoiden hampaisiin. Erään väittelyn jälkeen hän totesi kärkevästi:

”Myönnän kernaasti, että minulta puuttuu tieteellinen koulutus, mutta kun katselen tieteellisen koulutuksen saaneen professorin kirjoitusta, en oikein tahdo uskoa, että olisin menettänyt mitään.”

Mutta niin vain tuli tohtori Matsonistakin. Hänet vihittiin 1960 filosofian kunniatohtoriksi Turun yliopistossa. Joku saikin aiheen lohkaista:

”Merkillinen pirkkalaiskirjailija tuo Matsonkin. Ei vain siinä, että on etevä romaanitaiteen teoreetikko, vaan myös siinä että on filosofian tohtori käymättä päivääkään oppikoulua!”

Yrjö Varpio on kirjoittanut täyteläisen elämäkerran Alex Matsonista. Oli nautinto sukeltaa sujuvan tekstin siivittämänä yhden harvinaisen, nykyisin vähän tunnetun poikkeusyksilön elämään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu