Einari Karttusen sota ja rakkaudet

Kirjailija Kaiho Nieminen, 78, on eleetön ammattimies, joka ei juokse muoti-ilmiöiden perässä. Hänestä ei tehdä laajoja henkilöhaastatteluja eikä hän keiku otsikoissa mediaseksikkäiden muotikirjailijoiden joukossa.

Niemisen uusi teos (Sokkeli, WSOY 2019) kertoo ikuisista, ajattomista aiheista. Se on romaani sodasta ja rakkaudesta. Se kertoo alaotsikkonsa mukaisesti kaksi ja puoli epookkia erään Einari Karttusen elämästä.

Einarin sotaretki alkaa 19-vuotiaana keväällä 1944 juuri kun hän on rakastunut elämänsä naiseen. Sodassa hän joutuu pahoihin paikkoihin ja taistelee hullun lailla. Hänestä tulee sotasankari, Mannerheim-ristin ritari.

Taisteluista saadut tunnustukset eivät paljon lämmitä nuoren miehen mieltä, joka järkkyy kovien kokemusten keskellä. Lohtu löytyy usein viinapullosta, mikä aiheuttaa uusia ongelmia ja sairaalareissuja. Mannerheimin palkintorahat ja suuri rakkaus häipyvät taivaan tuuliin.

Rauhan töissä Einari lopulta toipuu hitaasti, löytää uuden naisen ja perustaa perheen. Alkaa uusi elämä. Sitä symboloi uuden talon rakentaminen, joka alkaa sokkelin pystyttämisellä. Siitä kirjan nimi.

Sota-ajan kokemuksiaan sotasankari Einari ei halua muistella. Hänestä tulee jyrkkä sodanvastustaja. Eräs rintamaveteraani kiteyttää romaanissa Einarin ja monen muun tunnot:

”Ihan kuin sota olis järjellistä hommaa, jota muutkin kuin hullut muka pystyisivät ymmärtämään, saati vielä puolustamaan.”

Kaiho Nieminen on kirjoittanut jyrkän sodanvastaisen romaanin. Kirjan aihe ei uutuudellaan häikäise, mutta Nieminen kirjoittaa niin hyvin, että vanhakin aihe tuntuu tuoreelta. Einari Karttusen tarina vie mennessään.

Yhden miehen kautta Nieminen kertoo ajattomia totuuksia niin sodasta kuin rakkaudesta. Sokkeli on ammattimiehen työtä alusta loppuun.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu