Anna K. nyhjäisi taas melkein tyhjästä

Anna K. on kirjoittanut romaanin Walter B:stä. Anna on suomalainen taidehistorioitsija ja kirjailija Anna Kortelainen, Walter saksalainen filosofi ja kriitikko Walter Benjamin (1892-1940). Häntä Kortelainen kutsuu kirjassaan Walter B:ksi (Kulkija, Tammi 2023).

Romaanin lähtökohta on Anna K:n eräästä kirjeestä sieppaama tieto, jonka mukaan Walter B. matkusti kesällä 1930 laivalla pohjoiseen pitkin Norjan rannikkoa, ylitti Napapiirin ja palasi Suomen kautta Keski-Eurooppaan.

Mitään muuta tietoa Walter B:n Lapin matkasta ei ole. Hän ei kirjoittanut muistiinpanoja eikä matkakertomusta puhumattakaan, että olisi julkaissut säkenöivän esseen eksoottisesta matkastaan.

Siispä Anna K. on nyhjäissyt romaaninsa melkein tyhjästä. Eikä menetelmä ole hänen käytössään ensimmäistä kertaa.

Vähistä aineksista syntyi myös kirja Albert Edelfeltin ranskalaisesta rakastajattaresta (Virginie) sekä romaani Albertin pojan, Erik Edelfeltin, elämästä (Tulirinta).

Nyhjäise tyhjästä -menetelmä on toiminut ja toimii tässä uutuudessakin erinomaisesti. Kulkija vie merimatkalle Pohjois-Norjaan sekä Ruijassa rajan yli Suomen Lappiin. Romaani on kuvitelma siitä, mitä tapahtui matkalla, josta ei tiedetä mitään.

Ennen matkaansa Walter B. tunsi olevansa tuuliajolla. Hän oli filosofi vailla oppituolia, kriitikko vailla kustantajaa, journalisti vailla lehteä, juutalainen vailla uskontoa.

Walter B. etsi uutta suuntaa elämälleen. Siksi oli lähdettävä pakoon pohjoiseen. Mukana kulki koko ajan musta salkku ja siellä tärkeä, viittä vaille valmis käsikirjoitus.

Mutta kirjoittamisesta ei tule mitään. Salkkua kantava mies on outo ja yksinäinen. Hän miettii kariutunutta avioliittoaan ja poikaansa sekä monimutkaista suhdetta rakastajattareensa.

Romaanin tunnelma tihenee, kun Walter B. törmää Lapissa Samuli ja Jenny Paulaharjuun, jotka keräävät kansanperinnettä. Samassa seurueessa on myös muutamia tiedemiehiä, jotka tekevät rotututkimuksia ja kallonmittauksia saamelaisille.

Paulaharjut ovat äänekkäitä Lapuan liikkeen kannattajia. He selvittävät ylpeänä vieraalle liikkeen saavutuksia.

Ärhäkkäänä väittelijänä tunnettu Walter B. menee hiljaiseksi, kun Paulaharjut paasaavat. Mitä tässä maassa oikein on tekeillä, hän kyselee itseltään, kun kuuntelee juttuja kyydityksistä ja väkivallasta.

Walter B. oli kuvitellut kulkevansa herttaisen, mutta mitäänsanomattoman pikkuvaltion läpi, mutta nyt hänestä tuntui, että oli joutunut väijytykseen. Häntä alkoi pelottaa.

Ilmassa voi aistia kansainvälisen katastrofin enteitä, vaikka Walter B. pähkäilee, että onneksi Saksassa ei sentään tapahdu sellaisia kauheuksia kuin pienessä Suomessa:

”Olihan Saksassa kaikenlaista sodasta periytynyttä levotonta pettymystä ja uhoa, oluttupavallankaappauksia ja ääriliikkeitä, mutta ei kai sentään tällaista.”

Walter B:n on vaikea uskoa, että saksalaisen syrjäseudun pikkuporvarit piittaisivat mistään muusta kuin lihapadoistaan ja olutkolpakoistaan.

Huonosti tunsi filosofi saksalaisensa. Romaanin epilogissa Kortelainen kirjoittaa, että saksalaiset polttivat käytännössä kaiken Walter B:n näkemän Lapin asutuksen lukuunottamatta Muoniossa kirkkoa ja Siepin majataloa, joka säästyi, koska sinne ei ollut maantietä.

Walter Bemjaminin loppu oli traaginen. Hän teki itsemurhan jouduttuaan Espanjan poliisin käsiin, kun pakeni natseja syyskuussa 1940. Jäämistöksi kirjattiin muun muassa tyhjä salkku. Tarkoin varjeltua käsikirjoitusta ei koskaan löydetty.

Jos minulta kysyttäisiin, saattaisin vastata, että Kulkija on Anna Kortelaisen tähänastisen romaanituotannon kirkkain helmi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu