Diplomaatin kosto: ”Halonen höpötti omiaan”
Suurlähettiläs Pasi Patokallion, 74, tänään (5.10.2023) julkistettujen muistelmien Minä, aseet ja maailma (Docendo) alaotsikoksi on pantu Diplomaattiset muistelmat. Kovin diplomaattinen Patokallio ei kuitenkaan ole, kun hän arvioi eräitä korkeita esimiehiään, kuten Tarja Halosta ja Paavo Väyrystä.
Ennen kuin esittää karut arvionsa, Patokallio siteeraa Napoleonia, jonka arvio omasta ulkoministeristään Talleyrandista, tuosta kyynisten diplomaattien oppi-isästä, oli tyly – paskaa silkkisukassa.
Patokallio palveli yli 40-vuotisella urallaan lukuisissa Suomen edustustoissa ja toimi suurlähettiläänä Israelissa, Kanadassa ja Australiassa. Punainen lanka hänen urallaan oli asevalvonta. Aseidenriisuntaneuvotteluissa hän edusti Suomea eri tehtävissä lähes koko uransa ajan.
Muistelmat on myös kertomus siitä, miten vasemman laidan demarista kuoriutui ”länsimaisia arvoja puolustava konservatiivi”. Suurten linjojen ohessa Patokallio kertoo arvioitaan tapaamistaan henkilöistä, joista yksi nousee kiinnostavuudessa ylitse muiden.
Tarja Halonen oli Patokallion esihenkilö niin ulkoministerinä kuin tasavallan presidenttinä. Kun Halonen nimitettiin yllättäen ulkoministeriksi, Patokallio työskenteli Suomen YK-edustustossa New Yorkissa.
”Sosiaalitantta Halonen? Millä ihmeen ulkopoliittisilla meriiteillä”, Patokallio sanoo tuolloin kyselleensä.
Kun Halonen tuli ensi kerran New Yorkiin, hän oli Patokallion mukaan epävarma ja epäluuloinen. Patokallio oli kirjoittanut ulkoministerille englanninkielisen puheluonnoksen, jonka tämä halusi käydä läpi ennen puhetta. Kyse ei ollut asiasisällöstä, vaan sanojen ääntämisestä.
”Kävimme puheen läpi miltei lause lauseelta. Minä lausuin ensin, hän perässä. Vaikeita sanoja vaihdettiin helpompiin. Ei Halosen ulosanti preppauksestani juuri parantunut”, Patokallio kirjoittaa.
Diplomaatin ensivaikutelma uudesta ulkoministeristä oli sekava. ”Uumoilin saaneeni riesakseni uuden Väyrysen. En ollut väärässä.” Halonen oli Patokallion mielestä Väyrysen lailla piinkova puoluepukari.
Huomiota herättävin yhteenotto Halosen kanssa Patokalliolla oli asevientiluvista ja kohutuista jalkaväkimiinoista. Miinakiistan vaiheet Patokallio selostaa yksityiskohtaisesti ja on sitä mieltä, että Suomen puolustuksen tarpeet eivät kiinnostaneet Halosta eikä tämä katsonut miinakieltoa Suomen kannalta. Halonen taas syytteli virkamiehiä huonosta asioiden hoidosta.
Halosen syntilistaan Patokallio lisää senkin, että presidentti ei ”pannut tikkua ristiin”, kun Suomi pyrki YK:n turvallisuusneuvostoon 2009-2012. Ulkoministeri Stubb oli nimittänyt Patokallion Suomen turvallisuusneuvostokampanjan vetäjäksi.
Ja se kampanjahan päättyi epäonnistumiseen. Suomi hävisi Australialle ja yllättäen myös Luxemburgille eikä päässyt turvaneuvoston jäseneksi.
Patokallio kiteyttää happamat arvionsa Halosesta kuvaukseen Israelin ulkoministerin Shimon Peresin Suomen-vierailulta elokuussa 2002. Suurlähettiläs oli hälytetty lomaltaan Kangasalta Kultarantaan lounaalle.
Lounaan ohessa Patokallio teki havaintoja: ”Peres selitti Sharonin rautanyrkkipolitiikkaa parhain päin. Halonen höpötti omiaan itsekeskeiseen ’Ai tink sou tät’ -tyyliinsä. Peres kuunteli hajamielisen kohteliaasti… Tunnelma oli jäykkä, mutta Kultarannan kala oli hyvää.”
Kosto on suloinen, lienee Pasi Patokallio tuuminut, kun on kirjoittanut arvioitaan Halosesta. Harvoin diplomaatit yhtä suorasukaisia ovat edes työuransa jälkeen kuin Patokallio muistelmissaan.
Minä, aseet ja maailma on kirja, jonka on kirjoittanut itsetietoinen, mutta usein UM:ssä varsinkin nimitysasioissa kaltoin kohdelluksi tuntenut diplomaatti.
Hmm, olisihan sekin mielenkiintoista, jos joku kirjoittaisi vaihteeksi jotain hyvää Halosesta.
Ilmoita asiaton viesti
Pentti Arajärven muistelmat, Tarja ylensi minut yliluutnantiksi.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000295934.html
Ilmoita asiaton viesti
”… vaihteeksi jotain hyvää Halosesta.”
– Voisiko Suomessa vaikuttaa itäinen perinne, jossa poliittisia johtajia vuoroin sotketaan suohon, vuoroin ”rehabilitoidaan”?
Ymmärtääkseni Kekkosta on nyt ryöpytetty tarpeeksi, joten Urkin ranking on vaihteeksi nousussa. Koivisto on vuorostaan luisussa hänen neuvostoyhteyksiensä osoittauduttua vahvoiksi. Ahtisaari odottaa ”pääsyä” arvioiduksi!
Ilmoita asiaton viesti
Heh, kuinka ollakaan tulin juuri kirjoittaneeksi Janne Salosen blogiin Puheenvuoron puolelle kommentin, josta olen osan siteerannut alla:
”Tulee mieleen 60-luvun vitsi Puolasta, jossa kolme vankia istuu sellissä. Yksi kertoo, että huusi ”alas Gomulka” ja sai viisi vuotta vankeutta. Toinen kertoi, että huusi ”eläköön Gomulka” ja sai viisi vuotta vankeutta. Kolmas kertoo saaneensa kymmenen vuotta vankeutta ja olevansa Gomulka.”
Ilmoita asiaton viesti
Paavo Haavikko kirjoitti Halosesta hyvin myötäsukaisen kirjan jo hänen ensimmäisen presidenttikautensa alkuvaiheissa. En tiedä ajatteliko hän pääsevänsä samaan asemaan kuin Kekkosen hovissa; hänhän oli Kekkosen elämäkerran Vuosisatani haamukirjoittaja.
Ilmoita asiaton viesti
”Paavo Haavikko kirjoitti Halosesta hyvin myötäsukaisen kirjan jo hänen ensimmäisen presidenttikautensa alkuvaiheissa.”
Luin lauseen pari kertaa ihmetellen, etteihän Haavikko ole ollut presidenttinä. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Heh joo, voihan sen noinkin lukea. Mutta jos Haavikko olisi ollut presidentti, olisi sana ”hänen” jäänyt pois.
Ilmoita asiaton viesti
Miltä näyttäisi muotoilu ”Paavo Haavikko kirjoitti Halosesta hyvin myötäsukaisen kirjan jo tämän ensimmäisen presidenttikauden alkuvaiheissa”?
Ilmoita asiaton viesti
Joo, siinä ei ainakaan olisi sekaannuksen mahdollisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Paavon Puoliso olisi häkellyttävä ilmiö hänen ensivisiiteillään presidenttinä hovietikettejä noudattavissa maissa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Ritva Haavikko kauheasti mitään etikettiä riko.
Ilmoita asiaton viesti
Esittelyn perusteella tolkun mies.
Ilmoita asiaton viesti
Presidentti Tarja Halonen kunnostautui oikomalla USA:n presidentti Bush Juniorin kravattia.
Historiallinen hömppätäti.
Ilmoita asiaton viesti
homot ja lesbot tykkäsivät Halosesta.
Ilmoita asiaton viesti
Jotain hyvää siis hänessäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Tarja Halonen johti aikoinaan Seta-organisaatiota, joten sympatia seksuaalivähemmistöjen suunnasta oli luonteva juttu. Edes Pekka Haavisto ei ole järjestön työssä kunnostautunut vastaavasti!
Ilmoita asiaton viesti
Ei olekaan. Muistan vieläkin miten typerää oli se puhe Seta-lesbosta. Voi olla että juuri se kääntyi loppujen lopuksi Halosen voitoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Väitteiden mukaan Pekka järjesti aikoinaan Timo Harakalle potkut Vihreästä langasta tämän uskallettua kysyä: Oletko mahdollisesti homo?
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa poliittisen vihreyden Mt. Rushmore on nelikko Könkkölä-Komsi-Hautala-Haavisto.
https://th.bing.com/th/id/OIP.eQvhz2FRy1OVJm3-IliKHwHaFj?w=278&h=180&c=7&r=0&o=5&pid=1.7
Ilmoita asiaton viesti
Olihan se aika tökerö kysymys, mikäli tarina on totta (saattaa se toki ollakin ja Harakka lensi vihreältä oksalta demareihin silkkaa pikkusieluisuuttaan). Haavistossa on samaa tyylikkyyttä kuin Eva Dahlgrenissa: kumpikaan ei kertonut medialle mitään yksityisasioistaan ennen kuin meni naimisiin. Sitten asia oli julkisesti tiedossa eikä siitä ollut kellään mitään kysymistä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei navettaan, se kuuluu Kekkosen piiriin.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmetyttää, miksi Loikkasen mielestä juuri ensimmäinen stadilaispresidentti navettaan sopisi. Onko niin, että Marinia pilkataan, koska hän on liian kaunis, ja Halosta taas jostain muusta ulkonäköön liittyvästä syystä?
Eikä navettatöissä sitä paitsi ole mitään halveksittavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Venäläiset olivat Halosesta sitä mieltä,
että lypsäjän näköinen nainen.
Ilmoita asiaton viesti
Ahaa, venäläisten mielipide on Matille tärkein.
Ilmoita asiaton viesti
höpö höpö
Ilmoita asiaton viesti
Putin ei tykkää homoista, joten sekin puoltaa Haaviston valintaa.
Ilmoita asiaton viesti
Perusteensa kullakin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se ole toki ainoa syy kannattaa Haavistoa, mutta hyvä yhtä kaikki. Putinin on hyvä tietää että sivistynyt maailma pyyhkii hänellä ja hänen homopropagandalaeillaan perseensä.
Ilmoita asiaton viesti
Tällaista kirja arviota oli mukava lukea koska kuvaelmat Halosesta tukivat sitä käsitystä joka itselle vuosien saatossa oli tästä presidentistä muotoutunut.
Kekkosta en sietänyt nuoruuden kirkasotsaisuudessani hänen ollessaan vallassa, nyt suhtaudun vähän epäröiden
Ilmoita asiaton viesti
Patokallio möhläsi historiallisesti Suomen turvallisuusneuvostokampanjan. On se tietenkin jonkun toisen syy.
Patokallion ja muiden virkamiesten jarrutuksesta huolimatta Suomi liittyi Ottawan sopimukseen viimeisenä EU-maana.
Venäjän suhteen Halonen oli tietenkin yhtä sinisilmäinen kuin muutkin aikansa suomalaispoliitikot, mutta en oikein ymmärrä, miksi hänen olisi pitänyt ylistää Sharonin politiikkaa. Joskus on diplomaattisempaa mutista omiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi kiva tietää, onko tuossa kirjassa joitakin mielenkiintoisia näkemyksiä Australiasta, joka on minulle läheinen maa. Siinä tapauksessa ottaisin ilman muuta tuon kirjan käsiini.
Ilmoita asiaton viesti
On siellä oma luku Suurlähettiläänä Australiassa 2013-2016, noin 15 sivua laskujeni mukaan. Minusta ihan kiinnostava luku.
Ilmoita asiaton viesti
> ”On siellä oma luku Suurlähettiläänä Australiassa 2013-2016, noin 15 sivua laskujeni mukaan. Minusta ihan kiinnostava luku.”
Kiitos, Jorma. Hankinpa kirjan käsiini.
Ilmoita asiaton viesti