Härski nykyaika vastaan mennyt maailma

Mitä tapahtuu, kun menneen maailman elokuvatähti kohtaa uuden ajan raadollisen julkisuuden? Siinä on tiivistettynä Tuomas Marjamäen romaanin asetelma (Myöhäistä katua, Docendo 2020).

Päähenkilö Kauno Brandt oli 1950-luvulla Suomen suosituimpia elokuvanäyttelijöitä. Hän oli Tauno Paloon verrattava tähti. Sitten Brandt lopetti uransa kuin seinään, meni VR:lle töihin ja eli vuosikymmenet hiljaiseloa, kunnes hänet tempaistiin puolivahingossa raadolliseen lööppijulkisuuteen.

Brandt sattui aamulenkillään pelastamaan tosi-tv-tähden, joka oli vakavasti loukkaantunut. Tv-tähti tiedotti tietysti tapahtumasta heti Kevyt-Sanomien toimitukseen. Kohta paljastui sekin, kuka oli pelastaja.

Siitä alkoi yli 90-vuotiaan Brandtin painajainen. Häntä jahtaavat erityisesti Kevyt-Sanomien Esko Kärkkäinen, maan härskein juorutoimittaja, sekä saman lehden nuori pätkätyöläinen Ella Pitkänen. He kilpailevat keskenään eikä keinoja kaihdeta.

Brandtilla on omat salaisuutensa, joita hän ei halua kailottaa kaikelle kansalle. Kuvioissa on mukana myös salaperäinen menestyskirjailija Regina Kaarisilta. Hänestä on julkaistu vain yksi haastattelu ja yksi valokuva kauan sitten.

Myöhäistä katua on täynnä menneen maailman lumoa, jota parhaimmillaan edustaa kirjan viimeinen luku. Se on kuin suoraan mustavalkoisesta Suomi-filmistä.

Ja näin se menee.

Kauno Brandt kävelee mietteliäänä kohti töölöläistä taiteilijaravintola Eliteä. Hän tekee yhteenvetoa elämästään: ”Kuljin myöhäistä katua ja ymmärsin, että oli myöhäistä katua.”

Elitessä on paljon entisiä suuruuksia. Siiri Angerkosken pöydässä istuvat Edvin, Jopi, Tauno ja Ansa sekä itsensä iloiseksi juonut Mika, hänen vaimonsa Marjatta ja kerrankin hyväntuulinen maisteri Särkkä.

Maagisessa kohtauksessa Kauno Brandt ei tapaakaan Elitessä tytärtään vaan entisen rakastettunsa. Ja kun Kauno katsoo ympärilleen, hän harmittelee, että oli käyttänyt niin suuren osan elämästään turhan murehtimiseen: ”No, sitä oli myöhäistä katua.”

Myöhäistä katua on veijariromaani vakavin maustein. Kirjailija panee pohtimaan nykyisen, nopeatempoisen lööppijulkisuuden varjopuolia. Juorutoimittaja Kärkkäisen hahmo kaikkine kärjistyksineen on täysosuma.

Marjamäki tietää mistä kirjoittaa. Hän on entinen Ilta-Sanomien toimittaja ja elokuva-alan asiantuntija, viihteen monitoimimies, kuten sanonta kuuluu.

En ole lukenut Marjamäen aiempia kirjoja, joihin kuuluvat mm. esikoisromaani Siitä tulikin farssi sekä Spede Pasasen ja Simo Salmisen elämäkerrat ja kirja Kummelista.

Viihdemiehen tausta ei tietenkään estä Marjamäkeä tulemasta myös vakavasti otettavaksi kirjailijaksi. Aika näyttää. Veijariromaaneja kirjoittavien kapeaan kärkeen hän kuuluu jo nyt.

Jos haluaa tietää, millaisia tosielämän tapahtumia on Marjamäen romaanin taustalla, kannattaa lukea oheinen juttu hänen nettisivultaan: http://www.lyhtypirtti.fi/elokuvanayttelijan-itkeva-leski-ja-toinen-tositarina/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu