Armotonta menoa Putinin sisäpiirissä

Venäjän rikkaimman miehen, Mihail Hodorkovskin, pidätys siperialaisen Novosibirskin lentokentällä 25. lokakuuta 2003 ja sitä seurannut oikeudenkäynti muuttivat Venäjällä kaiken:

”Tämä oli hetki, jolloin Venäjän poliittinen ja taloudellinen suunta kääntyi peruuttamattomasti pois lännen johtamasta globaalista yhdentymisestä ja lähti törmäyskurssille länttä vastaan. Arpa oli heitetty eikä paluuta ollut.”

Näin kirjoittaa tänään (1.10.2021) suomeksi julkaistussa kirjassaan brittiläinen tutkiva toimittaja (Catherine Belton: Putinin sisäpiirissä – Kuinka KGB valtasi Venäjän ja kääntyi länttä vastaan, Docendo). Belton käyttää tietoisesti vanhaa neuvostoajan lyhennettä KGB.

Meno Venäjällä on viime vuosina ollut armotonta, mistä kertoo myös Hodorkovskin dramaattinen pidätys. Kun hänen yksityiskoneensa pysähtyi tankkaamaan Novosibirskissä, turvallisuuspalvelun aseistautuneet kommandomiehet tunkeutuivat koneeseen huutaen: ”FSB! Laskekaa aseet maahan! Älkää liikkuko tai me ammumme!”

Hodorkovskin tapaus on keskeinen kirjassa, joka kuvaa yksityiskohtaisesti, miten presidentti Putin ja hänen lähipiirinsä KGB-miehet kaappasivat vallan.

Hodorkovski istui kymmenkunta vuotta vankiloissa. Hänestä tehtiin varoittava esimerkki muille oligarkeille, jotta he ymmärtäisivät, mistä Putinin Venäjällä on kysymys. Jeltsinin kauden suurliikemiehet korvattiin uuden sukupolven uskollisilla oligarkeilla.

Putin sisäpiireineen alkoi kontrolloida tiukasti niin taloutta, politiikkaa, oikeuslaitosta kuin mediaa. Epäsuosioon joutuneiden äänet tukahdutettiin ja käynnistettiin salaisia vaikuttamisoperaatioita ulkomailla. Venäjälle syntyi aivan omanlaisensa KGB-kapitalismi.

Beltonin kuvaus Putinin ympärillä pyörivästä korruptiosta, rahan ja vallan liitosta, on häkellyttävää luettavaa. Miljardit, joita nykyinen Venäjän eliitti on kahminut itselleen, ovat käsittämättömiä.

Suomenkielisen laitoksen johdannossa Belton kirjoittaa, että Putinin miehille Suomi on aina ollut erityisen tärkeä etuvartioasema:

”Rajanaapurina Suomen katsottiin kuuluvan Venäjän etupiiriin ja olevan Venäjän ja lännen välinen puolueeton puskurivyöhyke. Heille Suomesta tuli osa Venäjän ja lännen välisen valtataistelun tannerta, samoin merkittävä portti Eurooppaan.”

Kirjassa mainitaan jääkiekkojoukkue Jokereiden tutut omistajat Gennadi Timtšenko ja Rotenbergin veljekset, joilla kaikilla on myös Suomen kansalaisuus.

Kuin suoraan vakoiluromaanista on kuvaus siitä, miten Helsingissä toiminut nuori KGB-upseeri Sergei Ivanov ripotteli vierailuillaan asuntoihin niin sanottua vakoilupölyä, jonka avulla pystyttiin seuraamaan lännen kollegojen ja myös omien tovereiden liikkeitä. Ivanov toimi myöhemmin mm. puolustusministerinä.

Kun Putin aloitteli presidenttinä, häntä kuvattiin ”tottelevaiseksi kuin koira”, mutta hän kasvoi pikkuhiljaa arvostaan tietoiseksi yksinvaltiaaksi. Hänestä tuli uusi tsaari, joka asetti ensisijaiseksi tavoitteeksi Venäjän imperiumin nousun uuteen kukoistukseen. 

Sillä tiellä ei ole keinoja kaihdettu. On häiritty Yhdysvaltain vaaleja, on sodittu Ukrainassa ja otettu Krim haltuun, on tuettu ääriliikkeitä Euroopassa. Tarkoitus on ollut lisätä Venäjän vaikutusvaltaa ja heikentää lännen instituutioita, kuten Natoa ja Euroopan unionia. Apuna on ollut lännessä paljon hyödyllisiä idiootteja, joille on maksettu avokätisesti huimia palkkioita.

Vastatoimina länsi, niin EU kuin Yhdysvallat, on asettanut talouspakotteita Venäjää vastaan. Pakotteet eivät Beltonin haastatteleman venäläisen mukaan toimi niin kuin länsi on tarkoittanut:

”Sinä tunnet venäläiset hyvin. Me voimme olla laiskoja, me voimme juopotella. Me voimme lävistää itseämme, kunnes veri vuotaa. Mutta heti kun ilmenee ulkoinen uhka… me panemme hanttiin. Pakotteet tiivistivät Venäjän yhteiskuntaa enemmän kuin mikään Kremlin informaatiokampanja… Pakotteiden määrääminen oli kuin sodanjulistus.”

Putinin sisäpiirissä on tärkeä kirja, jonka lukemisen jälkeen ymmärtää entistä paremmin, miten paljon pelissä on sekä presidentillä että häntä ympäröivällä eliitillä. Lähipiiri yrittää pitää Putinin vallassa niin kauan kuin mahdollista. Se takaa eliitin valtavat edut paremmin kuin epävarmuus seuraajasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu