Eteenpäin katkeruuden ja vitutuksen voimalla

V-alkuinen voimasana on arkipäiväistynyt jo niin, että se kelpaa kunniallisen kustantajan julkaiseman kirjan nimeksi (Timo J. Tuikka: Vitutuksen voima – Suomalaisen katkeruuden historia, Docendo).
Tohtori Tuikka kuuluu Teemu Keskisarjan ohella siihen historioitsijoiden koulukuntaan, joka käyttää reipasta ja rahvaanomaista kieltä.
Kustantaja on omaksunut reippaan tyylin. Kirjan sanotaan olevan ilkikurinen läpileikkaus Suomi-ämmän katkeransuloisesta kehityksestä ja vittumaisesta mielenmaisemasta.
Kirja antaa vastauksia sellaisiin kysymyksiin kuin, miksi Suomen itsenäisyys alkoi kansanmurhalla, kuinka Kollaa kesti jättiläisvitutuksen voimalla, miten maa jälleenrakennettiin ärräpäitä viljelemällä, miten maamme politiikasta muodostui sosiopaattien kostonkierre ja miksi kuvanveistäjä Eila Hiltunen itki katkerasti Sibelius-monumentin paljastusjuhlassa.
Kirjan pääosissa ovat urheilijat, poliitikot ja taiteilijat. Urheiluosuuden lähtökohdaksi Tuikka ottaa sosiologi Arto Tiihosen tokaisun: ”Katkeruus on yksi aliarvostetuimpia urheilijan motivaation lähteitä.”
Kun nykyisin urheilijat lähtevät arvokisoihin fiilistelemään, hakemaan hyvää virettä ilon kautta, ennen oli toisin. Yksi menestysresepti toistui – katkeruudesta kummunnut viha ja siitä jatkojalostunut näyttämisen ja voittamisen halu:
”Suomi juostiin, painittiin ja viskottiin maailman kartalle peräsuoli pitkällä, kieli vyön alla ja veren maku suussa.”
Nuoren Suomen kovimpia olympiavaltteja olivat yksinhuoltajaäitien katkerat pojat, Hannes Kolehmainen ja Paavo Nurmi.
Miehistä äksympi oli Nurmi, jonka lapsuuden Tuikka kuvaa kurjaksi. Nurmen isä kuoli keuhkotautiin, kun poika oli 12-vuotias. Äidin rahat eivät riittäneet viisilapsisen perheen elättämiseen, joten pikku Paavo pantiin leipurin juoksupojaksi.
Isättömiä poikia olivat myös keihäshirmut Pauli Nevala ja Jorma Kinnunen. Kiinnostavasti Tuikka rinnastaa SMP:n nousun ja keihäänheittäjien silloisen menestyksen. Herraviha siivitti molempia.
Politiikan puolella ei voi ohittaa Urho Kekkosta, jonka yksi menestyksen salaisuus oli Tuikan mielestä se, että hän käytti katkeruutta hyväkseen.
Kainuulainen mielsi itsensä aina altavastaajaksi ja kamppaili Helsingin herroja vastaan vielä silloinkin kun oli kohonnut tasavallan korkeimmaksi herraksi. ”Hän eli poliittisen häkkitappelun adrenaliinista.”
Toinen kainuulainen, kirjailija Ilmari Kianto kilpailee Tuikan mukaan kaikkien aikojen katkerimman suomalaisen tittelistä. Eeva Joenpelto ja Marja-Liisa Vartio taas olivat hyviä ystäviä, mutta myös ”katkeran kateellisia toisilleen” ja Raija Oranen on kertonut olevansa ”äärimmäisen katkera” siitä, että häntä ei ole hyväksytty kirjallisissa piireissä.
Entäs sitten kysymysten kysymys: mistä kumpusi talvisodan henki?
Se on yhä mysteeri, kirjoittaa Tuikka, mutta lisää heti perään, että yksi ainesosa oli takuuvarmasti sataprosenttinen vitutus, joka oli Molotovin cocktailiakin ärjympää taistelupetrolia.
”Kansalliskatkeruudesta kumpusi epäinhimillinen taistelumotivaatio. Pieni kansakunta taisteli idän kolossia vastaan elämästä ja kuolemasta – jättiläisvitutuksen voimalla.”
Ilkikurinen historioitsija on löytänyt yhden supersankarin, joka Suomella oli heittää talvisodassa idän jättiä vastaan. Sankari oli Rymy-Eetu, piippua poltteleva, möhömahainen ja mursuviiksinen voimanpesä. Rymy-Eetu valjastettiin täysillä talvisodan propagandaan.
Vitutuksen voima on yhdistelmä tiedettä, taidetta ja journalismia – viihdyttävää luettavaa, jos ei vierasta tiheästi esiintyvää v-sanaa. Joutilas väki saa kirjasta vihjeen myös ajan tappamiseen.
Jos ei ole muuta tekemistä, voi laskea virsikirjasta, kuinka monta kertaa sana ”katkera” esiintyy virsissä. Lista on kuulemma pitkä kuin nälkävuosi.
Samainen Tuikka on kirjoittanut Kekkosesta fiktion, jonka muistaakseni myös luit ja arvioit. Kirja on hirvittävän hauska, ja paino kuuluu sanalle ”hirvittävä”. Ilmeisesti en olisi uskaltanut sen enempää kirjoittaa kuin kustantaakaan moista tykitystä, mutta minäpä olenkin yya-kauden tuote.
”… viihdyttävää luettavaa, jos ei vierasta tiheästi esiintyvää v-sanaa.”
– Voisiko v-sanan arkipäiväisyyteen tottua? Hesarikin käyttää sitä tämän tästä, ja joka kerta lukijan tekee mieli tarttua punakynään. Ja nyt se on jo tohtorismiehen kirjan otsikossa! Voiko tähän tunteeseen kuolla?
Ilmoita asiaton viesti
Tuomo, tarkoitit varmaan tätä: https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/jormamelleri/tohtori-tuikka-ilakoi-kekkosen-kustannuksella/
Ilmoita asiaton viesti
Tutulta näyttää. Timo J. Tuikka oli asiantuntijajäsenenä mukana Jari Tervon Ylelle tekemässä Kekkos-dokumentissakin, Urkin sukulaisten ynnä muiden kiinnostavien persoonien ohella. On hiukan vaikeaa suhtautua näihin nykyisiin tieteentekijöihin, kun ne mokomat esiintyvät silloin tällöin ns. kieli poskessa.
Teemu Keskisarjan bongasin Lappeenrannan ABC:llä heinäkuun lopulla, ja hän näytti tasan samalta kuin tv-ruudussakin. Kun henkilö brändää itsensä julkisuuteen arkisena taviksena, on hänellä vain yksi identiteetti, ja sehän on todella reilu peli!
Ilmoita asiaton viesti
Kun ei-täydellinen-ihminen Niklas Herlin perusti US- foorumin reilu kymmenen vuotta sitten, oli ilmassa uusia ihmisyyden ajatuksia, mutta kaikki ottaa aikansa, kuten Italiassa kasvaneen ajatuksen hallinnon omakielisyydestä saapuminen Euroopan äärirajoille.
Mitä kevyemmät hallinnolliset rakenteet kansalaisilla on yläpuolellaan, sitä tyytyväisempiä he ovat elämäänsä.
Ilmoita asiaton viesti
This bitterness is in the soul of many of us Finns or Finnish born for sure , it’s why Sisu appeared to deal with everything in life felt being obstacles. Suo Kuokka Jussi Perkele as my grandpa used to say.
A Finn even was part of our independence process back in the days.
Seems like our secret weapon.
When some UN group who wants to tout social democracy as the ideal, named Finns the happiest people on earth, they did not ask anybody, only awarded that title, and this book kind of contradicts that?
America on the other hand is portrayed in Finland by Finnish media as a horrible place but in 2022 – 2 million people risked their lives and children to get smuggled illegally into America across our border.
Nowhere else in another country in the world did 2 million do that – why – possibly that Americans are the absolute optimists whereas Finns pessimists – maybe climate related?
Also I recall being told that envy “Kate us” is the only growing natural resource in Finland and while outside Finland we folks with Finnish roots proudly tout the successes of Vaisala Swan and others – back home in Finland every successful business person is painted as being possibly corrupt or criminal – and if she or he once there failed – the smiles of gotcha was all over the media.
Germans call it shadenfreude 🤔
Wishing Finland best of luck 👍 and enjoyable reading – welcome to Nato Here message is Finland joining made Nato stronger – Perkele
Ilmoita asiaton viesti
Mikä on Vaisala Swan?
Ilmoita asiaton viesti
The satellite moisture measurement equipment Vaisala
Swan Sail Boats and Yachts
Ilmoita asiaton viesti
Vain pilkku puuttui.
Ilmoita asiaton viesti
Ahaa, nyt viimein ymmärrän. Vaisala ja Swan eivät liittyneetkään toisiinsa. Tein google-haun ”vaisala swan” ja sain kokonaista kaksi tulosta.
Vaisalahan on alun perin radioluotaimia valmistanut yhtiö, mutta on sittemmin laajentanut tuotevalikoimaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Heh, pilkut puuttuvat Vaisalastakin…
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta tulee mieleeni tietty suomalaisurheilija, joka ei lipsunut nimensä kirjoitusasusta edes Yhdysvalloissa.
Hän luopui ääkkösistä:
https://img.ilcdn.fi/jMRIQlfpbj8qSFNY6csrvLS5Fzg=/full-fit-in/612×0/img-s3.ilcdn.fi/d4554c63a7e0c9863268379db1764b5d809e8a0a35a964e8ed8d526f7ae2207f.jpg
Hän ei:
https://hs.mediadelivery.fi/img/468/b3ab83ea4ad24043adad9a986cfd9873.jpg
Ilmoita asiaton viesti
Joo, Mottola on niin tunnettu italialaissuku, että sekaannus olisi ollut ilmeinen.
https://www.youtube.com/watch?v=n06JqwPmgTE&list=PLuhAEE12s8ePWw2sdiG_g4ZBmx_6D_bgX
Ilmoita asiaton viesti
Italiassahan on näitä suomalaiselta kuulostavia sukunimiä, kuten Rossi, ja eikös Coppolakin liene sieltä päin peräisin.
Ceylonin pääministerinä oli joskus muistaakseni Koirala.
Mutta nyt on rönsyilty niin kauas blogin aiheesta, että parasta lopettaa. Onneksi blogisti ei ole Rampanen.
EDIT: Väärin muistin. Koirala oli toisella puolella Intiaa eli Nepalissa.
Ilmoita asiaton viesti
”Italiassahan on näitä suomalaiselta kuulostavia sukunimiä…”
– Pysyttelenpä minäkin loitolla blogin aiheesta! Suuri osa Italian lumovoimaa on juuri sikäläisen kielen luontevuus; kiitos vokaalien ja konsonanttien keskinäisen suhteen, joka on sama kuin suomessa.
Kesäkuun lopulla silmäilin Milanossa Teatro alla Scalan ohjelmistoa komean rakennuksen julkisivun tiedotustaulusta. Adolphe Adamin Giselle-baletin roolitukseen kuuluvat muiden muassa nimiosassa vuorottelevat Nicoletta Manni ja Virna Toppi. Albrechtin osan tanssii – yhtenä viidestä – Jacopo Tissi. Ainakaan viimemainittu ei elä taiteilijakuplassa, vaan kykenee myös poliittisiin kannanottoihin:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Jacopo_Tissi
Ilmoita asiaton viesti
Ja Jenkkilän varapresidentti on ihan Kamala.
Ilmoita asiaton viesti
Chilen ex-presidentti, Ollanta Humala, on myös melko suomalainen.
Ilmoita asiaton viesti
Tom Wilenin kirjoituksia olisi mukava lujea, jos ne vaan olisi kirjoitettu ymmärrettävään muotooon. Pilkut ja pisteet puuttuu, ja paljon muuta
tarpeellista puutuu. Mutta on sitä kai siedettävä, — tissit tai ei.
Ilmoita asiaton viesti
Schadenfreude, bitte.
M.H.G Dr. Besserwisser
Ilmoita asiaton viesti
”…Urho Kekkosta, jonka yksi menestyksen salaisuus oli Tuikan mielestä se, että hän käytti katkeruutta hyväkseen…”
UKK käytti hyväkseen kaikkea mikä tielle sattui.
Ei se sen kummempaa ollut.
Ilmoita asiaton viesti
Muistan että pikkupoikana kuulin, miten Nevala oli työllisyystöissä lapiomiehenä jollain pohjanmaalaisella tietyömaalla, se oli silloin ihan normaalia, monia tuttuja miehiä oli sellaisilla ollut, ja aika monta myöhemmin lähetin sellaisille. Mutta jossain lehdessä kirjoitettiin 1964, että niin alhaalta montun pohjalta ei yksikään toinen suomalainen kultamitalimies ole lähtenyt maailmalle. Ehkä ei?
Jäi muuten mieleen se aamu, kun tuli tieto että Nevala otti Tokoista kultaa. Koulussa opettaja avasi keskusradion kun tuli palkintojen jako, rahiseva Maamme, mutta meni syvälle.
Ilmoita asiaton viesti
Tapio Rautavaaran elämä oli puutteen sävyttämää 30-luvulla työllisyystöissä myös.
Ilmoita asiaton viesti