Jälkiviisaiden Saarikivi ja hankala Halla-aho
Teevee-yhden perjantaiaamujen jälkiviisas Janne Saarikivi, kielitieteilijä ja tohtorismies, on pannut uuden kirjansa nimeksi Hankalat sanat (Teos 2023).
Yksi kirjan hankalista sanoista on Halla-aho. Se käsittelee tietysti Jussi Halla-ahoa, eduskunnan puhemiestä, joka pyrkii parhaillaan tasavallan presidentiksi perussuomalaisten ehdokkaana.
Halla-ahoa käsittelevä luku on Saarikiven kirje vanhalle opiskelukaverilleen. Kirjeensä hän aloittaa tuttavallisesti: Kukkuluuruu, mitä kuuluu!
Miehet tekivät väitöskirjansa samassa tutkijakoulussa. Myöhemmin Halla-aho opetti Helsingin yliopistossa muinaiskirkkoslaavia ja Saarikivi suomalais-ugrilaisten kielten äännehistoriaa.
Saarikivi muistaa käyneensä Halla-ahon muinaiskirkkoslaavin kurssinkin: ”Se oli kyllä erinomainen – olet tosi hyvä opettaja!”
Kun kirjassa on selvitetty halla- ja aho -sanojen taustoja, Saarikivi ryhtyy hämmästelemään Halla-ahon erikoista poliittista uraa. Sanna Marin ja Petteri Orpo olisi kirjan mukaan voitu hyvin keksiä viestintätoimisto Milttonissa, mutta ei ikinä Halla-ahoa.
Ja tällainen on epätodennäköinen huippupoliitikko Janne Saarikiven mukaan: muinaiskirkkoslaavin nominin taivutustyyppien tutkija, joka soittaa heviä, puhuu ukrainan kieltä, punastelee ujosti, kirjoittaa supersuosittua blogia, josta saa korkeimman oikeuden rasismituomion ja kaiken tämän jälkeen tulee valituksi moniin demokraattisiin instituutioihin aina suurimpiin kuuluvalla äänimäärällä.
Halla-ahon poliittinen ura herättää Saarikivessä toivoa, että politiikassa voivat edelleen toimia oudot ihmiset outoine ajatuksineen, ja hakea demokratian oloissa niille tukea.
Halla-aho on Saarikivelle myös hankala tapaus. Aivan kritiikittömästi Saarikivi ei olekaan katsellut Halla-ahon toimia. Kirjassa käsitellään laajasti esimerkiksi hyödyn ja hyödyttömyyden käsitteitä.
Saarikivi kirjoittaa: ”Ihmettelen, että vaikka olet tehnyt elämässäsi ennen poliittista uraasi vain kaikenlaisia näennäisen hyödyttömiä asioita kuten soittanut heviä ja opiskellut muinaiskieliä, olet kirjoittanut blogissasi, että yhteiskunnan pitää arvioida sinne saapuvien ihmisten hyöty.”
Saarikivi hymähtää, että hänet on leimattu Janne Persukiveksi, kun hän on rohjennut ymmärtää erilaisia puhetapoja, jopa sellaisia, joita eräät persuministerit ovat erilaisilla palstoilla kirjoitelleet vuosikymmeniä sitten.
Taustalla on Saarikiven Hesariin kirjoittama kolumni, jonka pohjalta mies leimattiin oitis somen palstoilla sekä persujen että rasismin puolustelijaksi https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009738403.html.
Kolumnista nousi sosiaalisessa mediassa ”aivan hirveä koulumestaripuhe”. Monet tulkitsivat kolumnin niin, että siinä tuettiin perussuomalaisia poliitikkoja, ”ja se on minun yliopisto- ja kulttuuriväen somekuplassani rikoksista suurin”, Saarikivi kirjoittaa.
Hankalat sanat on terveellistä luettavaa meille kaikille. Usein sanotaan, että sanat ovat tekoja, joihin sisältyy valtava latinki. Useimmiten sanat ovat kuitenkin pelkkiä sanoja ilman sen kummempaa dynamiittia.
Ajat ovat nyt toiset kuin muutama vuosikymmen sitten, kun ei ollut keksitty vielä sosiaalista mediaa, ”tuota myrkyllisen ja tahallisen väärinymmärryksen pesää, oman identiteetin pörhistämisen karkeloa”.
Saarikivi kertoo esimerkin. Hänen koulukaverinsa Juhana Rossi kirjoitti 1990-luvulla Ultra Bra-yhtyeelle laulutekstin nimeltä Ampukaa komissaarit, nuo hullut koirat.
Kukaan ei edes pilanpäiten tulkinnut laulua käskyksi ampua silloisia, Suomen ensimmäisiä EU-komissaareja Erkki Liikasta ja Olli Rehniä, vaikka sekä laiton uhkaus että kiihottaminen kansanryhmää vastaan olivat jo tuolloin rikoksia.
Tänä päivänä oikeaoppiset tosikot syyttäisivät lauluntekijöitä väkivaltaan yllyttämisestä tai vähintäänkin mauttomasta vitsailusta. Ja varmaan joku loukkaantuisi myös koirien puolesta.
Mainio esittely kirjasta, jonka tuikkasin joulupukin konttiin, enkä toistaiseksi tiennyt, kuka sen saa, mutta nyt taisin saada inspiraation. Olen useamman kuin kerran hieman työlääntynyt kielitieteilijän tavasta puhua päälle ja kiilata ääneen, mutta kuultuani erään miten minusta tuli minä -tyyppisen kolmivarttisen, melkein aloin rakastaa häntä, enimmäkseen kuitenkin siksi, että hän rakastaa kieltä, ja tekee sen monipuolisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Janne Saarikivessä on annos toisinajattelijaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, ja taitaa ajatella omilla aivoillaan.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, hän on niitä jälkiviisaita jotka ovat ihan oikeasti viisaita. Sitä en ymmärrä mitä Soini siellä tekee.
Ilmoita asiaton viesti
Timo siellä jälkiviisastelee.
Ilmoita asiaton viesti
Timon pitäisi lähteä Italiaan tyylikonsultiksi, hän kun tietää millainen lippalakki Melonille sopii.
Ilmoita asiaton viesti
Tai ei tiedä. Tietää vain sen, että omenalle ja melonille ei sovi sama;)
Ilmoita asiaton viesti
Olisin otsikoinut blogin oivan kirjoituksen toisin: ”Hankala Saarikivi”.
Olen samaa mieltä että Saarikivi on toisinajattelija, muita nopeasti mieleen tulevia ns. toisinajattelijoita Suomen lähihistoriassa ovat esim. Paavo Väyrynen, Erno Paasilinna, Tuure Junnila, Pentti Linkola.
Onko toisinajattelu itseisarvo? Ehkäpä.
Eri asia on se onko toisinajattelijoiden mielipiteistä yhteiskunnallisen päätöksenteon ohjenuoraksi sellaisenaan, kussakin ajassa. Mielestäni ei.
Edellä mainittiin Saarikiven ulostulot Ylen Jälkiviisaissa. Eilisessä ko. ohjelmassa Saarikiven ”viisaus” meni suunnilleen näin:
”Itärajaa ei mielestäni pitäisi sulkea. Raja pitäisi ymmärtää ihmisten kautta, raja ei ole puomi maastossa vaan ihmiset jotka asuvat eri maissa ja liikkuvat rajan yli, ja lupa tai kielto liikkua”.
Tuon lausuman viisaus on siinä että rajan sulkeminen vahingoittaa ns. viattomia ihmisiä, kaksoiskansalaisia jne. Ideaalia olisi järjestely jossa ”oikealla asialla olevat” saisivat kulkea rajan yli, mutta ”pahikset ja Venäjän välineellistämät” jäisivät rannalle.
Miten laki mahdollistaisi tällaisen erottelun ja millä tiedoilla tuo erottelu vuohiin ja lampaisiin tehtäisiin, se jää roikkumaan ilmaan.
No, onhan kommunismikin ideaalimuodossaan kannatettava asia, mutta onko se joka haluaa maasta kommunistisen viisas ja ajatteleva henkilö, jota päättäjien tulisi kuunnella, ihailun arvoinen?
Ilmoita asiaton viesti
”Onko toisinajattelu itseisarvo? Ehkäpä.”
– Mitenkäs se toisinajattelijan aamu sujuikaan… herää, juo kahvit, katsoo ulos ikkunasta, alkaa ajatella toisin. Muistikuvissani yhdistän tämän tuokiokuvan juuri Erno Paasilinnaan.
PS. Ei ole sellaista johtajaa – pikkupomo ja Tasavallan Presidentti mukaan lukien – joka ei haluaisi alaistensa toimivan yhtenäisenä ryhmänä. Toisinajattelulla ei ole ”virallista” kysyntää.
Ilmoita asiaton viesti
En ole ps:si kanssa samaa mieltä. Päinvastoin, tiedän että kukoistuskautenaan 1994-2000 mm. Nokia palkkasi johdon tukiryhmään erikseen ”toisinajattelijoita”.
Mutta näiden viestit ja näkemykset prosessoitiin yhdessä aivoriihessä, ei niitä otettu sellaisenaan käyttöön.
