Evankeliumi Markuksen mukaan – Bakteerit puhuvat ja Jeesus simpanssina

Olen juuri lopettanut viiden päivän maratonin ja lukenut 1082-sivuisen tiiliskiviromaanin, jonka kaltaista ei Suomessa ole ennen kirjoitettu (Markus Leikola: Teidän edestänne annettu, WSOY 2020). Olen hämmennyksen tilassa.

Leikola tavoittelee kirjallaan suuruudenhulluuden Suomen ennätystä, mutta vielä tällä kertaa hän jää viisi sivua jälkeen Jörn Donnerin Mammutista (Otava 2013). Donner on kuollut, eläköön Leikola!

Leikolan romaanissa on runsaiden lyhennysten jälkeenkin neljän-viiden kirjan ainekset. On tarina Jeesuksesta simpanssina, on bakteerien painava puheenvuoro ja kulkutautien historiaa, on laaja tutkielma Adolf Eichmannin oikeudenkäynnistä erityisesti puolustuksen näkökulmasta, on taustaa Iranin ja Israelin menneisyydestä kahden perheen kautta, on hyviä nunnia ja pahoja natseja, Auschwitzin kauhuja, Raamatun tulkintoja ja paljon muuta.

Sirkus Leikola pyörii täysillä kierroksilla eikä häntä pidättele mikään. Hän sekoittaa faktaa ja fiktiota, todelliset henkilöt seikkailevat kirjan sivuilla siinä missä salapoliisit Dupont ja Dupond, Sherlock Holmes tai tohtori Watson.

Jeesuksen elämä simpanssina saa alkunsa, kun hän pitkäperjantaina riippuu ristillä. Kun kaikki ovat häipyneet Golgatalta, hän hyppää ristiltä alas. Hän haluaa varmistua, että Jumala varmasti loi omaksi kuvakseen ihmisen eikä simpanssia, jonka geeneistä sentään 99 prosenttia on samoja.

Hesus-simpanssina Jeesus seikkailee eri puolilla maailmaa. Hän on jatkuvasti elämän peruskysymysten äärellä.

Kirjan nimi viittaa suoraan ehtoollisen asetussanoihin, joissa muistetaan Jeesuksen viimeistä ateriaa. Hän siunasi leivän ja viinin ja lausui muun muassa: ”Teidän edestänne annettu ja vuodatettu syntien anteeksiantamiseksi.” Sanat tuovat toivoa syntisten sydämiin.

Leikolan kirjasta piti ensin tulla Antibioottiromaani, mutta kun mies pääsi vauhtiin, se laajeni Markuksen evankeliumiksi, jossa on kaikkea mahdollista paitsi juonta siinä ei ole.

Romaanillaan Leikola iskee profeetan lailla myös ajankohtaisen koronakeskustelun ytimeen. Olisi liioittelua sanoa, että hän antaa bakteereille kasvot, mutta puheenvuoron ne saavat.

Kuvaus bakteerien maailmanlaajuisesta kokouksesta on vakuuttava. Riitaisessa kokouksessa yksi asia nousee ylitse muiden: antibiootit uhkaavat koko bakteerikannan olemassaoloa ja luonnon tasapainoa.

Bakteerit ovat hyvin vihaisia. Ne ovat olleet maapallolla miljardeja vuosia ihmistä pitempään ja vaativat sen mukaista kohtelua. Omasta mielestään ne loivat ihmisen ja ihmisen tehtävä on palvelijan tavoin kantaa bakteerit eri puolille maapalloa.

Bakteerien pomo muistutti, että Jeesus teki sopimuksen heidän kanssaan. ”Jos me jättäisimme ihmiset rauhaan, niin hän lähettäisi opetuslapset levittämään meidän bakteerikantojamme kaikkialle maailmaan.”

Ja näin totisesti tapahtui. Opetuslasten iholla, suissa ja suolissa bakteerit aloittivat maailmanvalloituksen ja levisivät eri puolille maailmaa. ”Olimme toki tehneet sitä ennenkin, mutta Jeesus lupasi panna oikein ison pyörän pyörimään matkailubisneksessä.”

Jos kirjan jaksaa lukea ajatuksella alusta loppuun, oppii paljon ja saa uusia oivalluksia. Paljon myös haihtuu taivaan tuuliin henkilöiden, paikkojen ja aikojen vyörytyksessä.

Teidän edestänne annettu on tärkeä kirja, mutta liian paksu! Se on tulevaisuuden kirjafriikkien kulttikirja ja koronakevään kirjallinen tapaus – moni siitä puhuu, mutta harva sen lukee.

Markus Leikola, 60, aloitti vakavan kirjallisen uransa melko myöhään. Onneksi kuitenkin aloitti. Leikolaa lukiessa on hyvä pitää mielessä hänen romaaniin kirjoittamansa vihje, joka koskee toista kiistanalaista Markuksen evankeliumia:

”Vaikka koko muu kristikunta olisi höynäytetty muuta luulemaan, me tiedämme, että Markuksen kirjoitukset perustuvat varastamiseen ja omasta päästä sepittämiseen, eikä Vapahtajan todelliseen elämään maan päällä Ihmisen Poikana.”

Älkää luottako mihinkään! Epäilkää kaikkea!

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu