Hillary Clintonin julma kosto Putinille ja Trumpille
Hillary Clinton saattaa olla ensimmäinen entinen ulkoministeri ja presidenttiehdokas, joka kostaa poliittisille vastustajilleen kaunokirjallisin keinoin. Clinton on kirjoittanut yhdessä kanadalaisen menestyskirjailijan kanssa poliittisen trillerin, jossa Vladimir Putin ja Donald Trump saavat ansaitsemansa kohtelun (Hillary Rodham Clinton – Louise Penny: Terrorin valta, Bazar 2022).
Putin ja Trump eivät tietenkään esiinny kirjassa omilla nimillään. Putin on Venäjän presidentti Maxim Ivanov ja Trump juuri presidentinvaalit hävinnyt Eric Dunn, the Dumb eli Eric Tyhmä. Helposti tunnistettavia hahmoja molemmat.
Terrorin valta on erinomainen poliittinen trilleri, yllättävän hyvä. Yhdysvalloissa uusi presidentti Douglas Williams alkaa siivota edeltäjänsä jälkiä ja nimittää ulkoministeriksi pahimman kilpailijansa Ellen Adamsin, joka on kuin Hillary Clinton itse.
Uusi hallinto joutuu heti kovaan testiin, kun Euroopasta alkanut terrori-iskujen sarja uhkaa myös Yhdysvaltain turvallisuutta. Entisen presidentin Eric Dunnin tyhmät diilit pakistanilaisen asekauppiaan, maailman vaarallisimman kuolemankauppiaan kanssa, tuovat ydintuhon riskin Yhdysvaltain ytimeen.
Dunn ei kaihda mitään keinoja päästäkseen takaisin valtaan. Hän on juonitellut terroristien kanssa niin, että ydinaseita on joutunut vaarallisiin käsiin. Ja Dunn oli tietysti ”liian tyhmä ymmärtääkseen, mihin lankesi”.
Ulkoministeri Adams sukkuloi pitkin maailmaa hengästyttävällä vauhdilla ja tapaa Moskovassa myös Venäjän presidentin. Adams ei sievistele, kun hän kuvaa tuntemuksiaan.
Ivanovin/Putinin lähellä seisominen sai ulkoministerin tuntemaan kuin olisi päätynyt käsikranaatin viereen, ”jonka sokka oli vain äärimmilleen venytetyn muovilangan varassa”.
Venäjän presidentti oli Adamsin papereissa hullun kirjoissa: ”Ivanov oli häikäilemätön tyranni, sortajana täysinoppinut niin kulisseissa kuin avoimestikin. Niin kylmän laskelmoiva, että olisi pärjännyt Siperian ikiroudallekin.”
Kovan kohtelun saa myös Dunn/Trump. Hänet kuvataan kirjassa röyhkeäksi öykkäriksi ja hyödylliseksi idiootiksi, joka toimii äärioikeiston käsikassarana.
Kun Ellen Adams tapaa Dunnin tämän Floridan kartanossa, käsikranaatti tulee ulkoministerin mieleen samaan tapaan kuin Moskovassa. Dunnin ympärillä oli outo, jopa hengenvaarallinen ilmapiiri: ”Kuin olisi pallotellut käsikranaatin kanssa.”
Adamsin mielestä Eric Dunn säteili eläimellisyyttä, hän oli pelottava ja vaarallinen, joskin tyhmä.
Hillary Clinton seuraa trilleristinä miehensä Billin jalanjälkiä. Bill Clinton on kirjoittanut yhdessä James Patterssonin kanssa jo kaksi poliittista trilleriä.
Terrorin valta on vetävästi kirjoitettua poliittista viihdettä, jossa on vakava pohjavire. Kirjan antama kuva Yhdysvaltain demokratian tilasta on synkkä ja terroristien toiminta herättää vakavaa huolta.
Kirjassa liioitellaan ja monet juonen käänteet ovat epäuskottavia, mutta otteessaan teksti pitää hyvin alusta loppuun. Hillary tuntee Washingtonin poliittiset juonittelut perinpohjin.
Kun toisena kirjoittajana on suurvallan entinen ulkoministeri ja presidenttiehdokas, on selvää, että moni lukee rivien välitkin löytääkseen vihjeitä todellisista henkilöistä.
Kovin välkky ei tarvitse olla huomatakseen kirjan yhteydet Putiniin ja Trumpiin. Osuvat henkilökuvat iskevät päin näköä ja luonnemurhat hipovat täydellisyyttä.
Hillary Clintonin kosto on suloinen ja julma.
Kirja on juuri julkaistu suomeksi, bestseller aivan varmasti. Englanniksi taisi ilmestyä lokakuussa.
Ilmoita asiaton viesti
Kaganovitstshistä kertova Kremlin Susi teki aikanaan vaikutuksen. En ole vieläkään varma, onko koko tarina tosi, vaiko ei, vaika Venäjän historiaan olenkin jossain määrin perehtynyt. Venäläisissä kiehtoo muuten salaperäisyys, monikerroksisuus. Länsimaiset valtiomiehetkin ovat jotenkin pinnallisia, luettavissa olevia. Mutta pirukaan ei ota Putinista selvää, vai ottaako?Ja olikohan Dostojevskilla Aspergerin oireyhtymä, tai oikeastaanhan se on Suharovan oireyhtymä, joka keksittiin Moskovassa jo 1920-luvulla.
Ilmoita asiaton viesti