Ilmoita asiaton viesti
Lopun alkaessa häämöttää Nokian kaikkein ylimpään konsernijohtoon palkattiin Esko Aho ja presidentin poika Marko Ahtisaari.
YLE 30.5.2012: ”Esko Ahon jättäessä johtokuntapaikkansa jää matkapuhelinyhtiö Nokian johtokuntaan 13 jäsentä. Heistä kuusi on suomalaisia: Marko Ahtisaari, Timo Ihamuotila, Niklas Savander, Henry Tirri, Juha Äkräs ja Kai Öistämö.
Esko Aho aloitti Nokian johtokunnan jäsenenä 2009.
Johtokunnan puheenjohtajana toimii Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop. Hän aloitti Nokian toimitusjohtajana 2010. Elop on ensimmäinen ei-suomalainen tehtävässä.”
Aho siirtyi Harvardiin kuten aikanaan vierailijana myös Tarja Halonen.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta toisinajattelu on terminä väärä. Ihminen joka ajattelee, ei ajattele toisin, vaan se lauma siinä ympärillä ajattelee hänen näkövinkkelistään toisin. Lauman mielestä ajattelija on toisinajattelija, vaikka he itse ovat jonkun toisen ajatuksilla itse liikkeellä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, mutta tuo termi on vakiintunut kielenkäyttöön jo 70-luvulla, mm. Linkolan kirja ”Toisinajattelijan päiväkirjasta” tai Matti Salmisen ”Toisinajattelijoiden Suomi”.
Ja jos saivartelee, mehän kaikki ajattelemme joskun ”toisin” kun joku muu tai jopa toisin kuin enemmistö.
Ilmoita asiaton viesti
Olikohan 70-luvun ”toisinajattelu” arveluttavaa tai suorastaan vaarallista? Kekkos-Suomessa ei varsinkaan ulkopolitiikalle ollut lupa etsiä vaihtoehtoja, kun Paasikiven-Kekkosen linja oli hakattu graniittiin.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoittaa myös että ajattelee toisin kuin diktaattori. Esimerkiksi Venäjällä moni ajattelee eri tavoin mutta eivät uskalla sanoa ajatuksiaan ääneen. Toisinajattelijaksi siellä leimataan vain he joiden ajatukset tiedetään vallan vastaisiksi. Meillä esimerkiksi demarit ajattelevat toisin kuin Orpo ja Orpo ajattelee toisin kuin demarit. Kumpiko taho on toisinajattelija?
Ilmoita asiaton viesti
Tutkijat (vähemmistökielinen raha) ovat siirtyneet katsomosta tapahtumien tuottajiksi säikähtäneinä perinteisiä kansankielisiä sanoja (pillupoliisi), jotka ovat signaali lopulta myös Suomen muuttumisesta omakieliseksi hallinnoksi jossa kansalla on mahdollisimman kevyet ideologiset rakenteet hartioillaan (muuallakin kuin Ahvenanmaalla), kuten EU:n esi-isät Italiassa olivat asettaneeet tavoitteeksi.
Kotimaisten kielten keskus https://yle.fi/a/74-20065154
Ilmoita asiaton viesti
HS on tänään Italian pääministeri Giorgia Melonin syntyjuurilla Roomassa. Meloni liittyi 15-vuotiaana italialaiseen paikalliskulttuuripuolueeseen.
Miten paikalliskulttuuri säilyy, sitä olivat tunnetut kommunistikirjailijat pohtineet, Italiassa Antoni Gramsci, Ranskassa Albert Camus ja Jean-Paul Sartre, joskin Meloni on korostanut aikaisemmin krjoittanutta kommunismista vapaata Benedeto Grocea omana esikuvanaan.
Kestävä kielisuhde syntyy äidin leperrellessä vauvalle keittiön pöydän ääressä ja säilyy 15-vuotiaan etsiessä herkkää suhdetta oman kylän poikiin. Tänäkään päivänä nuoret eivät noita suhteita luo enempää Italiassa kuin Suomessakaan englanniksi tai ruotsiksi, paitsi ruotsiksi Ahvenanmaalla ja tietyissä rannikkiseudun taloryppäissä.
Manuaalista lukeminen on suomalainen erikoisuus, joka kukoistaa erityisesti näissä blogeissa ja presidenttiehdookkaissa. ”Liike Nyt” Hjallis Harkimo,on ”Tärkeintä on liike” Manun poika. Eikä ole luettu euroajattelun juurista, koska ei ole käsketty, vaan Väinö Linnaa. Niin myös Halla-aho.
Ilmoita asiaton viesti