Alvar Aallon jäljillä eli matkailua koronan aikaan

Suomen jokaisesta kunnasta löytyy kiinnostavia matkakohteita. Aina ei tarvitse lähteä kauas nähdäkseen lähelle. Esimerkkimme tulee Etelä-Pohjanmaan Järviseudulta.

Sain kutsun Helena Teräväisen Arkkitehtuurivalokuvia -näyttelyyn, joka on esillä Villa Väinölässä. Se oli hyvä syy lähteä käymään Alajärvellä https://www.torstai-lehti.fi/2020/08/06/helena-teravaisen-arkkitehtuurivalokuvia-villa-vainolassa.

Villa Väinölä on nuoren Alvar Aallon (1898-1976) veljelleen asuin- ja työtilaksi vuonna 1926 suunnittelema rakennus.

Villa Väinölä.

Olen käynyt lukuisia kertoja Alajärvellä, mutta ei niillä reissuilla Alvar Aallosta ole puhuttu. Aallon suunnittelemat rakennukset ovat alajärveläisille arkipäivää eikä niihin tule kiinnittäneeksi pikaisilla käynneillä sen kummempaa huomiota.

Lähdimme Villa Väinölästä neljän hengen joukolla kävelemään ilman tarkkaa suunnitelmaa kohti Engelin suunnittelemaa kirkkoa. Meillä kävi hyvä tuuri. Vastaan tuli Alajärven entinen kulttuurisihteeri Liisa Heinilä, joka kysyi, haluammeko opastusta.

Otimme tarjouksen kiitollisuudella vastaan. Saimme puolessa tunnissa Heinilältä pätevän katsauksen ympärillämme oleviin Aallon töihin: nuorisoseurantalo, kaupungintalo, kaupunginvirasto, seurakuntatalo, kirjasto, Villa Väinölä…

Eikä unohdettu myöskään Aino Aallon suunnittelemaa kesäasuntoa, Villa Floraa, joka on Pynttärin rannassa.

Kierros hautausmaalla, joka sivumennen sanoen on yksi Suomen kauneimmista, täydensi kuvaa Aallon suhteesta Alajärveen. Hän on suunnitellut muistomerkin sekä sisällissodassa valkoisten puolella kaatuneille että viime sotien alajärveläisille sankarivainajille. Aallon perhehaudan muistopaasi on myös Alvarin suunnittelema.

Heinilän opastus avasi silmät: miten hieno Aalto-keskus Alajärvellä onkaan! Ja suurin osa Aallon suunnittelemista rakennuksista muutaman sadan metrin säteellä. Pienellä kävelylenkillä saa hyvän kokonaiskuvan.

Alajärvi liittyy kiinteästi Alvar Aallon lapsuus- ja nuoruusvuosiin. Hän syntyi Kuortaneella, mutta vietti paljon kesiään Kurejoen kylässä.

Alvarin isä osti sisällissodan jälkeen talon Alajärveltä ja myös Alvar oli kirjoilla Alajärvellä 1918-1924. Kesiään Villa Florassa Aallot viettivät parinkymmenen vuoden ajan 1920-luvun puolivälistä lähtien.

Arkkitehtuurista kiinnostuneet tietävät Alajärven arvon Aallon henkilöhistoriassa ja osaavat myös tiensä Alvarin jalanjäljille. Sen sijaan tavallisille turisteille voi tulla yllätyksenä Aallon vahva vaikutus paikkakunnan historiassa.

Alajärven kannattaa pitää ääntä Aallostaan niin Suomessa kuin muualla. Aalto-keskus on ainutlaatuinen ja kansainvälisestikin kiinnostava. Ei sellaista ole missään muualla.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu