Isä, poika ja Moskovan kutsu
Kun Jotaarkka Pennanen oli 11-vuotias vuonna 1957, hänen isänsä Jarno Pennanen (1906-1969) nimitettiin kommunistien ja kansandemokraattien päälehden, Kansan Uutisten, ensimmäiseksi Moskovan kirjeenvaihtajaksi. Koko perhe muutti Moskovaan.
Siinä on lähtökohta teatterimies Pennasen, 78, uudelle kirjalle, joka on kuin kirjallinen hybridi (Pojan ja isän Moskova, Kulttuurivihkot 2024). Se ei ole muistelmat, vaikka läheltä liippaa, eikä oikein kaunokirjallinen teoskaan, vaikka sitä romaaniksi sanotaan. Se on sekä että.
Jotaarkka oli vaikutuksille altis koulupoika, kun Moskova kutsui. Mukaan lähti myös pojan äiti ja isän puoliso, kirjailija Anja Vammelvuo.
Kirja rönsyilee lähtökohtansa ulkopuolelle minun makuuni turhan paljon: on teatterikokemuksia meiltä ja muualta, rakkautta ja seksiä teatterin kulisseissa sekä vasemmistosivistyneistön näkökulmia aina Neuvostoliiton luhistumiseen asti.
Hämmennystä lisää se, että kirjan kertojana on ulkopuolinen tarkkailija, ikään kuin kolmas mies ja se, että osa henkilöistä esiintyy oikeilla nimillä, osa keksityillä.
Lukijan ei tosin tarvitse kauan arvailla, keitä löytyy keksittyjen nimien takaa, sillä henkilöt paljastetaan heti saatesanoissa.
Atos Perttula on Jarno Pennanen, hänen vaimonsa Anna Perttula on Anja Vammelvuo ja Ale Perttula taas Jotaarkka Pennanen itse. Perheen ystävät Alma ja Lauri Äimä ovat kirjailija Elvi Sinervo ja hänen puolisonsa Mauri Ryömä, lääkäri ja tuolloin SKP:n poliittisen toimikunnan jäsen.
Itseäni kiinnosti erityisesti se, mitä kirjassa kerrotaan Pennasten vuosista Moskovassa. Lujittuiko usko kommunismiin ja Neuvostoliittoon vai kävikö kenties päinvastoin? Elettiin Stalinin jälkeistä Hruštšovin aikaa.
Jarno Pennanen oli ristiriitainen kulttuuripersoona, joka suhtautui kriittisesti Moskovan propagandaan. Kirjeenvaihtajana hän menetti uskonsa kommunismiin ja Neuvostoliiton järjestelmään.
Kun vähän yli 10-vuotias poika intoili, että Neuvostoliitto oli maailman hienoin ja rikkain maa ja liittyi innokkaasti pioneereihin, isä epäili ja kyseenalaisti. Sillä oli seurauksensa.
Pennanen oli toivonut, että hänen kirjeenvaihtakauttaan pidennettäisiin, mutta Kansan Uutisista tuli soitto, joka muutti urasuunnitelmat. Venäläiset halusivat Pennasen paikalle uuden kirjeenvaihtajan. Siihen aikaan Moskovan sana oli Suomen kommunisteille laki.
Asia oli kova paikka Perttula/Pennaselle, vaikka hän tiesi, mistä kenkä puristi. Hän oli ollut koko ajan tarkkailun alla. Asuntoa salakuunneltiin, matkoilla hotellihuoneissa oli mikrofoneja, ja kirjeenvaihtajan venäläisessä lähipiirissä saattoi olla myös ilmiantajia.
Romaanina Pojan ja isän Moskova ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Siinä on liikaa aineistoa. Teatterimuistelut ovat liian pitkiä ja yksityiskohtaisia. Aiheen tarkempi rajaus olisi tehnyt terää.
Pennanen kirjoittaa kyllä osuvaa ajankuvaa Moskovasta ja Neuvostoliitosta 1950-luvun lopulta. Myös pojan sujuva solahtaminen Neuvostoliiton systeemiin kuvataan hyvin.
Koulupoika oppi vanhempiaan nopeammin venäjän kielen ja sai ystäviä samaan aikaan kun isän usko järjestelmään horjui.
Pojan ja isän Moskova on romaanin ja muistelmien yhdistelmä, vaikka kirjailija korostaakin kovasti, että kyseessä on kaunokirjallinen teos. Itse olisin lukenut mieluummin rehelliset muistelmat kuin kömpelön romaanin.
Vasemmiston 50-luvun loppu on itseasiassa paljon kiinnostavampi kuin 60-luvun loppu. Siihen ajoittuu NLn uudelleenarviointi, järjestöjen (mm juuri pioneerien ja nuorisoliiton, mutta myös naisliiton) luonteiden muuttuminen , johon sitten seuraavan vuosikymmenen taistolaisliike iski.
Mauri Ryömä kuului Elvi Sinervon ja Jarno Pennasen kanssa ns varpaisiin henkiin,vilpittömiin omantunnon ihmisiin, joille tämä oli tuskaisaa murrosaikaa. Jos Mauri Ryömä olisi saanut elää, mikähän kehitys olisikaan ollut.
Ajasta on jonkin verran kirjoiteltu, mutta hämmästyttävän hämärästi ja jotenkin pinnallisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, elettiinhän silloin Stalinin jälkeistä aikaa, joka oli toivoa täynnä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa pitäisi tietenkin lukea ”vapaisiin” eikä varpaisiin , mutta tämä puhelinversio on mahdoton muokattava . Anteeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Pieni hauskuushan ei ole pahitteeksi.
Ilmoita asiaton viesti
On myös spekuloitu, että Moskova järjesti auto-onnettomuuden,
jossa lääkäri Mauri Ryömä kuoli.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä vähemmän NLn oikeista toimista muiden maiden puolueissa tiedetään, sitä hurjempia juttuja saa lukea.
Tätä on harrastettu Suomessakin, erityisesti oikeistodemarien joukossa. Tämä kun on helppo ja aika riskitön tapa profiloitua ja ruokkia asenteita ja mielikuvaa oman puolueen puhtaudesta.
Kun yleinen ( varsin perusteltukin)uskomus on, ettei sellaista konnuutta olekaan, johon Moskova ei olisi syyllistynyt.
Omista lähteistäni kuitenkin olen päätellyt, ettei Moskova ollut juuri lainkaan ns kartalla Suomen puolueen sisäisistä asioista. Kun ei Hertta Kuusinenkaan ollut ja hän oli juuri silloin parhaissa voimissaan.
Ei ole loogista päätellä, että olisi otettu riski järjestämällä auto-onnettomuus tai ylipäänsä mitään yksittäiseen ihmiseen kohdistuvaa väkivaltaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä liekään syy, joka saa monet mielenkiintoiset ihmiset, mielenkiintoisen elämän elettyään, päätymään romaaniin, kun toden totta rehellinen tietoteos toimisi paremmin? Täytynee kuitenkin uhrautua ja panna tämäkin teos hankintaan, olen nimittäin tavannut lukea Riddelinin ja heidän sukuheimonsa kaikki teokset, niissä kun on tiettyä kiinnostavuutta. Sitäpaitsi Mauri on minulle hyvin läheisen henkilön sukulainen.
Ilmoita asiaton viesti