Jalkapallon riikinkukot ja vääräsäärinen enkeli

Kun jalkapallon EM-turnauksen loppuhuipennus lähestyy, on aika ottaa selvää, mistä on kysymys. Eväitä jalkapallon syvimmän olemuksen ymmärtämiseen tarjoaa kirja, joka julkaistiin sopivasti EM-kisojen alla (Sami Kolamo: Jalkapallon kauneus, Aviador 2021).

Tohtori Kolamo taustoittaa esseissään hyvin sen, miten jalkapallosta tuli laji, jonka tähtipelaajat esiintyvät viheriöllä ja sen ulkopuolella kuin ”muotitietoiset riikinkukot”.

Tatuointi on melkein joka miehellä, hiuksia värjätään, kulmakarvoja nypitään ja rintakarvat ajetaan pois. Monen pelaajan hiukset on laitettu viimeisen päälle niin, että ne eivät liikahda edes taklaus- ja puskutilanteissa. Erottua voi myös näyttävien tuuletustyylien avulla.

Siinä ei napilla pelata, kun miljonäärit shortseissaan juoksevat pallon perässä. Ensimmäinen vertaistensa joukossa, Portugalin ja Juventuksen Cristiano Ronaldo, ansaitsee käsittämättömiä summia.

Yhdestä sponsoroidusta Instagram-julkaisusta Ronaldolle pitää pulittaa noin 1,35 miljoonaa euroa.  Hän tienaakin jo enemmän sosiaalisen median kuin jalkapallon kautta.

Jos nykypelaajien tyyli ja miljoonat alkavat tympiä, voi palata Kolamon kirjan seurassa vanhoihin viattomuuden aikoihin. Itselleni mieluisinta luettavaa olivatkin juuri historialliset osuudet.

Suuren vaikutuksen teki kuvaus Brasilian Garrinchasta, joka Kolamon mukaan oli brassifutiksen kulta-aikojen rakastetuin pelaaja 1950- ja -60-luvuilla. Rakastetuin ei siis ollut Pelé vaan Garrincha, joka 1962 valittiin MM-turnauksen parhaaksi pelaajaksi.

Garrincha pystyi kääntämään syntymävikansa – vasen jalka taipunut ulospäin, oikea sisäänpäin – edukseen jalkapallokentällä. Hänen kulmikas kävelytyylinsä muistutti Chaplinin kulkurin kävelyä.

Eräs runoilija kutsui Garrinchaa vääräsääriseksi enkeliksi, toinen vertasi häntä enkelin koskettamaan runoilijaan, joka pelasi jalkapalloa kuin rytmin pauloissa oleva tanssija, vaistonvaraisesti ja taianomaisesti.

Tohtori Kolamo kiteyttää: ”Garrinchan kehossa maailma leikki. Hän sai katsojat nauramaan – etenkin kun hän näytti pelaavan huvin vuoksi ilman suorituspaineita.”

Isokokoiset eurooppalaiset puolustajat vaikuttivat Kolamon kuvauksen mukaan hölmöiltä aliravitun, käyräjalkaisen ja pelityyliltään anarkistisen Garrinchan musertavan taiteellisuuden edessä.

Monet pelaajalegendat ovat Garrinchan tavoin kuin vanhojen myyttien sankareita, joiden jumalainen taito on yhdistynyt traagiseen ihmiskohtaloon. Garrincha kuoli vain 49-vuotiaana alkoholin aiheuttamiin sairauksiin.

EM-turnauksen mitalipeleissä tuskin syntyy Maradonan ja Garrinchan kaltaisia legendoja, mutta on selvää, että jälkipolville riittää tarinoita näistäkin kisoista.

  

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu