Hän oli täydellinen kuin Fabergén muna
Viime vuonna kuolleesta professori Matti Klingestä (1936-2023) on julkaistu jo toinen kirja (Kai Ekholm: Mies jolla oli Matti Klingen kasvot, Otava 2024). Kansalliskirjaston entisen johtajan teos on aikalaisen kirjoittama moniulotteinen henkilökuva ristiriitaisesta miehestä.
Ekholm tempaa lukijan mukaan seuraamaan Klingeä ensin pienenä pikselinä taivaan korkeuksista. Pikseli liikkuu Ullanlinnan Voltairen kotoa kohti Helsingin historiallista keskustaa ja katoaa yliopistorakennuksen uumeniin.
Kirjan alku on kuntonsa oikein ajoittaneen suvereenin kynäurheilijan häikäisevä yksilösuoritus.
Tekstin imu hieman lopahtaa, kun ryhdytään käymään läpi Klingen laajaa tuotantoa talkoovoimin. Samanlainen notkahdus tapahtuu kirjan lopussa, jossa kymmenet aikalaiset kertovat mielipiteitään Klingestä.
Kun on kyse Matti Klingestä, ei voi ohittaa hänen suhdettaan Venäjään. Hän oli Venäjän imperiumin ja keisariajan ihailija. Hän hyväksyi Krimin valtauksen ja julistautui putinistiksi. Hän kertoi ihaillen, miten Putin palauttaa Venäjän suuruuden.
Venäläisten toimia Klinge ymmärsi lähes aina – Bobrikoffia myöten. Sortovuodet olivat Klingelle kultakausi, jolloin Suomi edistyi vauhdikkaasti hallitsijan suosiollisella tuella.
Ekholmin kirjan surullisimpiin lukuihin kuuluu kuvaus siitä, miten Venäjän näkemyksiä brutaalilla tyylillä ajanut dosentti Johan Bäckman käytti vanhenevaa Klingeä häikäilemättä hyväkseen.
Bäckman oli Klingelle sokea piste. Koska Klinge ei seurannut sosiaalista mediaa, hän ei ilmeisesti tajunnut, millaista infosotaa Bäckman kävi Venäjän puolesta.
Klinge kirjoitti Bäckmanista suosituksia kustantajille ja erehtyi laatimaan esipuheen tämän kirjaan Saatana saapuu Helsinkiin. Kirjan kannessa Heidi Hautala esiintyy vampyyrinhampaat verisinä.
Kun Klingeä oli valistettu, millaisessa projektissa hän oli mukana, hän veti esipuheen pois jo painossa olleesta teoksesta, koska ”kirjassa käsitellään yksityisiä ihmisiä niin groteskilla tavalla”.
Bäckman teki Ekholmin mielestä Klingestä aseenkantajansa: ”Bäckmanin tehokkuutta ja härskiyttä voi vain ihailla. Klinge oli antanut kaiken hänen käyttöönsä.”
Ennen kuolemaansa Klinge ei julkisesti kommentoinut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan eikä Suomen liittymistä Naton jäseneksi. Sitä emme tiedä, mitä hän kirjoitti päiväkirjoihinsa, joita ei noilta ajoilta ole julkaistu.
Ekholm tuntuu monien muiden lailla olevan ymmällään Klingen suhteesta Venäjään. Kirjailija parahtaa: ”Tarvitsemme kokoavaa analyysiä myös hänen Venäjän-argumenteistaan, jos ne vielä jotakin kiinnostavat.”
Venäjä oli Klingen suuri teema, mutta ei hän mikään yhden asian mies ollut. Ekholm on parhaimmillaan, kun hän valottaa Klingen persoonaa eri puolilta. Seuraavat esimerkit on poimittu suoraan kirjasta.
Matti Klinge oli yhden miehen juhlakulkue, kansakunnan kotiopettaja ja tapamestari, jonka prässit viilsivät moukkaa yhtä terävästi kuin hänen kielensä.
Hän saattoi näyttää harmittomalta herrasmieheltä, mutta vastustajan kohdatessaan hänestä tuli katutappelija. Hän oli kiistanhaluinen ja vaikea ihminen.
Klinge rakensi viimeistä kirjaa ja kunniamerkkiä myöten täydellisen mausoleumin, jonne hän asettui ikuisesti katsottavaksi.
Hän oli analyyttinen tarkkailija, vailla armon ja lohdun sanomaa. Hän oli sivistynyt raakalainen, kova ja sinnikäs tyyppi, jota emme kunnolla tunteneet.
Klingellä oli rallikuskin etiikka: lehmän päälle on pakko joskus ajaa, mutta vauhtia ei sen takia tarvitse pysäyttää.
Ekholm pääsi käymään myös Klingen kotona ja kohtasi siellä erilaisen Klingen: hieman ujon, spontaanimman ja naamioista riisutun. ”Mutta vain hänen kotonaan.”
Kai Ekholm ilmoittaa kirjansa alkulehdillä, että hän ei tunne Klingeä kohtaan empatiaa tai antipatiaa. Kansalliskirjaston johtajana hän oli Klingelle väline, jonka avulla asioita hoidettiin.
Niin hyvin Ekholm kuitenkin Klingen tunsi, että pystyi kirjoittamaan täysipainoisen, särmikkään henkilökuvan. Päähenkilön ansiot tunnustetaan ja heikkoudet tuodaan julki.
Ekholmin teos kuuluu omassa lajissaan syksyn tärkeimpiin, mutta se ei ole suinkaan viimeinen sana Klingestä. Tässä jutussa Ekholm saa kuitenkin viimeisen sanan.
Ei voi kuin ihastella kirjailijan lennokasta tyyliä. Kun miestä verrataan Fabergén munaan, on saavutettu täydellisyyden huippu:
”Matti Klingessä oli ammattipelurin riskinottokykyä ja konserttipianistin häikäisyä. Hän oli täydellinen kuin Fabergén muna.”
En tiedä mistä kumpuaa oma kriittisyyteni sekä kohdetta että kirjailijaa kohtaan, kummatkin vain pari kertaa tavanneena, toki vaiheitaan seuraten, en millään muotoa voi väittää tunteneeni heitä.
John Lennonin ”God”-laulua mukaellen:
”I don’t believe in Ekholm,
I don’t believe in Klinge…”.
But who cares.
Ilmoita asiaton viesti
Nobody is perfeckt!
Ilmoita asiaton viesti
Kansikuvasta se alkaa! Ammattimainen stailisti ei yhdistäisi ruutua (takki), raitaa (paita) ja pikkukuvioita (solmio) noin tiiviiseen tuntumaan, mutta kun sen tekee Matti Klinge, se on tyylikästä. Tai ainakin klingemäistä, mutta sehän onkin jo tyylikkyyden next level.
Tyylistä puheen ollen: Kai Ekholm kirjoittaa hienosti, jopa loisteliaasti. Esimerkiksi käsitteet ”yhden miehen juhlakulkue” ja ”rallikuskin etiikka” ovat taitavasti laadittuja määritelmiä, joskin lukijan on tunnettava kulttuuri, johon ne viittaavat.
Voi olla että Ekholm saa omankin koneensa kunnolla käyntiin vasta ryhtyessään arvioimaan suuria persoonia. Muistan kirjoittajan komean esseen Helsingin Sanomissa, kun Jörn Donner oli kuollut.
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa että palstoilta löytyy myös muodin asiantuntijoita.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on!
Ilmoita asiaton viesti
Ekholmin kirja Donnerista oli ja on erinomainen: https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/jormamelleri/ristiriitojen-donnerista-loistelias-elamakerta/
Ilmoita asiaton viesti
”Bäckman oli Klingelle sokea piste.” Vähän niin kuin Hitler Heideggerille.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitokset kirjoituksesta ja kirjailijakuvauksesta. Voitaisiinko Klingen asennetta naapurimaahamme Venäjään ymmärtää sitä kautta, että hän ehkä näkee totuuden todellisuusmaailmassa selvemmin kuin ne ihmiset, jotka roikkuvat vain esimerkiksi Helsingin Sanomien sivuilla ja Ylen kelmeässä katveessa mielipidettä tapaillakseen. Suomea ja naapurimaatamme Venäjää voidaan verrata koiramaailman miniterrieriin ja suuren suureen rottweileriin. Pikkukoiran ei ainakaan ilman syytä pitäisi louskuttaa ja ärhennellä. Mene ja tiedä. No vähän huumoriakin sallitaan geopolitiikassa.
Ilmoita asiaton viesti
Muistan, kun joskus 1990-luvun alussa keskustelin erään virolaisen intellektuellin kanssa (josta sittemmin tuli mm. Tallinnan yliopiston rehtori). Hän piti Lennart Merta hyvänä presidenttinä mutta huonona tiedemiehenä. Osoittaakseen, millä tasolla Meri hänestä on, hän sanoi suunnilleen: ”Hän on samanlainen kuin teillä Matti Klinge; en usko, että pidätte häntä merkittävänä historioitsijana.”
Tämä nyt ei liittynyt erityisesti mihinkään, mutta tulipahan muisteltua.
Ilmoita asiaton viesti
Olin kerran Paasikivi-Seuran kokouksessa joskus vuoden 2014 jälkeen. Matti Klinge piti kovan puheen, jolla hän yritti perustella, että Krim kuuluu Venäjälle. Useimmat olivat pöyristyneitä, mutta juuri kukaan ei halunnut lähteä kiistämään. Kiusallisen tauon jälkeen kokous jatkui normaalisti.
Tätä näkemystä Klinge esittelee myös laajassa päiväkirjasarjassaan. Euroopan maista Ranska oli Klingelle rakkain, Saksa paljon vähemmän. Yhdysvallat oli hänelle inhokki.
Ilmoita asiaton viesti
Miehen tie, niin paljon ja lopulta jokseenkin eksyksissä. Ainakin hän osasi olla valtavirrasta poikkeavasti eri mieltä.
Ilmoita asiaton viesti